Nejste přihlášen/a.
Chůzí se to zhoršuje, potřebuje to šetřit. Ale to řešení není! Řešením je endoprotéza, miliony lidí na zeměkouli ji mají. A čeští lékaři ji perfektně umí. Kamarád byl operován v listopadu a v květnu vyhrál v kategorii nad 65 let maratón. Pokud se maminka bojí, tak ji přesvěčte, sežeňte lidi po úspěšné operaci ať si s nimi popovídá nebo jí sežeňte psychologa. No, a pokud si nedá říci, tak ať trpí, ona na to přijde sama co je lepší.
Pokud je v kloubech silná artróza, jedině TEP, umělé kyčelní klouby. Oba najednou jí je ale nikde neudělají a čekací doba na každou operaci je klidně i 2 roky. Posoudí to mamčin ortopéd, ten ví, jak jsou klouby postižené a který z nich třeba víc, aby určil pořadí.
Samotná operace není problém. Manžel má obě kyčle umělé. Po operaci asi týden na oddělení, potom zhruba 3 týdny pobyt na RHB oddělení. A intenzívní rehabilitace. Nejhorší na tom všem je opravdu to nekonečné čekání. Jaga.
Chtělo by to informovat se u lékaře co nejdříve. Čím dřív se paní k zákroku objedná, tím, dřív se ho dočká. Čekala jsem na umělé koleno 1,5 roku. Dnes je to klidně i déle, vzhledem k "modernizaci" našeho zdravotnictví.
Ničím bolest maminka nezmírní, ničím si neuleví. Snad jen maloučko, když bude spávat s polštářem mezi koleny, tim nebude noha přepadávat a kyčel bude ve strávném postavení. V tomhle věku jsem absolvovala výměnu kyčle. A to už je 10 let. Musím vám říci, že 3 dny po operaci jsou fakt bolavé, ale pak to jde kvapem k lepšímu. Za těch 10let, co ji mám, to je jediný kloub, který mě, zvláště při atace artritidy, nebolí. Těch několik dní bolesti stojí za další léta pohody.
Já mám v rodině fyzioterapeuta i rehabilitační. Když jsem si vzdychla, že bych chtěla mít lékaře jako pan prezident, který snad po operaci, za měsíc, byl na lyžích. Obě říkaly, že on byl v kondici. Tedy měl svalstvo fit. Nejen kloub a noha, ale musí se zapojit do pohybu i břicho, záda a zadek. Tedy svalstvo břicha a zadku. Tak jsem před operací posilovala jako blázen.
Je mi přes 72 a jako sportem zhuntovanej tělocvikář mám v obou kyčlích endoprotézu. V rehabilitač.ústavu jsem se po operaci té první /r. 2006/ dostala za 8 týdnů do kondice, že jsem půl roku nato jela na cyklodovolenou. Nic mne nebolelo a nikdo nic nepoznal. Na druhou jsem šla v 2019. To už jsem věděla, že musím být před operací hodně fit, v dobré kondici. Tak jsem žila na zdravé stravě, abych se snáze hojila. Lázně jsem nechtěla, to je spíš společenská záležitost. Brala jsem RÚ v Hrabyni, kde jsou na vás neúprosní a každý den s vámi cvičí individuálně i ve skupinách, ve vodě i na strojích. Jako důchodce jsem tam byla ale jen poloviční dobu. Nebylo třeba mne vracet do prac.procesu. Ale hojení v 70 je pomalejší. Za 4 měsíce od operace jsem odložila berle, a když jdu tůru, tak beru trekové hole. Jinak stále jezdím na kole. S endoprotézami chodím vesele bezbolestně, schody dovedu seběhnout, s trek. holemi do hor do 15 km.
.Paní by je ty hole měla mít také. Ale 5 km chůze v současné situaci je moc. To raději kolo, rotoped, kde váhu nese sedlo. A taky plavání. Jde o to tu opotřebovanou kloubní mezeru uvolnit, oddálit. Na to je dobrý cvik vleže - špičkou té bolavé nohy opisovat do stropu kroužky velikosti talíře. Tu vztyčenou nohu tlačit nahoru, aby se oddálila od sebe v kyčli ta kloubní štěrbina a místo prokrvilo..Druhá pokrčená opřená o chodilo. Jestli je paní jinak zdravá, ať uvažuje o operaci. Mně nastal nový život a ještě na dohodu chodím 3x týdně do práce.
Napadá mne jedině chození ve vodě, která bude tělo nadnášet.
Léky by jí musel předepsat odborný lékař. A pokud by takové léky byly, tak se nebudou dělat výměny kloubů.
Jediná možnost by byla, že by maminka brala nějaké léky proti bolesti kloubů. Ale to si zase vytvoří závislost na těch lécích a postupně bude potřebovat silnější dávky. Tato léky ale mají vliv i na ostatní orgány v těle, takže nežádoucí účinky takových léků můžou způsobit jiné zdravodní potíže.
Ale toto by měla maminka řešit společně s lékaři, kteří znají její zdravotní stav a "historii".
Díky léčebnému konopí lze omezit běžné léky proti bolesti. Konopní lékaři a lékárny: kopac.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.