Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opotřebované kyčle - jak zmírnit bolest

Od: drn odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, prosím o radu, jak zmírnit bolesti opotřebovaných kyčlí u mě matky (65let).
Totální endoprotézu se bojí absolvovat, proto pro ni hledám cestu dostupnými léky/vitamíny nebo jinými prostředky, jenž by ji ulevily od bolesti (cena nehraje roli).
Mj. snaží se cvičit a denně nachodit 5km.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Chůzí se to zhoršuje, potřebuje to šetřit. Ale to řešení není! Řešením je endoprotéza, miliony lidí na zeměkouli ji mají. A čeští lékaři ji perfektně umí. Kamarád byl operován v listopadu a v květnu vyhrál v kategorii nad 65 let maratón. Pokud se maminka bojí, tak ji přesvěčte, sežeňte lidi po úspěšné operaci ať si s nimi popovídá nebo jí sežeňte psychologa. No, a pokud si nedá říci, tak ať trpí, ona na to přijde sama co je lepší.

pb®
hodnocení

11x
Ať neblbne a nechá si klouby vyměnit. Nikomu se nechce pod kudlu, ale život v neustálých bolestech není život. Kondice jde dolů a ta je naopak potřeba při rehabilitaci. Kdo je díky mizerné kondici neschopen rehabilitace, nechá se tak. Časem usedne na invalidní vozík a k bolavým kyčlím se přidají ještě bolavá záda a další neduhy. Kdo má tuhý kořínek, může na tom křesle prosedět i čtvrt století, jako manželova babička. Dnes se ani kloub nemění v celkové narkóze, jen ve spinální anestezii, člověku tak není špatně po narkóze. Druhý den po operaci už člověk vstává z postele a o berlích chodí.

hodnocení

6x
Opotrebovane klby sa daju len vymenit , ina cesta nie je.

hodnocení

5x

Pokud je v kloubech silná artróza, jedině TEP, umělé kyčelní klouby. Oba najednou jí je ale nikde neudělají a čekací doba na každou operaci je klidně i 2 roky. Posoudí to mamčin ortopéd, ten ví, jak jsou klouby postižené a který z nich třeba víc, aby určil pořadí.

Samotná operace není problém. Manžel má obě kyčle umělé. Po operaci asi týden na oddělení, potom zhruba 3 týdny pobyt na RHB oddělení. A intenzívní rehabilitace. Nejhorší na tom všem je opravdu to nekonečné čekání. Jaga.

Chtělo by to informovat se u lékaře co nejdříve. Čím dřív se paní k zákroku objedná, tím, dřív se ho dočká. Čekala jsem na umělé koleno 1,5 roku. Dnes je to klidně i déle, vzhledem k "modernizaci" našeho zdravotnictví.

hodnocení

3x

Ničím bolest maminka nezmírní, ničím si neuleví. Snad jen maloučko, když bude spávat s polštářem mezi koleny, tim nebude noha přepadávat a kyčel bude ve strávném postavení. ;) V tomhle věku jsem absolvovala výměnu kyčle. A to už je 10 let. Musím vám říci, že 3 dny po operaci jsou fakt bolavé, ale pak to jde kvapem k lepšímu. Za těch 10let, co ji mám, to je jediný kloub, který mě, zvláště při atace artritidy, nebolí. Těch několik dní bolesti stojí za další léta pohody.

doplněno 24.07.22 17:56:

Já mám v rodině fyzioterapeuta i rehabilitační. Když jsem si vzdychla, že bych chtěla mít lékaře jako pan prezident, který snad po operaci, za měsíc, byl na lyžích. Obě říkaly, že on byl v kondici. Tedy měl svalstvo fit. Nejen kloub a noha, ale musí se zapojit do pohybu i břicho, záda a zadek. Tedy svalstvo břicha a zadku. Tak jsem před operací posilovala jako blázen.

smode2
hodnocení

2x
Je třeba brát Alavis triple blend - v závislosti na stravě - denně či méně (čím zdravější strava, tím častěji lze užívat). Dále pak denně tabletu Vápník+hořčík+zinek a denně 6 kapek oregánového oleje. Nemá-li pokročilé stádium, za rok nebude vědět při tomto levelu pohybu (který je nejdůležitější, neboť tím se klouby regenerují) že nějaké klouby má :) aneb bolest zmizí *pozdrav*
Ked lekari navrhuju operaciu, potom to je pokrocile stadium. Lieky na to nie su.

tebi
hodnocení

2x

Já beru colafit- kolagen, mi to pomáhá, bolest to zmírňuje. Je pravda, že pokud je kyčel zralá na výměnu, bolet úplně to opravdu nepřestane, když je kloub rozpadlý...

hodnocení

1x
Řekl bych, že ty opotřebované kyčle jsou právě z té chůze.
Co jí posadit na rotoped? Aby jen lehce šlapala, žádný odpor stroje.
id
Můj dr je opačného názoru jako vy. Tak kdo má pravdu?
liska5

Dle mé vlastní zkušenosti - mám v obou kyčlích TEP - má pravdu Zajda888.

liska5
hodnocení

1x

Je mi přes 72 a jako sportem zhuntovanej tělocvikář mám v obou kyčlích endoprotézu. V rehabilitač.ústavu jsem se po operaci té první /r. 2006/ dostala za 8 týdnů do kondice, že jsem půl roku nato jela na cyklodovolenou. Nic mne nebolelo a nikdo nic nepoznal. Na druhou jsem šla v 2019. To už jsem věděla, že musím být před operací hodně fit, v dobré kondici. Tak jsem žila na zdravé stravě, abych se snáze hojila. Lázně jsem nechtěla, to je spíš společenská záležitost. Brala jsem RÚ v Hrabyni, kde jsou na vás neúprosní a každý den s vámi cvičí individuálně i ve skupinách, ve vodě i na strojích. Jako důchodce jsem tam byla ale jen poloviční dobu. Nebylo třeba mne vracet do prac.procesu. Ale hojení v 70 je pomalejší. Za 4 měsíce od operace jsem odložila berle, a když jdu tůru, tak beru trekové hole. Jinak stále jezdím na kole. S endoprotézami chodím vesele bezbolestně, schody dovedu seběhnout, s trek. holemi do hor do 15 km.

.Paní by je ty hole měla mít také. Ale 5 km chůze v současné situaci je moc. To raději kolo, rotoped, kde váhu nese sedlo. A taky plavání. Jde o to tu opotřebovanou kloubní mezeru uvolnit, oddálit. Na to je dobrý cvik vleže - špičkou té bolavé nohy opisovat do stropu kroužky velikosti talíře. Tu vztyčenou nohu tlačit nahoru, aby se oddálila od sebe v kyčli ta kloubní štěrbina a místo prokrvilo..Druhá pokrčená opřená o chodilo. Jestli je paní jinak zdravá, ať uvažuje o operaci. Mně nastal nový život a ještě na dohodu chodím 3x týdně do práce.

hodnocení

0x

Napadá mne jedině chození ve vodě, která bude tělo nadnášet.

Léky by jí musel předepsat odborný lékař. A pokud by takové léky byly, tak se nebudou dělat výměny kloubů.

Jediná možnost by byla, že by maminka brala nějaké léky proti bolesti kloubů. Ale to si zase vytvoří závislost na těch lécích a postupně bude potřebovat silnější dávky. Tato léky ale mají vliv i na ostatní orgány v těle, takže nežádoucí účinky takových léků můžou způsobit jiné zdravodní potíže.

Ale toto by měla maminka řešit společně s lékaři, kteří znají její zdravotní stav a "historii".

lk
hodnocení

0x

Díky léčebnému konopí lze omezit běžné léky proti bolesti. Konopní lékaři a lékárny: kopac.cz/...

meri
hodnocení

0x
Dobrý den, z vlastní zkušenosti a dobře radím vaší mamince, aby podstoupila TEP. Tyto operace se zdají být děsivé, ale věřte, že se po operaci okamžitě uleví. Druhý den po operaci už na lůžku rehabilituje s pomocí motodlahy, která nohu rozcvičí. Třetí den,už jdete o berlích na toaletu a dle fyzické zdatnosti chodíte po pokoji a na chodbě.Tak po pěti dnech vás překládají z nemocnice na rehabilitační kliniku, kde vás perfektně rozchodí. Na operovanou nohu několik týdnů nelze našlapovat celou váhou. Do třech měsíců po operaci, máte nárok na lázně bez doplatku. Operaci paní velmi doporučuji a pokud chcete opravdu skvělé pracoviště, tak Vršovická zdravotní!. Držím palce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]