Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyhodit někoho z bytu

Od: pepek* odpovědí: 30 změna:
Dobrý den, jelikož si s tímhle tématem už delší dobu motám hlavu jak já, tak i mí příbuzní a stále jsme nenašli řešení, tak se ptám zde. Před půl rokem jsem si k sobě nechal nastěhovat bratra, kterému skončil výkon trestu. Našel si práci na smlouvu a bydlí u mě. Jenže rád bych se ho už konečně zbavil. Jak kvůli jeho chování, které prostě není normální, tak i kvůli tomu, že už mě občas začíná srát. S ním tohle téma probírám cca 3 měsíce. Pořád slyším tu jednu větu: "Potřebuju si našetřit na byt, nemám nic a a ani jak vyžít". Jenže problém je v tom, že bratr dostane cca nějakých 11 000, kvůli tomu, že se mu strhávají exekuce, 3 000 dá mě jako příspěvek na bydlení a zbylé peníze za týden utratí a nakonec si ode mě chce ještě půjčit, protože by neměl, jak se dostat do práce. Všechno, I s jídlem financuju já. A tak se ptám, dalo by se mu zařídit nějaký "startovací" byt, nebo ho prostě nějak slušně vyhodit? Trvalé bydliště má v jiném městě, takže nevím, jestli by ten startovací byt vyšel. Všem děkuji za rady.
PS: A vím, že nechce jít z bytu, protože u mě má jistotu. Ale me už to prostě nebaví.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Okamžitě přestaňte bratra financovat - od půjček až po jídlo (kdybyste si měl lednici zamknout)!

Pošlete mu ihned doporučeně s dodejkou (doklad a kopii si schovejte) výzvu k opuštění bytu ve lhůtě např. 30 dnů s tím, že pokud tak neučiní dobrovolně, buď podáte žalobu na vyklizení bytu nebo podáte trestní oznámení podle

tr. z. § 208 Neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru

(1) Kdo protiprávně obsadí nebo užívá dům, byt nebo nebytový prostor jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.

Vzhledem k tomu, že už byl trestaný, mohla by druhá možnost zabrat lépe - ale to je na vás.

pepek*
hodnocení

Děkuju moc. Vy jste jedinej, kdo přišel s řešením, které neskončí tak, že bych hned dostal do držky. Díky moc
Proc by si mel dostat do držky ujal si se bratra idiota co se neumi sam o sebe postarat a on by ti byl misto pokory schopen dat po hubě? To by byl fofr bratr nebratr
Pocas toho mesiaca :
Budu striedavo sluby a vyhrazky pripadne okorenene kradezou hotovosti alebo predajom veci z bytu.
jd

Tak zrovna v tomto pripade je ponekud nadbytecne mu posilat doporucenr vyzvu, nema zadny vztah k bytu. A pravdepodobne by si ji ani nevyzvedl a ani neni jeho jmeno na schrance :))

Tato vyzva je ucelna posilat napriklad po skonceni najemni smlouvy atp.

Postaci si s nim doma v byte sednout a projednat ustne reseni:

- budto zacnes ihned vic makat a setrit a zacnes mi prispivat 50% nakladu a budes si resit vlastni jidlo nebo

- se do 30 dnu najdes jine ubytovani a se vystehujes,

Nahral bych si to na diktafon jak mi to odkejve. Pisemne bych to s brachou resil az v dalsi fazi a ne napoprve. Dal bych mu jeste druhou sanci. Protoze tady zadna ultimativni dohoda dosud jeste neprobehla a natoz na papir...

Ani zodpovedny, natoz takovyhle lidi, nejsou schopny dodrzovat nepsany pravodla

hodnocení

4x

No když chcete živit vyžírku a kriminálníka, tak to je vaše blbost, Prostě mu řekněte: do příští soboty, a konec, pak uř sem nechď. A nebo zůstaňte volem!

Takovouhle "radu" by mu dal každý ňouma.Asi není lehké říct vlastnímu bratrovi, ať táhne kam chce..Je to za trest mít v rodině "tohle".. Cizí netáhlo by se vyhazovalo snadněji..Ale ten příživník je jeho brácha,tak to pro něj (tazatele) není vůbec jednoduché..

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, nikde se Váš bratr nebude mít tak dobře, jako v bytě, kde má plný servis a to zdarma. Dokud bude tento stav trvat (prostě ho nevystěhujete a nevyměníte zámek), tak se ho nezbavíte. Takže, jednat přímo. Ať si bratr najde a financuje ubytovnu. Zdravím!

doplněno 23.07.22 18:00:

pepek- chvilku to vypadalo, že problém s bratrem chcete řešit, ale asi si chcete jen popovídat. Ostatně, už se tím celá Vaše rodina zaobírá dlouho a k řešení se nemá.

pepek*
hodnocení

Dobrý den, příjde mi blbé ho jen tak vyhodit a vyměnit zámek. Mám obavy, že by skončil ve sračkách, kvůli kterým si šel sednout. Ale čekat se mi, než se uráčí taky nechce.
pepek*
hodnocení

Problem chci řešit. Me už napadlo tolik způsobů, jak ho vyhodit, jenže jsem vůl no. Ale někdo v komentářích našel podle mě dobré řešení, které pro mě neskončí špatně a bratr bude mít aspoň měsíc na to, se podle toho nějak zařídit. A bude muset. To, že bych ho z ničeho nic ze dne na den vyhodil z bytu, podle mě nedopadlo dobře jak pro něj, tak i pro mě

hodnocení

3x

Jsou jen dvě možnosti. Buď sklonit hlavu a financovat ho dál a neremcat. Nebo být tvrdý, říct mu sorry, takhle to dál nejde a vyměnit zámek.

Sám nevím jak bych se rozhodl pokud by šlo o bráchu...

pepek*
hodnocení

No právě, je to bratr. Ikdyž ho nemám moc v lásce, tak je to pořád brácha

tebi
hodnocení

3x
Musí si najít bydlení - podnájem, když ne, tak ať zvýší příspěvky - min 10 tisíc, když má exekuce, jeho problém, tak holt musí najít další práci. Chápu, že to se mu nechce.Jine řešení neexistuje.
jd

Coze, 10.000 za co? Vy chcete po sourozenci 10.000? Optimalne 50% realnych nakladu.

jd
hodnocení

2x

V popsanem pripade fakticky postaci mu dat jeho veci za dvere a "vymenit zamek". Pokud by byl neodbytny, dobyval se do bytu, tak zavolat 158 a oni mu to vysvetli.

Ale je to (vlastni?) bratr a tak by bylo zahodno nejake mirnejsi reseni jako treba mu sehnat ubytovnu, I kdyz jste to pokazil sam, ze jste ho prilis nevedl k financni gramotnosti. Tato situace je ponekud osemetna a mohlo by se to obratit proti vam..

pepek*
hodnocení

Ano, je to vlastní bratr. Je mu 25, takže by měl už vědět, jak se zachází s financemi. Mě je 22 a k tomu jsem ještě student. A v pohodě vyžiju. A ano, udělal jsem chybu. Neměl jsem si ho brát k sobě
jd

Anebo jste si ho mel vzit k sobe, ale predem na prvne stanovenou dobu a za predem stanoveny prispevek.

Začal bych tím, že bych holt jedl někde jinde a to proto,aby lednice byla neustále prázdná.. Už tohle ho bude štvát a donutí ho to "něco" dělat.. Buď se polepší anebo se vrátí tam,kde dávají jídlo "zadarmo" respektive,tam kde se mu na jídlo složíme my všichni..A vy budete mít od něj pokoj;)

motyl*
hodnocení

2x

váš bratr má výmlvu, že si potřebuje našetřit na byt?to nezvládnou někdy ani dva dobře placený lidi :) At si jde šetřit na byt někam jinam, a to hned. Nic mu nepůjčujte, už to neuvidíte. At jde na ubytovnu, okamžitě, nebo at si najde práci s ubytováním, nabídky jsem takový někde četla. On si myslí, že si může poroučet a otročit vás. Slušně jste se o něj postaral, ale už to jste neměl dělat, mohl si už předem najít někde pelech. Je teplo, sbalte mu za dveře a nazdar,hned , měl spoustu času hledat.At si najde dvě práce, a brigádu k tomu, dyt to není maminka s dětma a s manželem na krku.

hodnocení

1x
Na vasom mieste mu zaplatim 1-2 mesiace na ubytovni, kym je v praci, prestahujem mu tam vsetky veci, na stol mu do obalky dajte 1000 - 5000 czk a vymente si zamok. Potom cakajte doma s dvoma silnymi kamosmi a oznamte mu dany stav.
meta
Ano tohle je jediné řešení s takovou existencí. Pán se bojí aby nedostal dodržky tak mu pošle dopis, jediný čeho se dočká že ho ještě vykrade
pepek*
hodnocení

Jenže když mu to zaplatím, tak je schopný za 3 měsíce přijít znovu, že nemá peníze. Proto bych to udělal přes papír. Dám mu ultimátum a dám mu papír s tím, že jestli tu bude, tak na něj zavolá policajty. Hotovost mi určitě neukradne, to se nebojte. Spíš se bojím, že by byl schopný mě buď zmlátit, nebo vysklít okna. Už jednou to někomu udělal.
motyl*

tak pak doktorce psychologum a zbavit svéprávnosti, když je to děcko v dospělým těle. Vždyt se nechová jako váš bratr, něčí bratr, zodpovědnost má stát,na pracáku mu vše vysvětlí, pokud to bratrovi nestačí hold má vysoký nároky a vy mu je plníte :)

jd

@motyl budicek, to bys musel zbavit svepravnosti tretinu obyvatel :-D

liska5
hodnocení

0x

Ony někde existují volné startovací byty? Já si myslela, že to je utopie. Azylák či ubytovna, to ano.

A píšete, že má někde trvalý pobyt. Tam se vrátit nechce?

pepek*
hodnocení

Tam se vrátit nechce. Protože zrovna tam začala jeho kariéra, kvůli které si šel sednout

jp
hodnocení

0x

Napadá mě zkusit třeba sehnat levné bydlení u někoho v chatě, za úržbu, posekání a nějakou hotovost. Je to těžké v dnešní době. Práce s bydlením, podnikové byty, dnes už neexistují a když někdo spadne na dno, tak se těžko z toho vyhrabe.

jd

Recidivistovi sverit chatu? Existuje neco jako okamzita penezita pomoc a z ubytovny na podnajem dostane treba 25000,- na kauci od statu...

Ale asi by to chtelo, aby mel praci na trvalo a nejakoumodpovednost, coznpodle popisu chova se jak nedospele nezodpovedne decko.u

mikes04
hodnocení

0x

vyměnit zámek (za neprolomitelný) zabednit okna,vypnout spotřebiče a odjet na měsíc na dalekou dovolenou,a pro jistotu nechat náhradní klíče u důvěryhodného souseda s možností kontroly telefonem.s rodinou jsou největší potíže!

hodně štěstí

hodnocení

0x

Tak jste snad rodina, přece nemůže být pomoc bratrovi ponechána jen na vás. Domluvte se a sežeňte mu podnájem/pronájem/ubytovnu, složte se a zaplaťte mu půl roku a ať se stará. A rovnou mu řekněte, že jestli za půl roku příjde, tak má smolíka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]