Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
s přítelem jsme spolu už nějaký ten pátek (konkrétně je to přes 8 let, z čehož 6 let spolu bydlíme), navíc spolu máme dvouleté dítě, takže to je myslím ideální čas na to posunout náš vztah někam dál - k uzavření manželství.
Vzhledem k tomu, že přítel na nějaké takové "akce" typu žádost o ruku vůbec není (např. si ho nedovedu představit, jak přede mnou klečí s prstýnkem v ruce), rozhodla jsem se, že to vezmu do svých rukou a že požádám já jeho.
Jenže nevím, jakým stylem bych to celé měla pojmout. Přeci jen je to trochu jiné, když žádá žena muže než naopak.
Napadá vás nějaký originální způsob, jak a při jaké příležitosti bych to mohla udělat?
Jste si jista. že se chce oženit? Co bude následovat, pokud ho požádáte o ruku? Dostanete ho do presu, protože bude muset říct ano. Anebo bude drsňák a suše oznámí "Ne". Radši to nepořádejte před publikem. Neznám vás, ale nepovažuji to za dobrý nápad.
No to je odpověď! Chudinka, dostane se do presu, protože bude muset říct ano...po osmi letech a s dítětem to není dobrý nápad? Takovej chlap by se měl stydět!
Jasně chlapovi vyhovuje když si může zasouložit a nechat se opečovávat, to taky není špatný. Ale kdyby se chudinka měl oženit, vzít na sebe nějakou zodpovědnost tak by byl v hrozným presu. To je mužská logika.
Zdravím. Možná by šlo zkusit začít mluvit o tom, jak dítko rychle roste a jak za chvíli půjde do školky. A že vás napadlo, že by bylo vhodné, abyste měli všichni stejné příjmení, protože dost dětí s tím má ve školce a pak ve škole problémy a nerozumí tomu, proč se každý jmenujete jinak. A že vy byste byla taky moc ráda, kdybyste se vzali, když se máte skutečně rádi a ve vztahu vám to klape. No a uvidíte, jak on na to zareaguje. Ale rovnou, z ničeho nic ho vyděsit žádostí o ruku, to by nemusel ustát. Ida
Zdravím, @peter, to vy jste ten partner, co se nestydí 8 let žít s ženou a nevzít si ji za manželku? Tazatelka přeci neřeší rozvodovost ani péči o dítě, ale svatbu. Ida
@bridetobe - takže to je myslím ideální čas na to posunout náš vztah někam dál - k uzavření manželství
Váš přítel
a) ví, že byste chtěla být vdaná (ideálně za něho ),
b) chce být ženatý (ideálně s vámi ),
c) je zvyklý, že berete věci "do svých rukou" (ideálně tak, aby on nic dělat nemusel )?
Tohle je sice touha po rovnoprávnosti žen, ale už tak trochu přes čáru. Když se chlap nechá 8 let opečovávat ženou, zplodí s ní dítě, měl by i přemýšlet, jak ten vztah posunout dál. Jako chlap. Je to nejen jeho právo, ale vlastně i povinnost. Jak to ale udělat, když ten chlap je vidlák či ňouma, čučí a k žádnému vyjádření se nemá?
Vezměte to do vlastních rukou, ale nenásilně, chlapi jsou neradi někam tlačeni. Dobrou večeři, lahvičku vína - a zeptejte se ho klidně, jak si to představuje dál do budoucna. Znáte se už dlouho, klape vám to spolu, i dítě už máte, tak proč to nekorunovat svatbou? Popovídejte si a uvidíte, jaký názor na to má on. Svatbu vám schvaluji, budete mít za manžela milovaného člověka a budete i materiálně lépe zajištěná, než jen s nějakým druhem. Tak ať to vyjde podle Vašich představ. Jaga.
Nemám ráda nerozhodné chlapy, ale fakt je ten, že někteří se opravdu musí k rozhodnutí ženou doslova dokopat. Ten Váš je asi jeden z nich.
V podobné situaci je jeden z mých blízkých. Ženit se nechce, rodině se věnuje, doma vše funguje, taky i s děckem. Už byl jednou ženat a to mu prý plně stačilo. Hlavně rozvod ho vyčerpal a poučil. Horší období prý nezažil, tak prostě nechce. Paní to už vzdala. Kdyby s tím znova přišla, bylo by doma po náladě. Ale každý je jiný, jen Vy víte, jak asi zareaguje. Sousedi se brali, až čekali třetí dítě.
Tyto kecy jsou fajn, dokud se něco nestane. Pak se dávají do novin srdceryvné příběhy, jak chudera je sama s dětmi a nemá na nic nárok, protože nebyli manželé.
@tebi tvrdis nejdriv polovina a pak temer vsichni, ty asi NEbudes nejbystrejsi, ze?
a proc se vdat? Jednak nechce parchanty (deti z nesezdaneho snatku), druhak jak uz tu bylo napsano a zatreti, domysli sam... anebo jsi z neuplne rodiny?
@tebi S tím názorem na papír jste v hlubokém omylu. Současná právní úprava nijak neošetřuje vztah nesezdaného páru. Neexistuje ani dřívější vztah druh/družka. Právně jsou to cizí lidé. Při obvyklých životních situacích se tito lidé dostávají do neřešitelných potíží. Nemohou být např. společnými nájemci družstevního bytu, nemají SJM, takže jakýkoli majetek je podílový, nemusejí mít stejnou životní úroveň a mnoho dalších problémů, které řeší manželství velice podrobnou a léty propracovanou právní úpravou.
Já jsem mnoho let vdaná a skutečně bych to zrušila mávnutím proutku. Po tolika letech už stojí vztah zaxxxx. A nemyslím si, že u valné většiny, byť stále sezdané, je to jiné. A ti ostatní se stihli rozvést. Prostě být sezdaná je velmi otravné, člověk je jako v kleci. Není nad to být svobodná... Existují přece smlouvy mezi druhy. Jak si to udělají, takové to mají! A závěti... Prostě rozvod je velmi pravděpodobný, kdo se nedozvede a zůstane v manželství, tak ve velmi mnoho případech, když se člověk zeptá, tak šťastný není. Tak schválně, kolik je šťastných párů po třeba 30 letech manželství?kdo patří mezi ty šťastné, máte prostor...
Jo, a jsem z úplnérodiny, otec není můj šálek kávy - jak já si jako malá přála, aby se rozvedli! Důvod si nechám pro sebe...
Já jsem to udělala tak, že jsem vyzvedla ty formuláře ohledně sňatku na matrice a zeptala se, jestli teda do toho praštíme. Taky po 8 letech společného života. On, že musím sehnat, kde nás v našich kopcích oddají v nejvyšší nadmořské výšce. Za socíku se neoddávalo u kapliček v lukách, natož při seskoku padákem. Ale sehnala jsem nakonec charismatickou horskou obec, kde nám to hodili na čtvrtek, kdy je tam předseda. Sranda to byla. Při hostině pro 12 lidí nam koukala do talířů oknem koza.
Dobrý den, řekněte mu to tak, že máte neskonalé a nutkavé přání narušit jeho stabilitu ve vztahu posunem na další level. On to nepochopí a tak mu to vysvětlíte, že tím myslíte svatbu, kterou si báječně užije (může to brát třeba jako adrenalinový zážitek). Zdravím!
reakce na diskutující @jp
Proč shazujete toho pána?Z druhé strany je to její blbost, že na to takovou dobu přistupovala. Neházejte to jen na muže. To vy ženské přistupujete na tyto hry,které jsou pro vás nevýhodné.
Ona ho k tomu dotlačí a on si potom najde nějakou bokovku,aby měl stále pocit svobody, tak to je.
Buď se stane to, že bude dojatý a tou žádostí ho dostanete a řekne ano. Jestli si teda spolu dobře rozumíte. Horší bude ale ta druhá možnost, aby se tou jeho odpovědí ne, ten váš vztah nenarušil. Tím vlastně vyjádří myšlenku, že vás nechce. Ja si myslím, že řekne ano, že by nebyl takový buran. Klidně před něj poklekněte vy, to bude takové neobvyklé, takže oríginální..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.