Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce,
chtěla bych se na něco zeptat zkušenějších, kteří už mají kolonoskopii za sebou. Moje sestra se na ni chystá a prožíváme to s ní celá rodina, protože je vyplašená (na jejím místě bych byla taky ). Může si sama říct o projímadlo, které jí bude nejlépe vyhovovat (dostala názvy a užívací schémata). Které je nejšetrnější, respektive, se kterým máte dobré zkušenosti? A je to tak, že čím méně bude v týdnu a dnech před přípravou jíst, že bude méněkrát muset jít na WC? Bojí se, že bude mít odřený konečník od toaletního papíru a zavádění kolonoskopu bude bolestivé. Moc děkujeme za každou radu.
EDIT: MOC děkujeme všem, kteří si udělali čas a rozdělili se o své zkušenosti. Se sestrou jsme to pročetly a zjevně se jí ulevilo, měla strach, že vyprazdňování bude nepříjemné jako klasický průjem, o samotné kolonoskopii nemluvě. Tak to snad zvládne...
Kolonoskopii jsem absolvovala loni v červnu. Vzhledem k tomu, že nedokážu vypít v žádném případě ty litry přeslazeného projímadla, napsala mi paní doktorka nějaký olejíček. 2x půl deci. Dělali ho až někde v laboratoři na Zbraslavi. Paráda. Večar před výkonem. Samotná kolonoskopie nestála za ten strach, nic jsem nevěděla, protože dají do žíly injekci, která přispí.
Dva dny před kolono ať sestra nejí maso, spíš lehčí jídla.
Ať se nebojí a dobře to dopadne
Nic takového, že bych byla odřená a zavádění hadice bolelo, se nekonalo. Ale lítat bude
Lítat bude, myšleno na WC.
Jediný a hlavně nepříjemný problém je, že se v tomto období kloudně nenajíte... Roztok je celkem nepříjemný, ale dá se to vypít. A protože sice chodíte často na WC, ale převážně je to samá voda... Tak Je to celkem přežitelné. Je třeba dodržovat řádně jejich schema stravování. Určitě Vám doporučí kolonoskopické kalhoty/kalhotky, prodávají je v lékárně za pár korun. Samotná sonda není nepříjemná, spíš je to taková nepříjemná situace, ale jste u lékaře...U mě ani žádnou uklidňující injekci nikdo neřešil, zřejmě je to individualní.
Pčedeně-nevím jakého má Vaše sestra lékaře, ale já dostal jednak pokyny od OL tak i od odborného lékaře kde bylo přesně vypsáno od 5 dnů úpřed vyšetřením co jíst a pít,až po den před zákrokem! Prvně bylo projímadlo Moviprep a chuť taková zvláštní sladko hořká vzdáleně jako grep. Podruhé to mělo pro změnu příchuť citron. Poprvé jsem měl obavy nejen se samotného vyšetření ale i z dalších, řešil jsem to řešil i s diabetolegem, který upravil medikaci dle potřeby + další doporučení a poté u OL DPN na cca3 dny před zákrokem (všichni z firmy jsme měli dle zdr stavu před zákrokem a na den zákroku DPN).Jinak vzhledem k věku půjdu příští rok na další .
Nejdříve sestru uklidněte, že to je sice choulostivý zákrok, ale úplně bezbolestný.
Bojí se, že bude mít odřený konečník od toaletního papíru***pokud nemá brusný papír, tak si konečník neodře, navíc se může omýt vodu.
Jaké použije projímadlo je asi na uvážení doktora, já mám vždy 4 pytlíky na 4x litr vody. Jen ta chuť té vody je divná a podle mých letitých zkušeností jediný problém s konoloskopií.
Určitě to nebude bolestivé, ještě nikdy jsem nic necítil.
Lepší by bylo, kdyby nepoužívala toaletní papír, ale po každé stolici se osprchovala a jemně se osušila papírovou utěrkou. Na kolonoskopii byl manžel, našli jsme na netu, co může a co nesmí jíst, zvládl to dobře a naštěstí bez nálezu. Myslím si, že Vaše sestra nebude mít ani moc myšlenek na větší množství jídla, ale pokud bude dodržovat schéma stravování, myslím, že počet vyprázdnění neovlivní.
Pokud jde o jídlo - stačí nejíst to, co řekne lékař. Množství není třeba řešit. Vyprazňování není nepříjemné, nemusí se ničeho bát. Nepříjemné je, že se musí vypít poměrně dost tekutiny, která asi postupně začne být nechutná. Mně pomohlo vyplachovat si ústa ústní vodou mezi pitím. Zavedení kolonoskopu není bolestivé, má průměr asi jako malík. Někdy trochu bolí, když se musí ta "hadice" otočit, když doleze k břišní stěně (pokud se dělá celé tlusté střevo). Ale před vyšetřením jí asi nabídnou anestetikum (možná i sedativum) a zavedou kanylu (do ruky) pro případ potřeby silnějšího potlačení bolesti. Já jsem si to absolvoval vždycky bez chemie a šlo to. Ale to bude asi silně individuální a závislé na zdravotním stavu.
To zas není takový průjem!. Navíc nejíte, tak jdete několikrát a to závěrečné je jen voda. Žádné divoké křeče a pálení, jako u střevních chorob. Vypít ten roztok je to nejhorší na celé procedúře. Zavřu oči a piju a piju předepsané množství namíchaného roztoku v určenou dobu - na etapy. Ráno Vám dají oblíct takové pyžamové kalhoty s dírou vzadu, dají Vám utlumovací injekci do žíly na ruce a položíte se nabok na lůžko. To zavedení šlauchu skoro necítíte. Můžete koukat na obrazovku zároveň s lékařem. Já se s ním bavila a ptala se, co je co. Opravdu žádné drama! Zubař je určitě horší.
Měl jsem obvykle projímadlo Moviprep, teď naposledy Clensia. Ta Clensia mi připadá na chuť méně nepříjemná, ale obojí se dá. Má to takovou citrusovou příchuť, aby se přerazila chuť toho vlastního projímadla. Chce to si na to udělat čas, aby se člověk uklidnil a nic jiného nemusel. Ono vypít 1l roztoku plus 1l vody a za několik hodin(dle návodu) totéž, to nějaký ten čas vyžaduje. Roztok jsem si míchal vždy v mixeru. Účinek projímadla NENÍ nijak bolestivý nebo s křečemi. Najednou se vám úplně normálně začne chtít odskočit, dojdete tam v klidu. Pak to začne, otevře se ventil a vypité 2 litry musí ven. Ale jde to jakoby samo, žádné stahy ve střevech, jako když třeba uděláte dietní chybu. Možná budete muset jít několikrát. No a druhá dávka to samé. S odřeninami to je individuální, ale ta odcházející "voda" mi připadá méně agresivní, než ty trávicí šťávy při průjmech. - Při tom vlastním vyšetření to chce být taky v klidu. Při vsouvání endoskopu se může stát, že najednou nemůže dál. Doktor Vám řekne, abyste se uvolnila, zahýbete trupem, střeva se uvolní a jede se dál. Mě doktor upozorňoval, že ze mě mohou odcházet plyny a že to je normální, protože do střev přifukuje trošku vzduchu na roztažení. Já ale nic necítil a nic moc poté neprděl. Asi to odsál endoskop s tou kapalinou, kterou to ze střev odebírá. Protože ve střevech budete mít nějakou povolenou průhlednou kapalinu(voda, čaj). Být v tomto horku úplně bez pití by asi nebylo dobré.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.