Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dovolená v zaměstnání

Od: ruby2 odpovědí: 11 změna:
Zdravím, pracuji v gastru, slovo dovolená je v tomto oboru na určitých mistech (především v restauracích) zakázané slovo. To už nemluvím o pracovní smlouvě, kdy je přiznání naprosté minimum. Teď k věci. Pracuji v restauraci na klasickou prac. smlouvu s mininalni mzdou. Zajímá mě, jak dokážu zaměstnavateli, že jsem si nevybral nebo mi nebyla proplacena dovolená za minulý rok a též i tento. Dekuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

2x

A nejnižší mzdy jsou v gastro proto, že se pořád zaměstnanci uhamouní na výplatu načerno, aniž by jim došlo, že těch pár korun navíc musel nejdřív zaměstnavatel nějak ošulit, někoho podvést, jinak by žádné peníze načerno neměl. A že když mu nedělá problémy obrat zákazníka či berňák, klidně to udělá i svému zaměstnanci. Práva takových kuchařů-číšníků jsou pak minimální a těžko se dovolají spravedlnosti, navíc, když jsou sami často lhostejní, viz nepožadování výplatních pásek. Teď je tak malá nezaměstnanost, že výhružka odchodem funguje, tak proč to tomu šizuňkovi trpíte?

jd
hodnocení

1x

Pokud máš ve smlouvě stanovenou mzdu, tak víš kolik je nárok na dovolenou (3 týdny), tak si to můžeš snadno spočítat.

Ale pokud dostáváš ještě nějaké peníze načerno bokem nad minimální mzdu,... Pro pořádnou radu to by jsme museli vidět všechno to co jsi podepsal a všechno to co jsi vyinkasoval, a všechno to co jsi odpracoval, to víš jen ty a tvůj chlebodárce.

Vyučený a pilný kuchař ale snad má lepší možnosti než pracovat za minimální mzdu a ještě bez výplatních pásek, NE?

Pokud ale máš základku, no tak takoví lidé většinou si nechávají vyplácet týdně, občas je někdo okrade, protože často neodvedou kvalitní práci ...

nov
hodnocení

0x

Podle měsíční výplatnice (výplatní pásky). vema.cz/...

Pracuji jako externí mzdová účetní, zpracovávám mzdy cca 40 firmám (některé jsou maličké) a neustále mě bombardují zaměstnanci dotazy, kolik jim bylo proplaceno dovolené a podobně, což normálně člověk zjistí z výplatní pásky. Ale zaměstnavatelé, kterým ty pásky každý měsíc posílám, si s nimi nejspíš vycpávají špice. Zvlášť strašně se zaměstnavatelé chovají v gastronomických oborech.

jd

Gastro a auta, tak tam se šmelí nejvíc, říkám to furt. Inu to bude tím, že v gastru jsou asi nejnižší platy a i kvalifikace.

ruby2
hodnocení

Přesně tak. Žádné výplatnice nedostávám, jelikož jsem placený na ruku. Chápu, pokud to takhle dovolím, ale v restauracích je to běžné a v hotelu naopak dělá kuchař za almuznu.. Jde mi o to, až přijde na lámání chleba, jestli můžu říct "já si ale žádnou dovolenou nevybral." což je pravda, jelikož pokud jedu na dovolenou, žádné peníze nedostanu.

Tak bez papírového důkazu (výplatních pásek) to nemá žádnou váhu.

ruby2
hodnocení

Jak to myslíte nemá váhu? Každý měsíc nám dávají podepsat výplatní mzdu ale pásky dostáváme jen zřídka.. Musím Teda si hlídat každý mesic jestli mi dovolenou nesebrali? A případně to ihned řešit?
jd

A ty můžeš tak leda bonzovat na inspektorát práce, ale oni jsou kryty tím, že jsi jim podepsal příjem peněz a ty nemáš nic.

Máš aspoň vyúčák kuchaře? V gastru jsou nejnižší mzdy obecně. Taky abys nedostal padáka, když se budeš moct ptát po své dovolené. Máš vůbec smlouvu? Anebo to děláš na DPP DPČ kdovíco.Anebo to děláš na DPP, DPČ, kdovíco?

Vyžádej si zdarma (datovkou, nebo osobně) od České správy sociálního zabezpečení tzv. Informativní osobní list důchodového pojištění, a uvidíš, jestli vůbec za tebe odvedli pojištění a kolik máš na důchod započteno.

Na výplatní pásce jsou základní údaje jako hrubá mzda, prémie, přesčasy, příplatky, srážky pojistného, daň, sleva na dani, odpracované hodiny a dovolená - nárok (zůstatek) a čerpání v tom měsíci. Další nepřítomnosti - nemoc, OČR, jakékoli volno. Zaměstnavatel je povinen zaměstnanci výplatní pásku dát.

Ze zkušenosti mám vypozorováno, že neexistují slušní zaměstnavatelé se sprostými zaměstnanci a sprostí zaměstnavatelé se slušnými zaměstnanci. Neplatí to stoprocentně, ale minimálně z 90 % lze říci - jaký šel, takového potkal. Chápu, že u některých zaměstnanců je sprostota někdy pouhou obranou. Sprostotou nemám na mysli jadrné vyjadřování, ale styl jednání.

Zapisujete si docházku? V té by bylo jasné, kdy jste pracoval a kdy ne. Pokd nemáte celý rok žádnou nepčítomnost v docházce, je jasné, že jste nečerpal dovolenou.

hodnocení

0x

Vy podepíšete převzetí mzdy bez toho abyste si ověřil co máte na pásce, co jste si vydělal za odpracovanou dobu?

Pokud jste v prvním zaměstnání, jste mlád, to bych pochopil, ale nad 25 let snad už každý si dokáže spočítat mzdu a dovolenou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]