Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koutek češtiny

Od: soles47 odpovědí: 9 změna:

Teď právě slyším z rádia: pošlete nám své recepty, přihlašte se! Nemá, prosím, být přihlaste se? Že často slyšíme "dvěmi" místo jediné správné varianty (mezi) dvěma, to jsem si už zvykl. O "by jste" ani nemluvím. Ale jak to je s tím "přihlašte se" - děkuji :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano, správně je pouze přihlaste. Jelikož tu nikdo neuvedl odkaz na jediný spolehlivý internetový zdroj – Příručku ÚJČ – musím ho zase přidát já: prirucka.ujc.cas.cz/...

Fascinuje mě, jak tu někteří radí špatně. "... podle mě..."

Tazatele nezajímá, jak je to podle vás, ale jak je to správně!

hodnocení

1x

Přihlašte se mi také trhá uši a trhá je zřejmě správně, protože správný tvar by měl být přihlaste se . Potvrzeno zde pravopisne.cz/...

doplněno 17.07.22 11:25:

Tak ještě doplnění, které potvrzuje moji verzi. Já bych nikdy neřekl přihlašte se, nejde mi to přes jazyk, ale každý to máme jinak. A to doplnění mojecestina.cz/...

Tím to z mé strany uzavírám.

soles47
hodnocení

Jak to je?

hodnocení

1x
Sloveso přihlásit se skloňujeme podle vzoru prosit, proto se píše přihlas se (a další tvary). Přestože je to velmi rozšířené, háček nad písmenem se objevuje pouze nad ř jako v základním tvaru. Tedy tvar přihlašte se je špatně. Podobná situace je u spojení slovíček odhlásit se. Viz: pravopisne.cz/...

hodnocení

0x

Nejsem expert na češtinu, ale podle mě:

Přihlašovat se - přihlašte se.

Ale možná se pletu *nevi*

doplněno 17.07.22 11:06:

Když použiji jako příklad Vaše dvě slova

poslat - pošlete (určitě ne poslete)

stejně tak přihlásit - přihlašte

maim

Přihlašovat je nedokonavý vid. Přihlásit je dokonavý od toho stejného slovesa.

martin45
hodnocení

0x
Možná od slova hlásit?

muchajde
hodnocení

0x

V tomto kontextu, je to gramatická chyba. Správně je přihlásit, tedy přihlaste se. Ale pokud by šlo o přihlášení na webovou stránku, tak je zaběhlý termín přihlašte se, protože se jedná o přihlášení. Jinak přihlaste se by znělo jako, že se někomu máte hlásit. Ale na webu se významově vychází z angličtiny, kde log-in má význam zapsání se někam. Tudíš se nejedná o situaci, kdy se něco nahlašuje, ale o situaci, kdy se něco zapisuje, případně se ověřuje identita. Ten samotný úkon je spíš žádost o něco, ne že já něco hlásím na server. Spíš naopak. Server hlásí mě jestli se přihlášení povedlo, takže on je ten kdo hlásí, ale já se přihlašuju. To je moderní čeština, vyrovnejte se s tím.

soles47
hodnocení

Mám na mysli: Zašlete nám své recepty, přihlašte se ... říkali dnes v rádii. Tahalo mi to uši

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]