Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nakažlivost po covidu

Od: magdon® odpovědí: 11 změna:

Za jak dlouho po prodělaném covidu přestává být dotyčný nakažlivý? Poslední samotest je negativní.

doplněno 15.07.22 17:14:

Přítelkyně prodělala covid. Pár dní jí nebylo dobře, ale test měla negativní. V úterý měla první pozitivní test a několik dní jí bylo hodně mizerně. Pozitivní test měla ještě ve čtvrtek. Teď se jí udělalo lépe ale testovat se chce až v sobotu. Jde mi o to, jestli jí v případě negativního testu už můžu bez většího rizika v neděli navštívit.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já našla na internetu tohle:

Období nakažlivosti

Období nakažlivosti zatím není přesně definováno, ale pravděpodobně je nakažená osoba infekční pro své okolí za 48 (+8) hodin po nákaze s maximem necelý den před nástupem příznaků onemocnění. Virus byl nalezen ve vzorcích z dýchacích cest 1–2 dny před nástupem příznaků a až 8 dní po začátku příznaků onemocnění u mírných průběhů onemocnění, u závažných průběhů se virus v dýchacích cestách vyskytuje déle, s maximem druhý týden po infekci (nákaze). U pacientů s mírným až středně závažným průběhem onemocnění COVID-19 je tedy vysoce nepravděpodobné, že by byli infekční ještě desátý den od nástupu příznaků. Pacienti se sníženou imunitou a pacienti s vážným až kritickým průběhem onemocnění COVID-19 mohou být infekční po dobu delší než 10 dnů.

Přesné trvání infekčnosti pacientů s COVID-19 (období nakažlivosti, během kterého mohou přenášet virus na ostatní) se může lišit zejména v závislosti na zjištěné variantě viru a stavu očkování. Ve studiích nezávažných případů onemocnění byl virus úspěšně izolován až 10 dní od nástupu symptomů. Limitované údaje naznačují, že pacienti se sníženou imunitou mají prodlouženou dobu infekčnosti, např. > 20 dní po nástupu příznaků

hodnocení

No konečně odpověď k tématu. I když mě zrovna moc nepotěšila.

hned
hodnocení

0x

U jakékoliv respirační infekční nemoci platí, že když váš imunitní systém nemoc porazí a zmizí příznaky respiračních potíží jako jsou nudle u nosu, kýchání a kašel, tak už nejste infekční. Z vědeckého a lékařského hlediska ovšem tyto věci nikdo vážně neměří, nejsou pro to žádná data ani u chřipky, natož u covidu. Pro to aby mohla existovat studie, která by toto vědecky a spolehlivě podložila, musel by být proveden pokus, že byste úmyslně a pokusně nakazili prokazatelně zdravé jedince :) Těžko by se takový pokus prováděl, neexistuje ani etický ani politický zájem takový pokus provést. Takže fakticky víme jen to co vidíme v praxi. Když se vám uleví a cítíte se zdravá, že můžete jít ven. Jste zdravá a nemůžete nikoho nakazit.

hned

Zapomněl jsem zmínit, že co říká test je často irelevantní. Různé testy mají různou spolehlivost a i národní referenční laboratoř připouští, že sběr vzorků nebo jejich transport je někdy nespolehlivý (cestou může dojít k falešné pozitivitě). Přitom testy, které si děláte doma nebudou spolehlivější než ty z laboratoře, ve kterých se nasbírá tuna nějakých materiálů a ve výsledku vám výjde tuna pozitivních věcí (něčeho, čekoholiv). Takže test si klidně může říkat, že jste pozitivní, ale to neznamená, že jste nemocná :) A nejste kompetentní posuzovat laboratorní ani jiný test, ani hygienik není kompetentní to dělat, tohle je v kompetenci lékaře, který má povinnost vás vidět a vyšetřit. To že se to nedělá je neodborný zásah politiků do zdravotního systému a ukazuje to na pokračující rozklad systému (a politickoobchodní hry).

pb®
U kašle tohle neplatí. Kašel může přetrvávat týdny po prodělané viróze, kdy kašlající už dávno není nakažlivý.

hodnocení

0x

Je to velmi indidividuální a jak říkám, kdo má narušenou psychiku z těch žvástů kolem, tak chytne něco z kilometru. Loni jel syn s v autě s pracovnicí ve škole několik km cosi vyřídit, ona byla pozitivní a on nic. Prostě s covidem už stačilo! Je to jen chřipka, která skočí na ty, co nic nevydrží. Pro úplnost dodávám, že jsem to taky měla a myslela jsem si, že se udusím. Ale to neznamená, že přeji ostatním, aby je s tím otravovali do konce věků.

souhlas

Souhlasím. Narušená psychika, přesně k tomu vedou ty každenní zprávy v TV a v médiích obecně. Jen zastrašování a negativní zprávy za účelem vymýt mozek a vyvolat paniku, aby všichni urychleně začali nakupovat... Asi to mělo pomoc k ekonomickému růstu nebo co. Jinak taky situaci zhoršuje samotné experimentální léčivo, které jak už všichni dneska vědí vedlo ke snížení imunity u pokusných osob (vyčerpání imunity). Měl jsem známého, který mi řekl že ta první vlna byla lehká, že prý měl v kanclu kolegu pozitivního a nechytl to a ta druhá po očkování a chytl to, tak asi je ta druhá vlna nebezpečnější. Ale to je právě ta narušená logika, že lidi co se nechali naočkovat, ztrácejí logické a objektivní uvažování.

Přesně! Já si myslím, že kdyby o tom tak rozsáhle pořád nereferovali, tak bude vše úplně jiné. Mně se dokonce jednou stalo, v tom nejhorším období, že jsem měla rýmu a slzela a nervy, že už to mám zase ... nakonec mi došlo, že bylo večer 11 hodin a mně se chtělo spát a zívala jsem a to bylo ono... Ale ty nervy! Je to možná k smíchu, ale takhle jsme masírováni tou bandou všichni!

hodnocení

Tak tuhle diskusi jsem tady rozhodně rozpoutat nechtěl. Jen mě zajímá, za jak dlouho po prokazatelně prodělaném covidu je bezpečná návštěva nemocného. Nic víc a nic míň.

Takže prosím o konkrétní odpovědi na položenou otázku. Ostatní připomínky si laskavě nechte pro sebe!

Ale "vo tom to je". Někdo vydrží bez úhony, i kdyby na něho nakažený prskal, druhému stačí půl minuty pozdravu...Nejlepší totiž je, nechat to být. To se ovšem spoustě zainteresovaných nehodí do krámu. "A vo tom to je" podruhé...

hodnocení

sisi - Ale "Vo tom to právě není"! Nejde mi o to, jak je kdo imunní, ale jak dlouho je kdo nakažlivý. To není totéž!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]