Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvolání dědictví

Od: jarca* odpovědí: 29 změna:
Dobrý den,
Mám dotaz.Jsem spolumajitelkou RD až po smrti jsem se dozvěděla,že strýc svou polovinu RD napsal na neteř aniž by využil předkupní právo a dům mi nabídl k odkoupení.Dům daroval již v roce 2016 a zemřel 2019.Dá se ještě obnovit dědické řízení.Já se to dozvěděla loni,že mám nového spoluvlastníka a nyní začínají problémy.Děkuji za odpověď.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Rozumím tomu tak, že strýc daroval svůj podíl na nemovitosti dceři, tedy Vaší neteři. Tedy do hry nevstupuje předkupní právo (nešlo o prodej, nehledě na to, že v době daru s největší pravděpodobností bylo předkupní právo zákonem zrušeno). Otevírání dědického řízení je taky mimo hru, v době úmrtí strýce už dům nebyl v jeho majetku.

až po smrti jsem se dozvěděla... Na to, že jste po smrti, jste docela čilá ;)

adol.cz/...

jarca*
hodnocení

oprava,po smrti strýce a není to dcera,ale sestřenice.Navíc je to na Slovensku,kde předkupní právo platí i pro dar nemovitosti,pokud je spoluvlastník jen promlčecí lhůta u daru jsou tři roky,ale dědictví proběhlo v odvolací lhůtě,ale já nevěděla,že mám jiného spolumajitele proto se ptám jestli se dá obnovit dědictví a uvést tuto skutečnost,že dům byl neplatně darován.Rok darování 2016 a strýc umřel 2019.Necelé tři roky.Děkuji za odpověď
Nějak mi není jasný, kde je jádro problému?
Co by mělo nové dědické řízení udělat jinak než je teď?

@jarca Máte ověřené, že na Slovensku platí předkupní právo i pro dar? Vždyť prodej a darování jsou dva rozdílné úkony. Navíc by to v praxi znamenalo zákaz darování podílu. Jen pro zajímavost. Můžete sem dát odkaz na zákon?

Tedy, tím upřesněním jste to trochu posunula, asi jako v tomhle vtipu:

Dotaz na rádio Jerevan: "Je pravda, že v Tulské oblasti Vladimír Ivanovič vyhrál Moskviče?" Odpověď: "Ano, zpráva se zakládá na pravdě, pouze se nejednalo o Vladimíra Ivanoviče, ale o Ivana Vladimíroviče, nebylo to v Tulské, ale ve Voroněžské oblasti, nejednalo se o moskviče, ale o sáně a Ivan je nevyhrál, nýbrž mu je někdo ukradl."

Opravdu nejsem odborník na slovenské právo, ale pochybuji, že se předkupní právo vztahuje na dary. Nedokážu odpovědět.

jd

s největší pravděpodobností bylo předkupní právo zákonem zrušeno
Nepravda, v 2016 ještě nebylo zrušeno, ale v pripade tazatele neslo o koupi, tudiz irelevantni...

jd - aspoň si proklikejte odkazy. dle pramene, který uvádím se v posledních 20 letech objevuje a mizí předkupní právo z legislativy opakovaně. Protože však nejde o české, ale slovenské právo, je to irelevantní (v tom se shodneme).

Navíc má tazatelka zřejmě pravdu. Ve slovenské legislativě se předkupní právo vztahuje i k daru. Ovšem s výjimkou osoby blízké.

Tedy závěr: Můžeme se tu špičkovat, ale na výsledku to nic nemění. Šance jakkoliv napadnout současný stav je nulová.

jd

To jsem nevěděl, že jde o slovenské právo, ale selský rozum velí, že je nesmysl napadat kvůli zůstavitele, z dotazu plynulo, že byli příbuzní. Tím to snad v jakémkoliv státě je legit.

Jakože pokud se sestřenice nedohodnou mezi sebou, no tak tím je řečeno také mnoho... Prostě budou podílovými spolu vlastnicemi. A tazatelka si může založit nový dotaz, jak vyřešit to či ono. Ale už teď se může cítit dotčena, že její sestřenice něco dostala zadarmo, nicméně jde o vůli zůstavitele.

jarca*
hodnocení

Děkuji všem za radu.Na Slovensku platí předkupní právo i na dar jen mi uniklo osoba blízká.A že se sestřenice nedohodneme je bohužel běžné.Původně jsem měla radost,že bude spolumajitelka, jelikož strýc už byl ,Mimoň,ale majetky mění povahy a v tom je problém.Dům potřebuje rekonstrukci na které se nechce podílet. Ona nechce vyklidit místnosti po zesnulém.Podotýkám opravdu veteš.Pro zajímavost po třech letech je i popelník s posledními nedopalky na stole,ale to už je mimo dotaz
jd

Tak si bud rozdejte nemovitost na jednotky, pokud stavebne lze anebo se alespon ustne s pomoci papiru A4 dohodnete, ktere mistnosti a prostory ktera z vas (pokud jste 2 a nevime v jakem pomeru) bude uzivat.

A zapomente na to, ze ji budete nutit neco delat i kdybyste mela 50% tak je to problem. I kdyby strecha pdletela a ona nebude chtit, je to problem.

jarca*
hodnocení

Se strýcem jsem měla písemnou dohodu o rozdělení domu.Sestřenice a neteř strýce to nerespektuje a samozřejmě já mám svoji část domu upravenou a zařízenou a ona zdevastovanou.Není divu,že naši dohodu nebere vážně.V domě nebydlí a já to mám 300 km daleko a každý rok řeším nějakou havárii.Chtěla odhad domu který zaplatíme společně a že si dům odkoupí.Já odhadce sehnala,zaplatila a ona zase couvla.Takže nezná odhad.
Opravovat budu dál to můžu pokud je havarijní stav jen už si budu schovávat účtenky .
Ještě jednou děkuji za Váš
jd

Účtenky si můžeš schovávat vždycky, ale vlastní čas a práci ti nikdo neocení a nezaplatí.

užívat nemovitost můžete obě, ona ti asi do tebou opravených místnosti chodit nebude, že ne.

pokud jste se dohodli na tom, že ty uděláš pořád a ona zaplatí polovinu, no tak jistě tu dohodu můžeš nějak prokázat? Svědecky, komunikace SMS či email? Anebo jí prostě jenom napiš email: jestli chceš odhad, tady posílám účet za odhad a zaplať mi polovinu do tehdy a do tehdy.

hodnocení

5x
Tak když tam nikdo nebydlí a leží to ladem, předkupně jí to nabídněte a když nebude chtít, svoji polovinu prodejte. Jsou různé společnosti, které koupí i část domu.

hodnocení

3x
Předkupní právo se neuplatňuje v případě daru osobě blízké a ani není třeba informovat spolumajitele.

hodnocení

3x

ficek.sk/...

v zmysle § 140 OZ Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov.

Inak povedané ak nechcete Váš podiel darovať blízkej osobe (syn, manžel, sestra, brat. otec...) musíte ho najprv ponúknuť ostatným spoluvlastníkom. Títo sa potom rozhodnú či ho odkúpia alebo nie. Teda aj pri darovaní sa uplatňuje predkupné právo. Potvrdzuje to aj ustálena judikatúra:

R 58/2005, R 57/2005

Predkupné právo podielového spoluvlastníka sa uplatňuje aj pri prevode spoluvlastníckeho podielu na základe darovacej zmluvy.

To je zajímavé. V praxi to tedy znamená, že na Slovensku je dovolené darování spoluvlastnického podílu jen blízkej osobe.

jd

Jo? A jakou cenu nabidnete? Co je to za blbinu? Prosim odkaz na ty judikaty :)

hodnocení

1x

Případné předkupní právo by se dalo uplatnit pouze v případě prodeje a tady nešlo o prodej ale o darování. Dar je dar, požadovat vrácení daru může jen dárce z důvodů. které zákon přesně definuje.

hodnocení

1x

Hodně to od rána zamotáváte, ale to jen soud rozhodne, zdali bylo porušeno Vaše právo, pak teprve změna rozhodnutí dědictví.

hodnocení

1x

Je ten dom v zaujimavej oblasti, kde su drahe nehnutelnosti? Napriklad okolie Bratislavy alebo ineho velkeho mesta, nedaleko su Vysoke Tatry a pod? Chcete tam chodit napriklad na dovolenky?

Ak sa citite trvalo viazana na CR, tak svoj podiel predajte, nech si pribuzna uzije nejakych problemistov. Za peniaze z predaja mozete dovolenkovat bez nervozity kdekolvek + uz ziadne strkanie penazi do ciernej diery, kde vy platite a pribuzna si uziva.

jarca*
hodnocení

Ano dům je kousek od Tater a pár km od Červeného Kláštera.Jen potřebuje rekonstrukci a tady je domluva těžká.Asi to tak dopadne,že dům budu muset pustitvyužijí předkupní právo a pak třetí osobu.Děkuji za Vás příspěvek

etana*
hodnocení

0x

Já tedy vyčetla na netu, na aktuálních stránkách platnasmlouva, že předkupní právo je u darů uplatňováno, pokud nejde o převod (dar) osobě blízké. Otvírat ale dědické řízení vyžaduje zase jiné předpisy, navíc na Slovensku může být úprava jiná. Proč se neptáte na slovenské poradně? Tady budeme všichni jen vařit z vody.

jd
hodnocení

0x

A ten váš strýc a vaše neteř, to byla strýce dcera? Nebo to byl i její strýc?

Ps: asi tomu nerozumím, ale jak by vám mohl nabízet ke koupi, když ji nechtěl prodat? Podle mě zapomeňte a nic s dědictvím neuděláte. Měla jste sledovat katastr už v 2016, tam se ten dar musel zapsat ještě před smrtí strýce. A měla jste odkoupit to od své neteře ihned, po smrti strýce.Nyní pravděpodobně budete platit více :) Mám pravdu?

jinak váš strýc asi měl nějaký důvod to darovat neteři, sestřenici, nemyslíte? Co s tím jako proboha chcete dělat, napadnout vůli zůstavitele? Z jakého důvodu? On a ona snad nebyly osoby blízké?

ps: problémy jsou nevyhnutelné, problémy jsou řešitelné.

hodnocení

0x
Tohle mi obecně přijde šílené, že občan musí běhat na úřady jak tajtrlík a platit za převody nemovitostí, ale že u vlastnictví jeho nemovitostí došlo ke změně, ho úřady neinformují. Tedy pokud si službu, o které většina lidí ani memá tušení, nepředplatí.
A na Slovensku je to koukám stejné.
jd

Urady ho informuji ve verejnem seznamu.

Prava patri pouze bdelym, lze to hlidat i zadarmo pokud nejste nesika, pro vetsinu lidi je moznost si to predplatit. Tech par korun za to stoji.

Jj, přesně jako s demolicí Země ve Stopařově průvodci vesmírem. ;)

@tomkk: Na dně zamčené registračky, a tu vecpali na zrušený záchod a na dveře dali ceduli Pozor, leopard! *smich*

Kdyby to nebyla realita, bylo by to k smíchu

hodnocení

0x

Asi nepíšete pravdu. Jako spolumajitelka by tu polovinu nemohl přepsat a tedy darovat neteři, katastr by takový přepis neudělal. Museli byste to neteři darovat oba společně. Vypadá to, že jste byli majiteli každý jedné polovina, a strýc tu svoji polovina daroval, což by bylo v pořádku. Nahlédnout do katastru můžete na internetu zdarma, na KÚ vás nechají zdarma nahlédnout i do příslušných smluv, např. darovací smlouvy, smlouvy o převodu vlastnictví. Pokud vidíte problém, musíte se obrátit na právníka. Vysvětlit to může i právník KÚ.

Já Vašemu příspěvku nerozumím, paní přece píše, že ona má polovinu a strýc měl polovinu a on tu svou polovinu daroval neteři. Tak proč by paní nepsala pravdu? *co*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]