Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola inspekce životního prostředí-zákon?

Od: valero odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
inspektoři ze životního prostředí ke známému přišli, že jdou na anonymní telefonické udání, že drží v zajetí nepovolené chráněné ptactvo. Chtěli otevřít garáž, sklep a nakonec prohlídka bytu. Samozřejmě že si někdo udělal srandu a nic nenašli. Zajímalo by mě, jestli když inspektoři přijdou na takovou kontrolu, jestli je povinost pustit je na pozemek a dokonce i do bytu, když se prokázali jen průkazkou. To nemusejí mít žádný příkaz k domovní prohlídce? Pokud na toto mají právo, poprosil bych o sdělení zákonu, kde najdu, co všechno musejí mít sebou, aby takovou kontrolu učinili.

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

0x

Já bych je bez povolení k domovní prohlídce nepustil přes práh. Domnívám se, že na to právo nemají.

valero
hodnocení

Já si také myslím, že na nějakou průkazku,když ji ukážou, je nepustím na pozemek a už vůbec ne do bytu. Když už Policie ČR potřebuje příkaz od státního zastupitelství k domovní prohlídce, tak oni ho nepotřebují? Já bych tohle potřeboval ale vědět s určitostí a podívat se do zákonu. Zatím se mi nedaří to najít...

karina*
hodnocení

0x

valero, a než ty lidi vpustil dovnitř, to si nevyžádal jejich průkazy? Karina

valero
hodnocení

Psal jsem výše, že průkazy ukázali! Ale na nějaké průkazy je přece nepustím, aby mě udělali domovní prohlídku?!

karina*

aha, psal jste to těsně za mnou*smich*. Samozřejmě, že průkazka může být falešná, ale musí na ní být kontakt na ověření, a když ne, tak bych je nechala čekat před dveřmi tak dlouho, dokud bych si to telef. neověřila.A to přesně s jejich jmény a tím pádem i s č. zákonu, že na to mají právo. Myslím ale že na tzv. místní šetření mají právo . Odbor ŽP na úseku veterinární činnosti vyřizuje podněty, dotazy a stížnosti občanů . Dojděte si na Městský úřad nebo magistrát a přímo tam na odboru ŽP se zeptejte jakým způsobem provádí šetření a kdo všechno tomu musí asistovat .Doufám, že váš známý zná jména z průkazek, protože pak by to bylo jednání o ničem. Karina

valero
hodnocení

Já to psal hned v dotazu i těsně za Vámi ;) Já jsem se ted dočetl, v jakém směru se dělá domovní prohlídka, takže nevěřím, že by na to měli právo. Ale optám se na ŽP, děkuji.

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD

Čl. 12
(1) Obydlí je nedotknutelné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí.
(2) Domovní prohlídka je přípustná jen pro účely trestního řízení, a to na písemný odůvodněný příkaz soudce. Způsob provedení domovní prohlídky stanoví zákon.
(3) Jiné zásahy do nedotknutelnosti obydlí mohou být zákonem dovoleny, jen je-li to v demokratické společnosti nezbytné pro ochranu života nebo zdraví osob, pro ochranu práv a svobod druhých anebo pro odvrácení závažného ohrožení veřejné bezpečnosti a pořádku. Pokud je obydlí užíváno také pro podnikání nebo provozování jiné hospodářské činnosti, mohou být takové zásahy zákonem dovoleny, též je-li to nezbytné pro plnění úkolů veřejné správy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]