Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čez - změna tarifu?

Od: geryy odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,

Mám již několik let elektřinu od Čezu,produkt:Elektřina na 3 roky a na konci července mi končí.Produkt mi chtěli automaticky prodloužit.Ale v dnešní době vysokých cen se mi zdá docela blbost nechat si tuto ceni fixovat na 3 roky.Tak jsem si od nich nechal poslat nabídku produktu:Elektřina na 1 rok v akci.A v té mi při mé spotřebě vychází že je dražší cca o 1000,- ročně.Tak ted mám dilema,jestli zůstat u 3 roky fixace nebo zvolit dražší 1 rok v akci a po roce se uvidí co dál...

Předem díky za rady.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

3x
Já bych fixovala, alespoň budete znát přibližnou cenu. Kdo fixaci nemá, nemůže si být jist, jestli se mu cena v příštích měsících nezvedne na dvojnásobek nebo desetinásobek. I s fixací jde smlouva vypovědět, pokud by se výrazně zlevňovalo.

kuk*
hodnocení

2x

S výpovědí u fixace bych si dal pozor. Mně chtěli dát pokutu 3000 kč za vypovězení smlouvy, když jsem nedodržel dobu fixace. Pokuta není jen při stěhovábní nebo smrti. Záleží, jakou máte smlouvu. Dnes nikdo neví, kolik energie budou stát za rok. Zda stejně, více, méně. To ví jen asi vědma.

Nebude vypovídat fixaci. Jen mu končí fixační období a tudiž automaticky přechází na novou smlouvu nyní již bez fixace. Takže je to ideální doba na změnu tarifu, nebo dodavatele bez jakéhokoliv poplatku. Jen si osobně myslím že to měl začít řešit dříve jak těsně před koncem smlouvy.

petrovic
hodnocení

0x

No jo, ale o kolik je drazsi pri fixu na 3 roky? Pises jen o jednom roku, tam je navyseni 1000 kc za rok. Coz je dle me smesne, pardon, uplne v pohode.

geryy
hodnocení

Po momentálním zdražení mi původní fix na 3 roky vychází cca 17000,- za rok.A ten tarif fix 1 rok v akci na cca 18000,- za rok.Vím že je to věštění z koule kam se budou ceny pohybovat.Ale doted jsem platil zhruba polovinu a nerad bych se jako chudý důchodce vyndával z peněz ještě více než je zdrávo...Tak jestli se na tuto šílenou sazbu upsat na 3 roky s tim že budu ročně platit o trochu méně než s tou sazbou fix na 1 rok, s tím že po roce bych viděl kam se ceny pohnou a podle toho se zařídil.

petrovic

18 tisic rocne, to je 1500 mesice. To je celkem v pohode. Kolik vychazi 1kWh?

geryy
hodnocení

Tady jsou ty cenový nabídky.

Čez - změna tarifu?
Čez - změna tarifu? #2
jd

Neboli komodita kWh za 6,1 vs 6,9 Kc bez DPH, masakr

vyrobni cena Cezu je cca 0,90 Kc

Ps: nedokazu predikovat trh na 3 roky, ale mrkni na nabidku CEZ pro ZTP a treba nekoho v rodine sezenes s prukazkou

hodnocení

0x

Jako že máme spočítat, co je levnější?

hodnocení

0x
A k čemu potřebujete fixovat? Z dlouhodobého hlediska je vždy levnější cena bez fixace. Píše se to tady pořád.
doplněno 14.07.22 13:21: Jana22 já nic nepsal o spotu, ale o smlouvě na dobu neurčitou. Pro nové zákazníky samozřejmě platí nové ceny.
doplněno 14.07.22 15:50: Bobika posílám ještě jednou můj aktuální ceník. Pro novější zákazníky samozřejmě neplatí, jelikož pro ně nemohl nakupovat dopředu. Je nutné si uvědomit, že dodavatele nakupují kontrakty na tři i čtyři roky dopředu. Jelikož už jsem u nich 14let a mám i plyn, proto mám takové ceny jaké mám. A že momentálně nebere nové zákazníky je jen dobře, protože ví co dělá. Podívejte se na ČEZ jak žádá od státu 75mld na ručení, jelikož již nezvládá nápor vysokých cen. ČEZ vám nyní prodává elektřinu za nějakou minulou cenu ale následující vyšší ceny pro nové zákazníky nemá za co nakupovat, protože elektřina jde stále vzhůru. Takže takový kolos jako ČEZ má mnohem větší problémy než jiný dodavatel, který ví co dělá. A jestli budu mít příští rok vyšší cenu, pořád bude nižší než fix a až ten fix skončí, další bude ještě vyšší. A až někdy ceny začnou klesat, mně dodavatel bude cenu snižovat průběžně, zatímco dobihajici fixovane ceny budou stále stejné. Akcie ČEZu jsem vlastnil řadu let, takže vím, jak fungují kontrakty, na jakdlouho dopředu se nakupuje a jak to celé funguje. Fixační ceny zahrnují rizika z budoucího vývoje cen a tyto rizika si ČEZ do těch fixu započítá a nechá si je zaplatit. Tazatel tady dal dvě smlouvy a ta roční vychází dráž než tříletá, protože nejdražší jsou teď ty nejbližší kontrakty. A jelikož platit 17tis a má platit 18,tak i ten předcházející fix měl hodně drahý. Já mám spotřebu stejnou jako on a co mně došlo vyúčtování minulý měsíc, tak za celý rok jsem zaplatil 7722kc za elektřinu. Jasně vidíte, že jeho minulý fix ho stál o desítku ročně víc po tři roky. Proto tady neustále píšu, že fix je výhodný jen pro vaše dodavatele. Nemůžu již psát, mám vyčerpané odpovědi, takže pokud něco, pište do pošty.
Čez - změna tarifu? #3
Čez - změna tarifu? #4
petrovic

Stire, to tady pises skoro jen Ty. Mam fix 3 roky za 7kc 1kWh. Chces mi rict ze v dnesnim, zitrejsim, za pul roku v ceniku najdu castku nizsi?

No právě v tom je ten vtip. Já beru za průměrnou cenu, za které můj dodavatel nakupoval za poslední tři roky. U fixace je pro dodavatele riziko, že neví, za kolik bude nakupovat za týden, měsíc, rok, dva... A toto riziko si proto musí započítat.

Mě bude končit s novým rokem fix elektřiny za 4,6Kč/kWh ve VT. Nemyslím si že bych na tom prodělával stire. Už teď mám vytvořenou novou fix smlouvu která bude navazovat na tu stávající s cenou za nějakých 7,2Kč/kWh ve VT. Opět to je nižší než co chtějí nové ceníky :)

jd

Nemuzete porovnavat finalni cenu*, musite porovnavat cenu za MWh (kWh) silove elektriny! Tu mam ja fixovanou stale jeste za cca 1,40 bez DPH :)

____
* protoze v nizsich sazbach jsou pomerove vyssi regulovane ceny a naopak...

petrovic

@Jd mě osobně zajímá finální cena za 1kWh. Elektroměr ukazuje třeba 8000kW, tak mě zajímá kolik bude 8000 x konečná cena za 1kWh. A v mém případě konečná cena 7kč/kWh se mi zdá naprosto v pohodě.

jd

Pisu o porovnavani mezi jardou a pepinou, pripadne mezi DODAVATELI a tarify chapes!?

Finalni dena pro tebe OK mi moc OK neprijde (ja mam na chate 3 dny 2,50 a 4 dny 5 Kc finsl cenu*), a urcite ty tam mas zapocteny 600,- za OZE? To v tech cenikach totiz byva tak nejak divne psany ;))

* ta cena se ale lisi pouze v regulovane casti, ktera je navic v kazdem uzemi a pro kazdou sazbu ODLUSNA, cena za komoditu (kterou si muzeme mezi sebou porovnavat je stejna!) - to jen na vysvetleni...

petrovic

@jd Píšu, že to je konečná cena. Chápeš? Takže ano, mám tam započítáno vše. Čez ceník je na orientaci úplně ukázkově... nepřehledný *smich*

jd

Podle me je cenik celkem prehledny, pokud k te celkove cene umis pripocitat oze 600/MWh. Druha vec je, kdy precne ri skonci fixace a jak sikovne si umis nacasovat SAMOODECET a "nakoupit si dopredu"

Já mám kWh ve vysokém za 3,49kc včetně DPH. Paušální měsíční poplatek 0 Kč. Takže fix od ČEZu za 7 bez, 8.50 včetně DPH o tom něco vypovídá. Kolik by vám dali cenu při pokračování smlouvy bez fixu?

jd: finální cena je jediná cena která mne zajímá, stejně jako valnou většinu lidí. Cena za komoditu je mi úplně k ničemu. Všichni platíme distribuční poplatky a všichni platíme OZE. Takže i všem se ta cena za komoditu zvýší zhruba stejně.

Je to stejné jako nemohu tvrdit že má elektřina z FVE kterou mám uloženou ve virtuální baterii je zdarma, když musím platit distribuci, stálé platby a také daň.

stir: Bez fixu bych už platil 3/4roku 7,5Kč za kWh a vzhledem k tomu že se chystá další zdražení, tak to bude brzo něco málo přes 10Kč/kWh. Ceny nezafixovaných tarifů se zvyšovaly minulý podzim a s nástupem nového roku.

@stir

Vy máte Spotový tarif tedy tak jak se momentálně pohybují ceny na burze a máte kwh za 3,49 i s daní ve VT?

To si z nás ale děláte hodně velkou legraci že jo?

Bobika, tuhle cenu mám teď aktuální po zdražení loni v listopadu a letos v únoru. Smlouva je na dobu neurčitou, takže můj dodavatel měl pro mě nakoupeno za roky minulé, ještě levné ceny. Nejhorší je když si někdo dnes dá novou smlouvu nebo změní dodavatele, protože pak dostane elektřinu za aktuální ceny na trhu. Když si dá fix, má v tom započítane ještě riziko dalšího růstu cen. Prumerovana cena vás vždy vyjde6levnejj než fix, to ví každý dodavatel. Proto ČEZ rád nabízí fix, a neustále zdražuje. Nejhorší je smrt z vyděšení. Na eex.com se můžete podívat na futures kontrakty na tři roky dopředu. Na letošek má ČEZ již téměř nakoupeno, na příští rok většinu kontraktů taky za nižší ceny, ale vám nabizi fix za ty dražší ceny. Mimoto si musí půjčit dalších 75mld na ručení na burze, takže další výdaje navíc. Když Tykac nabízel vládě prodej elektřiny z jeho elektráren napřímo, mimo burzu za ceny před covidem, vláda to nevzala. Proč asi, si dokážeme dosadit. Ještě abych upřesnil, též mám D02d jako tazatel, takže názorná srovnatelná ukázka toho, proč se fix nevyplatí.
jd

@bobika pise cituji: finální cena je jediná cena která mne zajímá, stejně jako valnou většinu lidí. Cena za komoditu je mi úplně k ničemu. Všichni platíme distribuční poplatky a všichni platíme OZE. Takže i všem se ta cena za komoditu zvýší zhruba stejně.

ani jedine tvrzeni se nezaklada na pravde, ty kecko:

1) regulovanou slozku ceny (distribucni cenu) ma kazdy jinou podle uzemi a podle Sazby! Uz to pisu opakovane

2) ne vsichni neplati OZE! Chytri kteri dokazi maximalizovat vyuziti jistice plati OZE pausalem, precti si poradne cenik

takze cena za komoditu bez dph je jediny srovnatelny udaj napric dodavateli a sazbami, kapisto? Tuto cenu snadno zjisti kazdy s ceniku

cena celkova za kwh s dph a oze je jen pro tvou potrebu, abys vedel jaky bude ucet, ale ne pro srovnani na diskusich ani mezi dodavateli

jd

@stir je to jak pises, s tim ze zalezi dodavatel od dodavatele, jak se zachova k zakaznikovi po konci fixace, zde je pristup odlisny mezi dodavateli, nekdo nahodi tu prumerovanou cenu (lepsi nez novemu), jiny nahodi rovnou nejhorsi moznou cenu

Takže to za1) Máte pravdu a beru to zpět. I tak mne ale jako zákazníka zajímá celková cena. Né jen její jedna složka.

ale za 2) Nejprve napíšete že OZE neplatíte a v druhé větě píšete že platíte OZE paušálně. Ano. Jsou dvě metody výpočtu OZE. Podle spotřeby a nebo podle jističe. Platíte ji ale vždy!

stir: váš obrázek tarifu je tak kvalitní, že z něj jde vyčíst jen dodavatel. Jinak je na houby.

Nevím jak to funguje u vašeho dodavatele, ale fix tarify jsou jediné které mají stejnou cenu po dobu smlouvy protože má dodavatel nakoupenou elektřinu na tu danou dobu smlouvy. Nezafixované tarify jak už vypovídá z názvu, značí že se cena může pohybovat podle vůle dodavatele a dodavatel sice může nakupovat elektřinu na roky dopředu, ale to pro vás nic neznamená. Jakmile se zvedají nad určitou hodnotu ceny na burze, tak se zvedají i ceny v cenících a vám se tak zvedá cena také. Nemáte ji nijak nasmlouvanou.

Váš dodavatel je ale také jakýsi malý překupníček a ti bývají při vysokých cenách na burze nejvíce náchylní ke krachu. Naštěstí pro vás asi dobře hospodařil a nakupoval dopředu. Proto máte ceny zatím nízké. To se ale může kdykoli změnit. Něco vypovídá i to, že nepřijímají nové zákazníky. To by totiž museli s cenou nahoru ihned. Buďte tedy rád že se vám vyplatil risk s tímto dodavatelem a neprodělal jste jako jiní s Bohemia energy. Věčně tu cenu mít ale nebudete. Odhadem tak ještě max rok.

geryy
hodnocení

Díky za bujarou diskuzi,leč nejsem z toho o moc chytřejší než před dvěma dny *nevi*

stir: je mi to celkem jedno a nechci to moc pitvat... ale co jsem se díval na jejich net a na něm aktuální ceník, tak tam je udávaná aktuální cena 5554 Kč/MWh v tarifu Klasik 24. I to je ale nižžší cena než mají aktuálně ostatní dodavatelé. Jen stále platí že nové zákazníky nepřijímají.

jd

Bobiko, to neprijimal ani Bohemia tesne pred krachem - jen na SPOT, ani Skaut Kolibrik, tesne pred kravhem :) Tak bacha!

Jo a OZE odle jistice = pausal, treba 300 mesicne ale uz ne 600,- ke kazde MWh... Kdyz se to zprumeruje, usetril jsem i 7000,- za rok (bytu). A fabriky tak setri miliardy :) Plati OZE mene, nez 99% domacnosti...

ty ceny 2,89 to vypada na zacatek 2022, vloni jsem mel s jlidem 1,40 (a mam stale).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]