Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kracení dovolené

Od: zuzkam odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Jeden zaměstnanec má dlouhodobou nemocenskou od 6.5.2021. Bude se mu nějak dovolená krátit? Úvazek má 40h/týdně a nárok má na celý rok 25 dní (5 týdnů). Dovolené podle mzdového programu má - loňské 55 h a letošní má 177h. Prosím poraďte mi, jaksik se ztrácím v těch zákonech o krácení. Jsem krátce na mzdovce a s tímhle jsem se ještě nesetkala. Děkuji Vám moc za případné odepsání.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Proboha, vážně děláte na mzdovce a ptáte se někde na amatérské online poradně? To nemáte nějaký právní zdroj? Jinak já když marodil půl roku, tak se mi prvních několik měsíců (tuším 5) nekrátilo nic. Ale berte to, jako info od Máni z OPBH, nemusí to být směroplatné :)

hodnocení

4x

Dovolená se od 1.1.2021 počítá trochu jinak než dřív a hlavně tam není žádné krácení. Pouze nevznikne nárok.

Pro ilustraci budeme uvažovat o běžném úvazku 8 hodin denně 5 dní v týdnu.

Musíte si především uvědomit, že dovolená náleží za celé odpracované týdny a že za "odpracované" se považují i některé druhy nepřítomností. Za 52 týdnů náleží ve Vašem případě 200 hodin dovolené. Dovolená se čerpá "zálohově", nečeká se, až má zam-nec odpracováno 52 týdnů. Každý kalendářní rok se posuzuje zvlášť, takže pokud máte někoho nemocného od 6.5.2021, odpracoval v tom roce 17 celých týdnů a vznikl mu nárok na cca 66 hodin dovolené. K tomu se mu započte 800 hodin z nemoci jako odpracované, protože měl v roce 2021 skutečně odpracováno nejméně 12 týdnů. Tedy "odpracoval" 37 týdnů z 52. Nárok za 2021 se spočítá takto:

37 x 1/52 x 40 (to je týdenní úvazek) x 5 (to je nárok na týdny dovolené) = 142,3 hodin, tedy 143 hodiny.

Něco si zřejmě vybral a zbývá mu 55 hodin.

Co se týká roku 2022, tady mu zatím nevznikl nárok na dovolenou vůbec - aby bylo možno započítat jako odpracovanou dobu těch 800 hodin nemoci, musel by kromě toho skutečně odpracovat aspoň 12 týdnů. K tomu samozřejmě může ještě během roku dojít. Těch 177 hodin Vám ukazuje účetní program, protože ještě není konec roku a on vlastně neví, co se nakonec započte a co ne.

Takto se podle průběžných podmínek v roce mění výše nároku na dovolenou. Zákonodárci jako obvykle zaperlili. Když mi zavolá klient a chce vědět, kolik zbývá jeho zaměstnanci dovolené do 31.8., kdy bude odcházet, prostě to nevím. Spočítat to umím, ale během té doby může odpracovat nějaký přesčas a místo (příklad) 11 celých týdnů a 4 dnů mu naskočí odpracovaný celý dvanáctý týden a nárok na dovolenou se přepočítá. Tohle vždycky vím až při poslední výplatě.

kuk*
hodnocení

1x

Do roku 2021 se za prvních 100 zameškaných pracovních směn krátila dovolená o 1/12. Za každých 21 dalších zameškaných dní z důvodu nemoci pak o další 1/12.

Od 1.1.2021 je to tak, že se doba nemoci v délce dvacetinásobku týdenní pracovní směny bere jako výkon práce.To je těch 800 hodin, o kterých správně píše v odpovědi inženýrka. její návod je vyčerpávající.

Děkuji, jenom pro ostatní připomenu, že za výkon práce lze 800 hodin nemocenské považovat pouze tehdy, je-li v témže kalendářním roce skutečně odpracováno alespoň 12 týdnů.

jd
hodnocení

0x

Teda já vám vážně nevím, ale mám takový dojem, že dovolená náleží za odpracovanou dobu a ne za promaroděnou?

Ale když poprosíte, tak vám sem hodím dva paragrafy, které tohle řeší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]