Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Jeden zaměstnanec má dlouhodobou nemocenskou od 6.5.2021. Bude se mu nějak dovolená krátit? Úvazek má 40h/týdně a nárok má na celý rok 25 dní (5 týdnů). Dovolené podle mzdového programu má - loňské 55 h a letošní má 177h. Prosím poraďte mi, jaksik se ztrácím v těch zákonech o krácení. Jsem krátce na mzdovce a s tímhle jsem se ještě nesetkala. Děkuji Vám moc za případné odepsání.
Dovolená se od 1.1.2021 počítá trochu jinak než dřív a hlavně tam není žádné krácení. Pouze nevznikne nárok.
Pro ilustraci budeme uvažovat o běžném úvazku 8 hodin denně 5 dní v týdnu.
Musíte si především uvědomit, že dovolená náleží za celé odpracované týdny a že za "odpracované" se považují i některé druhy nepřítomností. Za 52 týdnů náleží ve Vašem případě 200 hodin dovolené. Dovolená se čerpá "zálohově", nečeká se, až má zam-nec odpracováno 52 týdnů. Každý kalendářní rok se posuzuje zvlášť, takže pokud máte někoho nemocného od 6.5.2021, odpracoval v tom roce 17 celých týdnů a vznikl mu nárok na cca 66 hodin dovolené. K tomu se mu započte 800 hodin z nemoci jako odpracované, protože měl v roce 2021 skutečně odpracováno nejméně 12 týdnů. Tedy "odpracoval" 37 týdnů z 52. Nárok za 2021 se spočítá takto:
37 x 1/52 x 40 (to je týdenní úvazek) x 5 (to je nárok na týdny dovolené) = 142,3 hodin, tedy 143 hodiny.
Něco si zřejmě vybral a zbývá mu 55 hodin.
Co se týká roku 2022, tady mu zatím nevznikl nárok na dovolenou vůbec - aby bylo možno započítat jako odpracovanou dobu těch 800 hodin nemoci, musel by kromě toho skutečně odpracovat aspoň 12 týdnů. K tomu samozřejmě může ještě během roku dojít. Těch 177 hodin Vám ukazuje účetní program, protože ještě není konec roku a on vlastně neví, co se nakonec započte a co ne.
Takto se podle průběžných podmínek v roce mění výše nároku na dovolenou. Zákonodárci jako obvykle zaperlili. Když mi zavolá klient a chce vědět, kolik zbývá jeho zaměstnanci dovolené do 31.8., kdy bude odcházet, prostě to nevím. Spočítat to umím, ale během té doby může odpracovat nějaký přesčas a místo (příklad) 11 celých týdnů a 4 dnů mu naskočí odpracovaný celý dvanáctý týden a nárok na dovolenou se přepočítá. Tohle vždycky vím až při poslední výplatě.
Do roku 2021 se za prvních 100 zameškaných pracovních směn krátila dovolená o 1/12. Za každých 21 dalších zameškaných dní z důvodu nemoci pak o další 1/12.
Od 1.1.2021 je to tak, že se doba nemoci v délce dvacetinásobku týdenní pracovní směny bere jako výkon práce.To je těch 800 hodin, o kterých správně píše v odpovědi inženýrka. její návod je vyčerpávající.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.