Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, máte někdo zkušenosti s bodnutím včely do jazyka? Za jak dlouho hrozí otok, kvůli kterému by se člověk mohl začít dusit? Bodla mě včela, asi před půl hodinou a jazyk mi nenatíká. Všude straší, že má člověk raději volat záchranku, ale nechci zbytečně kolem toho dělat nějaký "cirkus". Žihadlo jsem hned vytáhl, alergický nejsem. Děkuji za Vaše zušenosti.
Pokud nejste alergický, nemusí se stát prakticky vůbec nic.
Stalo se mi to jednou (tedy pokud se jazyka týká) a protože (naštěstí) nejsem alergický, vůbec jsem to neřešil.
Vy také žijete, tak také neřešte.
Na kole mne (např. do nohy nebo do ruky) včela štípla vícekrát, vyndám za jízdy žihadlo a jedu dál.
Děkuji za odpovědi. Noc jsem přežil, takže je to v pohodě. Jazyk mi nakonec vůbec nenatekl, jen mi tzv. zkoprněla špička jazyka, kam mě včela bodla.
Zajímavé ale je, že mě po tom bodnutí začal bolet zub (zdravý, bez plomby). Asi za 3 hodiny bolet přestal. Zřejmě to byla nějaká reakce na ten včelí jed. Bude mi 50 a do jazyka mě za celý život žádná včela, ani vosa nepíchla, tohle byla premiéra.
Víte, že včelí žihadlo se nemá vytáhnout, ale vyškrábnout? Když ho uchopíte prsty nebo pinzetou, vymáčknete celý obsah včelího jedu do bodnutí. Když vyškrábnete, váček zůstane plný.
Naštěstí mě ta včela bodla do špičky jazyka. Takže jsem trochu vyplázl jazyk, mírně zkousl mezi zuby a potom takto zkousnutý jazyk vtáhl zpět do pusy a takto se žihadlo i s váčkem krásně vysunulo z jazyka ven. Ale pokud má člověk někde včelí žihadlo, které není hluboko, tak se to opatrně pinzetou vytáhnout dá. Jen se musí dávat pozor na to, aby se nezmáčkl právě ten jedový váček. Pokud je ale žihadlo hluboko a není za co chytit, tak potom platí to, co píšete Vy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.