Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem OSVČ, plátce DPH. To, zda se mi to vyplatí již vím a existuje o tom mnoho článku.
Zajímá mě však, zda se to vyplatí i mému odběrateli, což je firma, jenž podniká ve stejném oboru a je také plátcem DPH. Uvažoval jsem, že bych od nového roku (pokud to vláda schválí) přešel na neplátce DPH a paušální daň, což by se mi vyplatilo administrativně i finančně, ale nevím, co by to znamenalo pro mého odběratele. Samozřejmě to s firmou proberu, ale rád bych měl nějakou přípravu / představu.
Může si firma DPH, které mi platí, v současné době odečíst, takže mi bude vyplácet stále stejnou částku (tj. nebude to pro ní žádná změna ve výdajích)?, nebo naopak firma bude muset dávat méně peněz, protože musí platit navíc DPH, které odvádím státu a ona si ho odečíst nemůže?
Děkuji
Neplátce nemůže při prodeji účtovat DPH, takže odběratel ji nemůže na vstupu odečíst. Aby na tom byl stejně, musel byste mu totéž prodávat o DPH levněji.
Jako neplátce bych samozřejmě vystavoval faktury bez DPH.
Jinými slovy říkáte, že když teď fakturuji (např.) 100 tisic + DPH, tak si odběratel DPH může odečíst a jeho reálný výdaj je jen 100 tisic, takže když budu neplátce DPH, který účtuje 100 tisic (nic navíc), tak to pro odběratele vyjde nastejno, protože si v současné chvíli může DPH odečíst?
Pakliže nevíme, V čem vy podnikáte, zda prodáváte výrobky a nebo služby a zda váš odběratel je plátce daně, tak na vaši otázku se nedá předně odpovědět...
A mimochodem, pokud máte jen jednoho odběratele (?), tak to asi jedete Švarc systém? ;
ps: Možná, nechápete princip přidané hodnoty a jejího zdanění
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.