Nejste přihlášen/a.
To se velmi pletete, blízké okolí a jejich reakce hraje zásadní roli. Psychiatr nebo psycholog může být dobrý jen na vypovídání se, ale mezilidské vztahy hrají zásadní roli. Takže právě lajcká pomoc a spolupráce je nejzásadněší. Psychiatr a psycholog jsou jen cizí lidi. Přítel nebo přítelkyně je mnohem více. S vaším přístupem a názorem na život, kdyby bylo takových více, tak by se rovnou stříleli, že? Myslím ty zvířata.
To sice ano, ale jak říkám, každý potřebuje někoho. Osobní vazby a přátelství jsou v životě to nejdůležitější. Protože to dává možnost někomu se vypovídat, svěřit. To je základní kámen života. Bez toho by byli všichni jen odcizení, jen zombies. Takže paní dělá dobře to co dělá, protože psychiatr sice může přijít s radou, ale žádný doktor ještě nedokázal nikdy vyléčit z žádné podobné nemoci, dají tak maximálně léky, ale z nemoci se nevyléčí, bude je brát celý život. Kdyžto přítel, přílelkyně, je-li věrná a ne přelétavá je na celý život.
Dobrý den. Z Vašich dotazů mám dojem, že nejvíce byste prospěla vám oběma, kdybyste se rozešli a žili si každý svůj život. Vy ve vztahu určitě šťastná nejste a přítel Vás evidentně nebere jako svoji oporu. On si vystačí s kamarády (mezi které Vás nebere) a Vy s tím neuděláte vůbec nic. Nechte ho žít a Vy si žijte také po svém.
Já se zeptám. Kdo u koho bydlí? Píšete, že jste s ním už několik let. Bydlíte spolu? A jestli bydlíte, tak jak to máte s tím bydlením? Nedivte se, že se tak ptám, ale tohle asi bude docela problém. Jestli spolu bydlíte a dělíte se o placení, tak jste jaksi oba dva v pasti. Podle mne ten vztah "mele z posledního". Vy si to přiznat zatím nechcete, ale bohužel to tak bude. Chlap, který vykládá že má úzkosti, nechce komunikovat a dokonce nemá chuť ani na sex, ale v hospodě s kamarádama ho úzkosti zázračně přejdou, nemluví pravdu. A moc bych za to nedala, že ho ani ta chuť na sex nepřešla. Jenomže už ho nechce evidentně s Vámi. A proto se ptám jak to máte s tím bydlením. No a potom se dá přemýšlet dál.
Možná je to psychoza způsobená drogami, nezobnul si na fesťáku něco speciálního s kámoši? A nebo má bokovku, která na něj hodně tlačí a on neví jak to řešit. Každopádně hodně přemýšlejte, jestli za to ten člověk stojí, abyste ho ´zachraňovala´. Váží si vás, má vás opravdu rád, myslíte, že vám bude vděčný? Co bude lepší pro vás, zachraňovat ´vadného´ chlapa, nebo odhodit zátěž a jít dál sama, svobodná a bez problémů?
Jak víte, že ho trápí úzkosti? On se vám snad svěřil, nebo proč si to myslíte? Je možné, že má nějaký zdravotní problém v intimní oblasti, a proto se vyhýbá bližšímu kontaktu s vámi /nechuť k sexu/ a řeší to alkoholem a kamarády. Pomoc nehledejte zde, ale musíte si o všem, co vás trápí promluvit s ním. I když on nechce.
V tom případě jedině návštěva psychologa. V čem spočívá jeho úzkost, má z něčeho obavy, strach? Co ho vlastně trápí...jen jestli vám nevěší bulíky na nos.
Nelze pomoct když nevíme proč se trápí. Tuto věc nevyřešíme zde veřejně, protože je to soukromá otázka a zadruhé protože by ti musel nejprve říct důvod. Na to ale nelze tlačit. Jakékoliv nátlaky mohou spíš způsobit, že se víc uzavře. Doporučil bych ale, abyste své problémy v komunikaci začali řešit třeba tím, že si přečtete nějakou dobrou četbu o komunikaci a naslouchání. To může velmi pomoct. Já kdysi četl Zapomenuté umění naslouchat. Dobrý, ale dost náročný čtení a je to na velmi velmi dlouho to trénovat. Pokud chceš naslouchat, nesmíš mu furt klást otázky, spíš se postarej o to, aby se ve tvé přítomnosti cítil dobře. Můj tip: Láska prochází žaludkem. Nesmí se člověku snažit vyvracet jeho pocity. Mám tu knihu částečně namluvenou na svém PC jako ve formě audio poznámek a citací... Mohl bych to s vámi soukromě nasdílet.
@terezia - vím, že to není naprosto nic osobního, ale přesto jsem z toho smutná a nevím co se děje, jelikož se mi nesvěřujte, co se mu honí v hlavě
Jak víte, že to není osobní, kdyř současně nevíte co se děje?
Proč spolu nemluvíte jako dva dospělí? Není třeba, abyste řešila jeho problémy, když nechce (= nevnucujte se s pomocí), ale říci mu, že vás jeho chování trápí a jste z něj zmatená, snad dokážete, stejně jako on by se k tomu měl umět rozumně vyjádřit.
Normální chlap tohle řeší tak že si hledá práci nebo možnost jak podnikat, ne chlastáním s kámošema a ignorací přítelkyně. Kopnul bych ho do zadku ať si hledá blbku...
Má pocit, že stojí na místě a odreagovává se chlastem a ignorováním okolí - jen ať si to taky užijou, když on je na tom špatně. Hlavně že mu na "úzkosti" pomáhá fesťák.
To mu vážně chcete celý život foukat na bebíčka? Mohla byste třeba začít tím, že mu najdete lukratrivní zaměstnání. co by ho bavilo.
Neumí podnikat, neví jak nato, neví co chce, nemá sebejistotu riskovat a nemá kapitál na to aby mohl jako podnikatel investovat, nemá otce ani bratra podnikatele, který by mu mohl s podnikáním pomoct, poradit, takže je to pro něj španělská vesnice a nemá na to vlohy. Jinak by nebyl důvod, aby to vzdal. Prostě se na podnikání nehodí. Už to že hledá práci naznačuje že mu víc vyhovuje nechat se zaměstnávat, ale pokud má duševní problémy a nevěří si, tak si tu práci stejně nesežene, protože každý zaměstnavatel dá přednost sebevědomému, který ví co chce a nepůsobí rozpačitým dojmem. I kdyby ji získal, úzkosti se podepíší na výkonu a nakonec ho propustí. Vykresluji to moc černě? Kolik mu je? Ať rovnou nechá napsat papíry na hlavu a začne brát důchod dokud to ještě jde. Když mu to diagnostikují jako vrozenou psychickou poruchu je za vodou, bude mít prachy z invalidního důchodu a může se nechat zaměstnat v nějaký dílně pro invalidy.
Takových rad jste dostala, a přesto si trváte stále na svém. Prostě ho zachráníte ať chce, nebo nechce. A vlastně vy nejlépe víte, co mu je, jelikož vám to pověděl. A zcela přesně víte, že si nic neďobnul, a že nemá žádnou bokovku. Jaaaj, už se proberte, i když to vy asi ne, protože musíte zachraňovat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.