Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posedlost zloději - nemoc

Od: dtecko odpovědí: 12 změna:

Jeden můj známý je posedlý zloději. Myslí si, že ho chce každý okrást a že každý člověk je zloděj. Vše by nejraději zamknul na 10 západů, kam to jde tak dává vysací zámky a další bezpečnostní systémy. Zajímalo by mne, zda to není nějaká nemoc? A pokud by někdo věděl název, budu rád, protože je tím opravdu posedlý a chce to po každém, aby to dělal stejně jako on. Děkuji za odpověď.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x
Dobrý den, to bude obsese nebo kompulze (má různé podoby a projevy). Zdravím!

hodnocení

2x

Určitě je to nemoc, ale kdyby to bylo u hodně starého člověka, tak je to asi jiný případ, než u mladého. Mému dědovi to začalo, když se mu blížila osmdesátka, běhal stále ke kůlničce, kde mel nářadí a pořád přidával zámky. Babičce se to projevilo před devadesátkou, údajně postrádá některé předměty, myslela, že se jí tam vkrádá sousedka. Ty věci jsme při vyklízení domečku našli.

jd

A přitom to bylo asi jenom zapomnětlivost, kam si dala své věci - Alzheimer?

hodnocení

2x

Mohla by to být Obsedantně kompulzivní porucha (OCD). Patří mezi neurotické poruchy. Člověk trpící touto poruchou má nutkavé myšlenky, posedlost, že musí udělat nějaký rituál, jinak trpí strachem a úzkostí. Objevuje se většinou kolem dvacátého roku života. Podrobněji najdete na google. Zadejte heslo: Obsedantně kompulzivní porucha. Pokud by to tato diagnóza byla, chtělo by to psychologa, nebo přímo psychiatrické vyšetření. Nepíšete, jak je starý.

dtecko
07.07.22 20:55
hodnocení

42 let

42, tak to by určitě chtělo nějaké řešení, psychologa, ale co nejdřív i psychiatra. Těch je velmi málo a potřebuje asi doporučení od praktického lékaře. Moje známá /35 let/ na to má invalidní důchod 3. stupně, tedy ten nejvyšší, který je opravdu těžké získat. Dohromady asi 12 let pobývala postupně v různých blázincích //omlouvám se za ten název psychiatrických léčeben!//, kde ji léčili hlavně prášky. Známe se něco přes rok a tvrdí, že jsem s ní pořídil udělat mnohem víc než psychiatři. Ti bohužel na pacienty nemají dostatek času a nestačí je ani pořádně poznat. Má ten svůj život dost složitý, je to někdy docela smutné! Ten váš známý by vyšetření neměl dlouho odkládat, ale asi ho k tomu někdo bude muset přesvědčit.

hodnocení

1x

Neberte to prosím v žádném případě jako diagnózu, ale pouhou jednu možnost z možných dalších.

Perzekuční blud - chorobné přesvědčení (mylné a přitom nevyvratitelné), že člověk je pronásledován a že mu hrozí nebezpečí, hlavní obsah paranoidní psychózy

perzekuční blud |/...

jd
hodnocení

0x

A známého někdy v minulosti a nebo nedávno vykradli, anebo proč si to myslí? A kolik mu je let?

bavíme se o hmotní ch movitých věcech? Anebo váš známý vysiluje i obecně z politiky a tak (všici kradnů)? Jen abychom to správně pochopili...

dtecko
hodnocení

Jeho osobně nikdo nikdy nevykradl, maximálně tak jeho sestře vykradli auto. Dotyčnému je 42 let a bydlí celý život u rodičů. Politiku neřeší, šílí pouze z jeho vlastních peněz a majetku jeho rodiny.

jd

Takže fixace na mama hotel, nemůže to být jen determinace prostředím? Jací jsou jeho rodiče? Buď má patanoiu anebo to do něj někdo nahustil.

Ale že někde dává zámky neznamená samo o sobě, že je blázen. Jak se cítíte na to podle pohledu rozdávat diagnózy? Tady podle písmenek to nejde absolutně soudit...

On to je totiž i taky takový trik, všude vykládat jak tam mám kamery a zabezpečovačky a 4 západy, víme? Dnes nikdy nevíte, ani mezi známými a kamarády, kdo vás natipuje... Ale zase pokud by se vám chlubil, jaký má plínky, kolik má peněz, a že má bitcoiny, tak by tato hypoteza moc smyslu nedavala :)

hodnocení

0x

Nic si z toho nedělejte, můj jinak normální tchán při odchodu z domu zatloukal okna hřebíkama ...

jd

A po příchodu je vytahoval kleštěma? Pokud to dělal pokaždé a odcházel alespoň jednou měsíčně, tak na rámy oken museli být jako cedník

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]