Nejste přihlášen/a.
Používám starý tlačítkový telefon místo budíka. Vím, že se obecně nedoporučuje spát s mobilem u hlavy. Platí to i v tomto případě? (máme doma bouřlivou diskuzi)
Obávám se, že nemáte pravdu, mobil vyzařuje pouze, pokud vysílá do sítě (Tx). A dovedete si představit, jak dlouho by asi vydržela baterka, kdyby vysílal do sítě i když z něj netelefonujete/nedatujete?
Takže pokud telefonujete, a telefon se nepohybuje (to právě pozná podle signálu okolních buněk, ale ty pouze přímá a nic nevysílá - Rx), tak podle mě nemusí vysílat než jedenkrát za 2 hod. krátký impuls pokud má simkartu.
A pokud není registrován v síti, tak se síti ani nějak nehlásí! To začne dělat až v momentě, kdy vytočíte 112, tak najde první síť s touto funkcí nouzového volání a přes tu pošle hovor...
takže informace, že mobil vysílá bez sim karty, nemusí být nutně pravdivá!
podobně internetování, kdyby nebyly nutné potvrzovací pakety na TCP protokolu, aj řídicí informace, tak by při stahování dat mobil nemusel vůbec nic vysílat.
Prostě si to představte jako Rádiový skener, ten také nesmí nic vysílat, aby ho v éteru nebylo možno nějak odhalí, pouze přijímá a zobrazuje přijímané informace, to je energeticky daleko méně náročné, a přitom se nic nevyzařuje, vyzařuje ses vysílače mobilního operátora... no a tam je skoro jedno, že ten telefon přijímá
ps: dříve se prodávaly takové stojánky s tužkovou baterkou , a ta se rozblikála dříve, než vám začal zvonit příchozí hovor, a to bylo právě díky tomu, že mu byl začal vysílat, a ohlásil se BTSce & ta začla vyzvánět
Správnou a fundovanou odpověď tu napsal jardass. Nejvíce obodovaná odpověď není pravda. Mobil bez SIM nic nevysílá, nemá kam, protože neví, která je jeho síť ( jednoduše řečeno). V případě nouzového volání, které samozřejmě funguje, se přihlásí k nejsilnější síti v jeho okolí.
A víte určitě, že si telefon na pozadí nesonduje v reálném čase která síť je nejsilnější, aby pak byl schopen v případě nouzového volání co nejrychleji volat pomoc?
Jenže sondování = příjem = Rx = nic nevysílá a jen naslouchá V registrech ukládá okolní vysílače, intenzitu jejich signálu, případně vzdálenost (TA - time advance). Když jsem to ve 2G testoval na Nokia Fieldtestu, bylo tam tuším 8 pozic pro okolní BTSky, byly vidět jejich kanály... Z kanálu jde odvodit frekvence...
už jsem to tu popisoval, jak mobil pozná, že je v pohybu, jednoduše se mění intenzita jednotlivých vysílačů v registrech vůči sobě. V té situaci provádí právě předávání mezi buňkami. Pokud tehdy nedetekoval takovou situaci, tak se vůbec do sítě hodiny nehlásil,
Chápu, že je těžké si to představit, tak si představte, že jste v noci ulici, kde se svítí. K tomu nepotřebujete svítit baterkou, naopak. Lépe rozpoznáte světla, když vy sám svítit nebudete. Úplně stejné to je s telefonem. Tam se to řeší tak, že se případně vysílá na jiné frekvenci, než se přijímá. Aby se signály nerušily vzájemně. To by se ani nedalo vysílat - oslnění - zarušení...
Je to takto pochopitelné?
Ps: jiná situace sondování je, když válečná loď sonduje ponorku, tak k tomu musí vysílat vlny a čekat, jestli se odrazí od ponorky. Ale tady vysílá BTS, vysílač. Mobil nemá důvod vysílat bez simkarty, a to ani sporadicky.
Prosím, můžete mi vysvětlit, co to je režim letadlo. Nikdy jsem se nepídila, nepotřebovala jsem to. Ale teď jste mi nasadil brouka do hlavy. Děkuji
Režim letadlo:
Název vznikl proto, že v letadlech je zakázáno používat bezdrátová zařízení (minimálně při startu a přistání) a místo kompletního vypnutí je možné použít letový režim.
Letový režim vypne Wi-Fi, Bluetooth i mobilní připojení. Není možné telefonovat ani přijímat hovory, používat mobilní data, připojovat se na Wi-Fi sítě ani používat bezdrátová sluchátka, připojení na chytré hodinky (to proto, že je vypnutí Bluetoth).
Letový režim nemusí vypnout GPS – tam se totiž jedná jenom o pasivní příjem, žádné vysílání.
@louisa1 : přesně tak, a proto si v letadle bez obav zapněte na telefonu (v režimu Letadla) aplikaci např Sport tracker, a zalogujte si vzlet i přistání, uvidíte okamžité parametry letu a v logu i přesně výšku rychlost i směr v mapě, jak vaše letadlo letělo. Příjem GPS totiž není v režimu letadlo omezen, není důvod, když se nic se při příjmu triangulační polohy GPS(Usa)/Glonass(rusko)/Galileo(EU)/Beidou(Čína)/Qzs(japonci) nevysílá z telefonu ven, ale jen pasivně přijímá (Rx).
ps: I kdyby se z telefonu vysílalo, tak to současnou avioniku nijak neohrozí, ale je to prevence, zajímalo by mě, zda i piloti poctivě zapínají letadlo? on ten telefon zhruba ve výšce několika kilometrů už stejně nemá dosah na BTSky a nic tedy nevysílá...
pss: vím ale o případu, kdy pasažér se nabořil do mediálního systému letadla (ty displeje na sedadlech), hacknul ho, a to letadlo nakonec spadlo... už si nepamatuji, zda jsi chtěl jenom pohrát, a současně nastala i chybná reakce pilotů, asi to půjde dohledat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.