Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Duhová spirála, jak z ní ven - konsolidace

Od: jaroslavl odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, dostal jsem se svou blbostí do dluhové spirály. Mám několik krátkodobých úvěrů, které nejsem schopný splácet. U několika jsem již několik dní po splatnosti. Samozřejmě mi už nikde nepujčí. Mám celkem velký příjem (45 tisíc/měsíc) ale jsem živnostník. Dlužím také na sociálním a zdravotním pojištění, daňové přiznání jsem sice podal, ale nemám ho dodnes potvrzené, na dani dlužím taky. Podnikám chvíli, od minulého roku. Bonitu nemám, tudíž banka mi nepujčí, nebankovní společnosti se už také zdráhají a od rodiny nebo přátel si také půjčit nemohu, nemám kde. Dluh mám kolem čtvrt milionu Kč. Ručit nemovitostí také nemůžu, žádnou nemám. Rozprodal jsem co se dalo, zbavil se auta, atd. Poslední co můžu prodat je PC, ale to je zrovna věc která mě živí a bez které bych byl úplně nahraný.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

2x
Kolik měsíčně jste schopen splatit? Jaké máte výdaje na živobytí? Domluvte se na splátkovém kalendáři a ten dodržujte. Za 2-5 let musíte být bez dluhů. Východiskem nejsou další půjčky ani rozprodávání věcí, ale pravidelné splátky a zvýšení příjmu. V čem podnikáte?

meta
hodnocení

2x
Co byste chtěl poradit? Potřeba sdělit kolik měsíčně splacíte když vám na to 45tis/měsíčně nestačí, dluh 250tis není moc při vašem příjmu. Za co jste půjčené peníze utratil? Nemůžete lepit dluh dluhem.
Doporučuji omezit výdaje na nutné minimum, žít rok o chlebu a vodě a všechny své příjmy dávat na úhradu nebankovních půjček.
Jinak první pravidlo finanční gramotnosti: Nikdy si nepůjčuji na spotřebu.
Druhé pravidlo finanční gramotnosti: Nikdy si nepůjčuji u nebankovních poskytovatelů úvěrů.
pb®
Nene, první pravidlo je nejdřív zaplať sobě. Tedy z výdělku si nejdřív část odlož na spoření, pak poplať nutné výdaje a ze zbytku žij. Takhle jsme to dělali 10 let a teď máme kam sáhnout a nemusíme si brát půjčku, když je potřeba udělat novou střechu, koupit kotel, zateplit dům ...
dany

@pb tohle pravidlo plati pote, co zalatas nesmyslne dluhy PO SPLATNOSTI!

Proste kdyz budes zrat 3 mesice chleba a bydlet ve sklepe (svuj pronajem podnajmes nekomu kdo ma prachy), tak s prijmem 45000 (jako na pracujiciho osvc to je spis almuzna, to ja mam o pulku vic z pasivu a investic, s narocnosti 2 dny v mesici) jsi z toho venku rychle.

Protoze pokud na tebe skoci exekutor a obstavi ucty, jsi v prde.. uplne, pokud v tom neumis chodit.

Anebo kdyz onemocnis na 14 dni, tak to same.

Takze zaplatit sobe a delat rezervy jiste, ale az po vyreseni prusvihu po splatnosti, kde jen cekaji na to, aby ti to zesplatnili a zkasirovali te!

hodnocení

1x

Tych 45 000 je cisty prijem? Kolko vam ostane, ked odratate nutne naklady ako jedlo, byvanie a doprava? Na co ste minuli tie pozicane peniaze?

Jedlo myslim samozrejme nieco jednoduche, doma varene, nie restauracie. Byvanie, ak nemate vlastne, najst lacnejsi prenajom. Mobilny pausal co najlacnejsi, ziadny alkohol, cigarety, posedenia s priatelmi. Rokujte s veritelmi a snazte sa dohodnut splatkove kalendare, necakajte na exekutora, to bude este drahsie.

jm
hodnocení

1x
Insolvenční řízení... Úpadek.
Stejně jako tisíce jiných. Splatit stačí 30%

hodnocení

0x

250 k zase není tak moc. Nejste schopen si ke svému podnikání ještě přivydělat jinak? Prostě člověk musí oželet i výkendy a makat, aby se dluhu zbavil.

hodnocení

0x

Jako první by bylo dobré jednat s věřiteli, pravdivě jim vylíčit situaci a pak se zařídit podle jejich reakcí. Pokud by všichni přistoupili na snížení splátek, máte vyhráno. Kdyby to někdo chtěl vymáhat exekučně, mohl byste jít do oddlužení. Čtvrt milionu je tak malá částka, že byste ji nepochybně celou splatil, takže byste věřitele neokradl. Navíc byste platil insolvenčnímu správci zhruba 1200 měsíčně.

hodnocení

0x

Co chcete, člověče, poradit? Mám důchod za měsíc 3 x menší než Vy výplatu a věřte, nebo ne, vyjdu. Nikdy jsem nežádala o žádné příspěvky, dávky apod. To proto, že jsem si nikdy do života nepustila dluhy. To je to nejhorší v životě. Když na něco nemám, nekoupím si to. Počkám až našetřím, nebo si to odpustím. Jak prosté.

V tom případě to chce po práci si najít ještě další, třeba jako brigádu. Nějaké peníze měsíčně to dá a pomůže Vám to splácet tu svou hloupost. A až budete čistý, slibte si, že už nikdy...*nene*.Jaga.

Je to nemilé, ale zároveň pro Vás velká životní zkušenost. Myslím, že už budete vědět...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]