Nejste přihlášen/a.
Zdravím poradno,
je zde někdo, kdo se vyzvá v povinnostech u OSVČ?
Není mi totiž jasná jedna věc. Jako student, který si plánuje OSVČ založit a mít tak vedlejší živnost, budu muset každý rok odevzdávat na ČSSZ Přehled o příjmech a výdajích. A protože pravděpodobně přesáhnu rozhodnou čásku, která je pro rok 2022 stanovena na 93 387 Kč, budu muset odvést sociální pojištění.
To vše je mi až do této doby jasné. Avšak při vyplnění tiskopisu na ČSSZ, kde zadám svůj plánovaný veškerý příjem, případně výdaje (u mě 0 Kč), mi daná kalkulačka vypočítá pojistné, které budu muset měsíčně odvádět.
Při rešerši na internetu jsem však narazil na spoustu článků, které upozorňují, že OSVČ, kteří odvádějí minimální pojistné, budou mít také minimální důchod. Minimální pojistné je pro hlavní činnost 2841 Kč a pro vedlejší 1137 Kč.
Jakým způsobem teda může většina OSVČ u nás odvádět tyto minimální zálohy, když částku sociálního pojištění vždy vypočítá sama kalkulačka v Přehledu u příjmech a výdajích? A to na základě vyměřovacího základu.
Díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.