Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do kdy musím podepsat novou pracovní smlouvu?

Od: frggr odpovědí: 16 změna:

Se zaměstnavatelem jsme se dohodli na prodloužení smlouvy na dobu určitou. No jaksik se personální ke mě s novou smlouvou nehlásí i přesto že mi to stále několikrát připomínají a pochybuji že do konce měsíce se nová smlouva nestihne podepsat. Takže by mě zajímalo následující. Pokud mi pracovní smlouva zaniká do určitého data a zaměstnavatel si je vědom že jsem a budu stále jejich zaměstnancem, tak přecházím na smlouvu neurčitou? NEBO mohu já podepsat novou pracovní smlouvu na určitou i později než před či v den nástupu nové smlouvy?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

@frggr - Proto aby má smlouva přešla z urcité na neurcitou vpodstaté stačí ten slovní souhlas?
Ani slovní být nemusí - stačí, abyste pokračoval v práci, zaměstnavatel o tom věděl a neprotestoval:

ZP § 65

(2) Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby (§ 48 odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.

Ovšem novou smlouvu na dobu neurčitou vyžadujte a to od prvního dne následujícího po ukončení předcházejícího PP na dobu určitou.

hodnocení

2x

Pokud vám skončí pr. smlouva na dobu určitou a se souhlasem zaměstnavatele jste stále v práci, mění se automaticky na dobu neurčitou. Nicméně podepsání pracovní smlouvy je důležité. Máte tam plat, pracovní dobu, místo výkonu zaměstnání atd.

frggr
hodnocení

Proto aby má smlouva přešla z urcité na neurcitou vpodstaté stačí ten slovní souhlas? Zde taky přece musí být nutné novou smlouvu podepsat?

Přejde automaticky tím, že zaměstnavatel souhlasí s pokračováním práce.

Mám už cca 8 roků písemně smlouvu na dobu určitou-na neurčitou dobu mám jen ústně, každý rok pak (letos už podruhé) nový platový výměr. Při kontrole z ÚP? inspektorátu práce (či co to bylo zač-nepamatuji se,ale zajímali je hlavně jen živnostníci) na jednom pracovišti jsem byl jediný zaměstnanec co měl kopii prac smlouvy s kopií pl.výměru na ten rok.

PS řešil jsem to tehdy s jedním ze dvou šéfu, dokonce již 5 měsíců před vypršením smlouvy na určito!

frggr
hodnocení

(Nevim jestli téma uz zaniklo a bude jeste nekdo na to schopen odpovedet)
A jak se tomu vuči obycejny zamestnanec muze bránit pokud mi stejne nabídnou smlouvu na Určitou i přesto že mi předchozí smlouva zanikla(za těch podmínek že jsme se domluvili že stále budu zaměstnaný) Jakým způsobem mě zákoník práce vůči tomu ochráni? muze mi stále zamestnavatel nabídnout smlouvu na určitou a mohu ji odmítnout, případně jestli mě mohou vyhodit? - muj pracovní poměr skončil a nová smlouva nikde i přesto že mě vedení už na potřetí připomenulo že na tom pracují

Bránit? Čemu?

Tím že jste nastoupil i po ukončení=vypršení smlouvy a nikomu to nevadila pak se AUTOMATICKY smlouva na určitou mění na neurčito!

Pokud Vám vadí že to máte na neurčito-neměl jste na první směnu po vypršení smlouvy nastoupit!

id
hodnocení

0x
Pokud vás zaměstnavatel nechá pracovat byť jeden den po ukončeni prac. poměru na dobu určitu, máte nárok na novou smlouvu na dobu neurčitou. Takže jeden den odpracujte a pak je uhánějte o novou smlouvu. Do té doby buďte v klídku, aby si to zaměstnavatel nerozmyslel.
frggr
hodnocení

No ja si prave taky rikam ze me to prijde zvlastni ze se neozyvaji :/ nechci je prave tlacit

frggr
hodnocení

Nevim jestli téma uz zaniklo a bude jeste nekdo na to schopen odpovedet)
A jak se tomu vuči obycejny zamestnanec muze bránit pokud mi stejne nabídnou smlouvu na Určitou i přesto že mi předchozí smlouva zanikla(za těch podmínek že jsme se domluvili že stále budu zaměstnaný) Jakým způsobem mě zákoník práce vůči tomu ochráni? muze mi stále zamestnavatel nabídnout smlouvu na určitou a mohu ji odmítnout, případně jestli mě mohou vyhodit? - muj pracovní poměr skončil a nová smlouva nikde i přesto že mě vedení už na potřetí připomenulo že na tom pracují

frggr
hodnocení

Nevim jestli téma uz zaniklo a bude jeste nekdo na to schopen odpovedet)
A jak se tomu vuči obycejny zamestnanec muze bránit pokud mi stejne nabídnou smlouvu na Určitou i přesto že mi předchozí smlouva zanikla(za těch podmínek že jsme se domluvili že stále budu zaměstnaný) Jakým způsobem mě zákoník práce vůči tomu ochráni? muze mi stále zamestnavatel nabídnout smlouvu na určitou a mohu ji odmítnout, případně jestli mě mohou vyhodit? - muj pracovní poměr skončil a nová smlouva nikde i přesto že mě vedení už na potřetí připomenulo že na tom pracují…
asd1

Pokud odmakáš jeden den po, tak je poměr automaticky na neurčito a máš nárok na takovou smlouvu. Ale nevim o co ti jde, dohodl ses na nový smlouvě na dobu určitou, takže pokud teď budeš schválně čekat a pak vyžadovat neurčito, tak budeš za vychcánka a to plným právem, podle toho se pak s tebou bude jednat. V klidu ti to osladí že odejdeš sám bez odstupnýho, nebo zůsobíš škodu a ještě budeš cálovat.

Jestli chceš radu, tak se drž toho co sis dohodnul a nesnaž se to přechcat.

univezal

frggr - proč pracuješ za někoho jiného? tvoje starost není myslet na to, aby ti někdo dával novou smlouvu. prostě pracuj, pokud budeš pracovat po konci smlouvy (s vědomím zaměstnavatele), automaticky přechází uplynulá smlouva za stejných podmínek, akorát na dobu neurčitou. je blbost, jak tady někdo říká, že je vychcanost neurgovat někoho, aby ti dal novou smlouvu. a ještě větší blbost je, že by ti měl někdo dát něco sežrat, za to, že nedohlížíš na to, aby ti zaměstnavatel vydal smlouvu novou. je to jeho věc. buď ti stihnou dát novou smlouvu na dobu určitou / nebo to nestihnou a ty budeš pracovat s tím, že o tom zaměstnavatel ví a automaticky přechází minulá smlouva na neurčitou. proč bys měl být vychcánek jen za to, že nedohlížiš na něco, co je starostí zaměstnavatele nikoliv tebe (zaměstnanec)?

asd1

Podle jeho info se dohodl na nový smlouvě na dobu určitou. Tu mu zaměstnavatel nejspíš časem dá k podepsání, a on chytře řekne že to nepodepíše ale chce na neurčitou. Jo, bral bych to jako vychcanost a dal mu to sežrat. Bez předchozí dohody OK, blbost zaměstnavatele že si to neohlídal, jenže dohoda proběhla a zaměstnanec jí nedodrží.

frggr
hodnocení

Spíš zaměstnavatel ji nedodrží ;D
Asd1..nechápu..jak jsem říkal předtím už 3x jsem byl informován pod dobu 20dnů před ukončením že mi bude poskytnuta nová smlouva..jaký má můj vliv se na to připomínat když sami pro mě smlouvu asi ještě nenachystali. Záměrně to nedělám
univerzal

žádná dohoda neexistuje. dokud není podepsaná smlouva, žádná dohoda není. vidím jen zaměstnavatele, který zaměstnanci už dlouhou dobu slibuje prodloužení smlouvy, ale jsou to jen planý kecy. má to na háku. proč by ho zaměstnanec měl uhánět? protože na to zaměstnavatel s*re? tazatel frggr nemá žádnou povinnost ho uhánět. frggr bude pracovat dle stávající pracovní smlouvy do jejího konce a také po jejím konci, když mu neřekne zaměstnavatel, že po jejím konci už pracovat nemá. pokud zaměstnavatel bude vědět o tom, že pracuje i po konci pracovní smlouvy, tak je to jeho problém. kdyby zaměstnavatel nechtěl prodloužit smlouvu, tak mu den před koncem řekne: "nemusíte zítra chodit do práce". což ale jeho zaměstnavatel neudělá.

ŽÁDNÁ DOHODA NENÍ. DOHODA BUDE BUĎ NOVÁ SMLOUVA PŘED KONCEM TÉ STRARÉ NEBO SE SMLOUVA PRODLOUŽÍ NA DOBU NEURČITOU, POKUD SE NA TO ZAMĚSTNAVATEL VYS*RE TO NĚJAK ŘEŠIT.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]