Nejste přihlášen/a.
Pokud jste byla v noci u lékaře, ráno máte jít do práce a nejdete, jediné, co Vás omluví, je neschopenka. Protože zaměstnavatel má asi již nějaké nedobré zkušenosti se zaměstnanci, požaduje tedy doložení. Vaše čestné slovo je mu k ničemu.
Pokud jste se třeba jen najedla třešní a napila podmáslí, doktor ví, že to za den odezní. Proto neschopenku nevypsal. V tom případě si vezmete den dovolené a věc je vyřešená. Jaga.
zaměstnavatel nemá právo na jakoukoli konkrétní zprávu o vašem zdravotním stavu. na druhou stranu vy jste ta, co po zaměstnavateli něco chce (nenárokové volno) a je ve vašem zájmu se dohodnout. zaměstnavateli je jedno, jestli mu něco předložíte nebo ne, prostě vám v konečném důsledku může dát áčko a nazdar. to, že jste v noci byla na urgentu není samo o sobě důvod nepřijít ráno do práce. pokud jste práce neschopná, nechte si u lékaře vystavit neschopenku, tu zaměstnavatel respektovat musí.
@hanik - zda jsem povina mu ji dát když jsem se ráno telefonicky omluvila což vždy stačilo
Tak to teď z nějakého důvodu nestačí - ale zaměstnavatel je částečně v právu. Nepotřebuje znát váš konkrétní zdravotní stav, ale může požadovat doklad o tom, že kvůli němu nemůžete pracovat.
Pokud neprokážete existenci překážky v práci zakládající nárok na pracovní volno, lze vaši nepřítomnost považovat za neomluveně zameškanou směnu.
To je vecou interneho fungovania firmy, ci je mozne riesit nepritomnost telefonickym avizom a akou formou to dokladovat. Su firmy, kde mate 7 dni rocne narok bez akychkolvek papierov a dokazovania, staci poslat mail.
Firmu urcite nic nie je do konkretnej diagnozy, tu mozete zaciernit. Spravne by vam mal obvodny lekar na zaklade spravy z urgentu vypisat bud PN (na viac dni) alebo dat "celodenne osetrenie u lekara".
babajaga...: si vezmete den dovolené a věc je vyřešená. Jaga.
A ten zeměstnavatel tu dovolenou neschválí a dá výpověď a šupej s paragrafem na pracák.Třešně to nevyřeší..My letos nemáme ale dal bych si a i bublaninu udělal.Ale kupovat je nebudu.
hanik: lékařskou zprávu ukazovat nemusíte.Jste nemocná a máte neschopenku? Nějaké potvzení si napíšu sám doma a razítko mám taky.Berte to ale taky z druhé strany - on za vás musel najít náhradu.Když jsem ještě pracoval tak můj šéf byl na telefonu i v noci.Musel protože jsem chodil na čtvrtou ráno a on odblokoval sklad s lékama přes net.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.