Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnost zamestnance

Od: hanik odpovědí: 14 změna:
Zdravím lidičky chtěla bych se tady poptat je zaměstnanec povinen předložit svému zaměstnavateli lékařskou zprávu z nočního urgentnu když se ráno telefonicky omluvil svému zaměstnavateli?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud jste byla v noci u lékaře, ráno máte jít do práce a nejdete, jediné, co Vás omluví, je neschopenka. Protože zaměstnavatel má asi již nějaké nedobré zkušenosti se zaměstnanci, požaduje tedy doložení. Vaše čestné slovo je mu k ničemu.

Pokud jste se třeba jen najedla třešní a napila podmáslí, doktor ví, že to za den odezní. Proto neschopenku nevypsal. V tom případě si vezmete den dovolené a věc je vyřešená. Jaga.

kjgig
hodnocení

3x

Pokud jste nemocná, máte mít neschopenku.

Zaměstnavateli nemusíte ukazovat nic, on vám ale zase nemusí dát dovolenou nebo neplacené volno, nebo přehodit směnu, nebo co to po něm chcete.

hodnocení

3x

zaměstnavatel nemá právo na jakoukoli konkrétní zprávu o vašem zdravotním stavu. na druhou stranu vy jste ta, co po zaměstnavateli něco chce (nenárokové volno) a je ve vašem zájmu se dohodnout. zaměstnavateli je jedno, jestli mu něco předložíte nebo ne, prostě vám v konečném důsledku může dát áčko a nazdar. to, že jste v noci byla na urgentu není samo o sobě důvod nepřijít ráno do práce. pokud jste práce neschopná, nechte si u lékaře vystavit neschopenku, tu zaměstnavatel respektovat musí.

hodnocení

1x
Zaměstnavateli není nic do vašeho zdravotního stavu, takže neschopenka nebo dovolená.

hodnocení

1x

@hanik - zda jsem povina mu ji dát když jsem se ráno telefonicky omluvila což vždy stačilo
Tak to teď z nějakého důvodu nestačí - ale zaměstnavatel je částečně v právu. Nepotřebuje znát váš konkrétní zdravotní stav, ale může požadovat doklad o tom, že kvůli němu nemůžete pracovat.

Pokud neprokážete existenci překážky v práci zakládající nárok na pracovní volno, lze vaši nepřítomnost považovat za neomluveně zameškanou směnu.

hodnocení

0x

Pokud má neschopenku na den kdy měl být v práci, tak ne.

hodnocení

0x

To je vecou interneho fungovania firmy, ci je mozne riesit nepritomnost telefonickym avizom a akou formou to dokladovat. Su firmy, kde mate 7 dni rocne narok bez akychkolvek papierov a dokazovania, staci poslat mail.

Firmu urcite nic nie je do konkretnej diagnozy, tu mozete zaciernit. Spravne by vam mal obvodny lekar na zaklade spravy z urgentu vypisat bud PN (na viac dni) alebo dat "celodenne osetrenie u lekara".

hodnocení

0x

Pokud jako důvod uvádíte zdravotní stav, musíte ho nějak doložit.
Lékař na požádání vystaví povrzení o pracovní neschopnosti.
Pokud chcete jen náhradní volno, lékař s tím nemá co do činění.

hanik
hodnocení

No spíš mi jde o to že zaměstnavatel chce tu lékařskou zprávu s urgentu vidět tak mě právě zajímá zda jsem povina mu ji dát když jsem se ráno telefonicky omluvila což vždy stačilo z jakého důvodu jsem tam byla a proč požadují o jeden den volna
Jsou to vaše osobní informace na které má nárok pouze váš ošetřující lékař a vy. Zewtnavateli neukazovat.
etana*

nemusíte mu zprávu ukazovat, nahradí ji potvrzení od ošetřujícího lékaře, že jste byla na urgentu a je doporučeno zůstat jeden den doma. Požadovat volno bez doložení závažného důvodu můžete leda na lampárně.

helik
hodnocení

Když budete jeden den zvracet taky je to zdravotní stav a pokud mi lékař nedá neschopenku jak to jinak doložim že zvracim..jen pravdivým slovem že vám je opravdu zle sotva vám někdo napíše černým na bílé dnes zvraci nemůže do práce
kjgig

Půjdete do práce, když nemáte neschopenku. To není jako ve škole, kde si do žákovské napíšete bolí mě břicho, zůstávám doma.

mnd®
hodnocení

0x

babajaga...: si vezmete den dovolené a věc je vyřešená. Jaga.

A ten zeměstnavatel tu dovolenou neschválí a dá výpověď a šupej s paragrafem na pracák.Třešně to nevyřeší..My letos nemáme ale dal bych si a i bublaninu udělal.Ale kupovat je nebudu.

hanik: lékařskou zprávu ukazovat nemusíte.Jste nemocná a máte neschopenku? Nějaké potvzení si napíšu sám doma a razítko mám taky.Berte to ale taky z druhé strany - on za vás musel najít náhradu.Když jsem ještě pracoval tak můj šéf byl na telefonu i v noci.Musel protože jsem chodil na čtvrtou ráno a on odblokoval sklad s lékama přes net.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]