Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pokud někdo použije mou osobní fotku k propagaci služeb bez mého souhlasu , mám nějakou možnost s tím něco dělat?
Co to je osobní fotka, to je fotka vaší postavy a nebo fotka kterou jste vytvořil a máte©?
Musíte to trochu upřesnit. Třeba když já vyfotím výrobní halu a vy tam budete jako zaměstnanec vidět a nebude vidět obličej, tak samozřejmě tu fotografii můžu použít k propagaci svého podniku i v reklamě a neuděláte s tím naprosto nic.
Takže asi by bylo záhodno přesně specifikovat, o co se jedna? Tak je úplně jiná situace, když vyfotíte ulici kde prochází davy lidí, a jak tu fotografii (kontext užití) použijete, to by asi novináři nemohli nic natáčet
@ujak - mám nějakou možnost s tím něco dělat?
Máte. Písemně (doporučeně s dodejkou, kopii si uložte) dotyčnou osobu vyzvěte, aby vaši fotografii odstranila, protože její zveřejnění je v rozporu s ust.
OZ § 84
Zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením.
§ 85
(1) Rozšiřovat podobu člověka je možné jen s jeho svolením.
s tím, že pokud tak neučiní do lhůty (např. 5 dnů), budete se bránit cestou práva - samozřejmě jen v tom případě, že do sporu skutečně chcete jít.
To se takhle těžko radí, když nevíme o co jde. Pokud by třeba někdo použil mé foto na nový sirup, tak si najmu advokáta a vysoudím spoustu peněz. Pokud si dal mou fotku na ledničku aby mu tam nechodily děti na zmrzlinu, tak nenadělám nic.
Nejsem si jist, jestli tohle řeší GDPR, ale vaši fotku použít bez souhlasu každopádně nesmí. Nevadilo by to, pokud na té fotce nejste dominantou. např. když si cestovka vyfotí pláž a vy sa na ní zrovna opalujete spolu s desítkami jiných lidí, pak Váš souhlas nepotřebuje, ale v případě, který popisujete ano.
Řešení je jednoduché. Nejdřív dotyčné řeknete, že si to nepřejete, ať to odstraní. Pokud se Vám vysměje, pak to můžete ohlásit na policii a tam jí to řeknou důrazněji. odškodného se ale nejspíš nedočkáte.
O peníze mi nejde. Jde mi o to ,že někdo dá mou osobu i kdyby jen ze zadní strany to je úplně jedno na internet a fb skupinu. Jsem tam dominantou nic jiného tam není. Člověka jsem konfrontoval avšak chová se jak kdyby mu ta má fotka patřila takže víte kde mě poslal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.