Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat ohledně reklamace nové boty.
Na první vyzkoušení doma mi boty padla v pořádku, ale když jsem si je vzal na cestu do práce, tak jsem zjistil, že zvýšená část boty na patě (neznám pro to přesný název, ochrana kotníku?) na levé botě mě lehce tlačí do kotníku a po čase způsobí nevyhnutelně odřeninu. Při bližším zkoumání jsem zjistil, že je tato zvýšená část levé boty je nevystředěná, její konce tak nejsou v jedné rovině a tím pádem je levá špička této části boty v kontaktu s kotníkem. Protože na pravé botě je to OK a bez problémů, tak předpokládám, že se jedná o vadně ušitou levou botu. Špatně se tento problém vysvětluje a proto pro lepší pochopení přikládám fotky.
Je to z vašeho pohledu oprávněná reklamace anebo mě s tím můžou poslat k šípku v rámci jejich FAQ, kde píší: "Špatně zvolená velikost a nepadnoucí střih není vadou výrobku a nejedná se o reklamaci."?
Jedná se o relativně drahé nízké trekingové boty.
Chápu vás, ale obávám se, že tohle neuznají. Nic nejde udělat absolutně přesně a podle mě budou tvrdit, že je to v toleranci. Pokud chcete tvrdit, že to v toleranci není, musíte to dokázat.
BTW mám boty tohoto typu, nosím je už 5 let, tak jsem se na ně byl podívat a shodou okolností také levá to má křivé ještě víc. Jenže naštěstí na druhou stranu, kde to nevadí.
Opravdu musím já prokázat, že výrobek není v toleranci anebo výrobce? Protože jen výrobce má výkresy s tolerancemi, finální zákazník se k nim nemá šanci dostat..
Začím si říkat, že musím doufat, aby s prodejcem/výrobcem byla nějaká řeč. Ale podle těch všech odpovědí mám spíš pocit, že na poctivost (reklamace místo vrácení ve 14-denní lhůtě, kupoval jsem je před týdnem) se asi nevyplácí a že DASka bude mít zase o práci postaráno...
Obecně se vždy dokazuje vina, nikoliv nevina. Takže pokud to neuznají a chtěl byste se s nimi pouštět do sporu, nezbývá, než si zaplatit soudního znalce. Asi není třeba mít výkresy, protože na nich tolerance asi stejně nebudou. Znalec by se asi řídil obvyklou situací a obávám se, že tuto nepřesnost by i znalec prohlásil za obvyklou.
Merrell jsou značkové, ne zrovna levné boty, takže reklamovat. Koupě na e-shopu je risk, jelikož jak vidno i značkové boty je nutno prohlédnout, jestli se nejedná o zmetek.
Já si ty boty právě prohlédnul a zkusil s nimi chodit chvíli doma (asi stejně, jako bych to udělal někde na prodejně). Ale jak jsem nikdy trekingové boty neměl (tzn. nemám žádné zkušenosti s tou vyvýšenou částí boty), tak mě nenapadlo v nich chodit třeba 15min. v kuse.. Ono je trochu problém najít speciálku, kde podobné boty mají ve větším množství. Osobně jsem si bot objednal několik a zbytek (další Merrellky, Salomonky a Mammuty) poté vrátil, protože mi neseděly.
Teoreticky jsem mohl je zkusit vrátit ve 14-denní lhůtě, protože na nich není prakticky vidět, že byly chvilku nošeny. Ale když už jsem s nimi ušel skoro 1,5km po chodníku, tak by to nebylo fér vůči prodejci.
Mně se ty boty zdají na pohled v pořádku. Ale to musíte vědět Vy. Nemůžete mít nějaký problém spíš s nohou? Mám to tak. Na pravé noze mám halux. Dřív nebyl velký. Koupila jsem si velice krásné dámské nízké polobotky. Padly mi dobře. Jenže ta potvora halux rostl. Dneska už boty neobuju vůbec. Je to chyba ve mně, ne v botě. A těch bot si natolik cením, že na podzim jsem rozhodnutá jít si dát ten halux operativně odstranit. Abych je mohla nosit.
Proto mě napadlo, zda není také nějaká chyba u Vás. Některé boty prostě dobře nepadnou. Ale reklamaci zkuste, uvidíte sám, co na to řeknou. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.