Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tzv. krátký/dlouhý týden

Od: soles47 odpovědí: 9 změna:

Jen takový dotaz: z hovoru v busu jsem vyrozuměl , že i dnes se lze setkat s tím, že někdo pracuje na tzv. "krátký/dlouhý" týden, přičemž má i tři! dennní směny (pát, so, ne) za sebou... To je - podle mě - na zhroucení... ve kterých profesích je toto legální, prosím? A vykazují to takto, nebo jinak? Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud je dostatečný odpočinek mezi směnami a časem /třeba během kal. měsíce/ se odpracované hodiny vyrovnají, je to naprosto legální. Jsou i mnohem horší směny.

au1
hodnocení

3x

v gastru tak dělá snad pomalu každej,ne? znám 3 kuchaře, a všichni jedou krátkej/dlouhej, tzn týden po,út,pá,so,ne další týden st,čt. všechno dvanáctky. já bych to dělat nemohl, ale někomu to vyhovuje

hodnocení

1x
Nevím co je na tom divného..s nedělema to jsou nepřetržité provozy.taky je dělám už 15 let.. někdy mi v týdnu vyjdou 3 dvanáctky a pak sou 3 dny volno. Pak jsou 3 a dva dny volno podle toho právě jesi ty vyjde na krátký nebo dlouhý.. řek bych že ve fabrikách je to normální.ale v tehle vedrech to není hezký v těch plechovejch halách..avšak na linkách maj klimosky a studený občerstvení

hodnocení

1x

Syn takto pracuje již mnoho roků, krátký a dlouhý týden, střídavě při tom denní a noční. Je seřizovačem lisovacích strojů. Ještě se nikdy nezhroutil.

hodnocení

1x

nedělám krátký - dlouhý týden, směny máme naprosto nepravidelně. ale tři dvanáctky (ať už denní, nebo noční) za sebou taky míváme *nevi* zdravotní sestra. víkendy běžně, v týdnu většinou ne, ale někdy to taky tak vyjde. a upřímně třeba víkendy mi přijde lepší, když je odslouží jeden člověk, než když se víkend podělí mezi dva, takže ho ve výsledku mají zkažený oba.

hodnocení

1x

Zakonnik prace :

V zákoníku práce je stanovena minimální délka nepřetržitého odpočinku mezi koncem jedné směny a začátkem následující směny na 11 hodin, u zaměstnance mladšího 18 let na 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích. Z uvedené zásady jsou stanoveny výjimky, podle nichž může být nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami zkrácen až na 8 hodin po sobě jdoucích během 24 hodin zaměstnancům starším 18 let za podmínky, že nejblíže následující odpočinek bude prodloužen o dobu zkrácení tohoto odpočinku:

v nepřetržitých provozech;

při nerovnoměrně rozvržené pracovní době;

při práci přesčas;

v zemědělství;

při poskytování služeb obyvatelstvu, zejména:

ve veřejném stravování;

v kulturních zařízeních;

v telekomunikacích a poštovních službách;

ve zdravotnických zařízeních;

v zařízeních sociálních služeb;

u naléhavých opravných prací, jde-li o odvrácení nebezpečí pro život nebo zdraví zaměstnanců;

při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech.

Jestliže například jeden den bude nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami zkrácen na 8 hodin, potom ihned následující den musí jeho nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami činit minimálně 14 hodin (11 hodin + 3 hodiny zkrácené v předcházejícím odpočinku, pokud měl tento předcházející odpočinek v původním trvání činit 11 hodin).

Odpočinek mezi koncem jedné směny a začátkem následující směny, zkrácený až na 8 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích, může být zaměstnanci staršímu 18 let nahrazen při sezónních pracích v zemědělství tak, že mu bude poskytnut v období následujících 3 týdnů od jeho zkrácení.

hodnocení

0x

Znám spoustu lidí, kteří takto pracují, je to legální a ano, takto to vykazují. Asi Vás to udiví, ale ti lidé si to pochvalují. Ten víkend je samozřejmě nepříjemný, ale další týden pracují úterý+středa nebo středa+čtvrtek a tři pracovní dny mají volno. Co jsem slyšela, tak jeden si to nemůže vynachválit, že tráví čas s rodinou, jiný zase rád jezdí na celodenní výlety pěšky nebo na kole. V těchto ohledech ani jedno po příchodu z práce v 17-18 není moc možné. Já je chápu, teď jsem skoro 8 let byla OSVČ a děsně mi bude chybět, že se někdy nedostanu v zimě za světla ven :(

soles47
hodnocení

ano, taky to tak mám, do padesáti jsem dělal osmičky a už nikdy více... teď valím dvanáctky, ale DVĚ za sebou - to už je moc...ne tak tři! Ale ty volné všední dny - k nezaplacení :)

hodnocení

0x

Zcela běžné např. v supermarketu. Jsou to dvanáctihodinové směny.

Pondělí, úterý práce, středa a čtvrtek volno a pátek, sobota, neděle práce. To je ten dlouhý týden. Krátký to má naopak, pouze středa a čtvrtek práce. Zcela legální.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]