Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výzva k odstranění staveb

Od: certik odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, nedávno jsem zde poradte.cz/... řešil, že má soused u naší zdi různé menší přístavky. Měli jsme příští rok v plánu dělat nové vodorovné izolace (podřezání domu), ale naskytla se dobrá příležitost, tak to budeme realizovat, už nyní.
Byl jsem proto znovu u souseda a slušně ho požádal o odstranění staveb, které jednak překáží a navíc nám tím poškozuje majetek (zeď domu). Bohužel s ním není řeč, prý si nic ničit nebude. Proto mi nezbývá nic jiného, než mu zaslat výzvu doporučeným dopisem. Je tu někdo, kdo poradí, jak to formulovat? Chci tam napsat, že jednak poškozuje náš majetek a i to, že jeho přístavky porušují stavební zákon. Je ze zákona nějaká lhůta, kterou soused na napravení nedostatků má? Uvedl bych ji v dopise také. Opravdu moc děkuji za pomoc.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

2x

Je úplně jedno, jak to budete formulovat, jediné, k čemu to poslouží je, že v dalším jednání budete mít doklad, že jste ho o tom informoval. Další postup bude velmi zdlouhavý a problematický, přestože, jak jsem pochopil, se jedná o černé stavby.

hodnocení

0x

Pokud vám dal soused takovouto odpověď, obávám se, že s ním budou problémy. Já bych se raději obrátil na právníka, ať výzvu sepíše a odešle on. Na takovéhoto souseda bude mnohem více platit precizně sepsaná výzva od advokátní kanceláře. Bude to něco stát, ale může vám to do budoucna ušetřit problémy.

hodnocení

0x

Na Váš doporučený dopis nebude reagovat a nic nezmůžete. Musíte vzít vyšší váhu, podpořit jí znaleckým posudkem. Ale ani tím to nemusí skončit.

Právně Vás musí pustit na údržbu domu z jeho strany, ale to je teorie. Vlastní přístup bude moc komplikovaný. Určitě to nebude tak, že mu řeknete: "sousede, prosím, o víkendu chci opravovat, pustíte mne tam?". Tak jednoduché to není.

Na internetu je mnoh článků, jak to (ne)jde.

Tipnul bych si, že nějaká advokátní kancelář by si s panem sousedem poradila velmi rychle.

Tipovat můžete, ale jiná právní poradnu mu poradí, jak souseda zlobit, nežli rozhodne soiud.

xc

Jak píšu jinde, když nepustí, tak firma vyfakturuje 10 000 Jako překážky v práci, stavební nepřipravenost, whatever, a on to bude vymáhat jako způsobenou škodu.

xc
hodnocení

0x

Chceš efektivní postup?

1) vyzveš ho průkazně písemně a alespoň 30 dnů předem k umožnění přístupu s uvedením kontaktů a detailů co potřebuješ atp.

2) objednáš spřátelenou firmu a pokud on znemožní její práci, firma ti to naúčtuje a ty začneš vymáhat škodu na sousedovi, nejprve výzva k zaplacení do 7 dnů, 8 den platební rozkaz a pak podle toho zda podá odpor (tak bude líčení) nebo nepodá odpor nebo ...

Velmi efektivní... Důležité je mít tu fakturu na vynucenou překážku v práci, jinak nebude co vymáhat... Samozřejmě tu firmu můžeš nechat zbořit i to pískoviště nebo jak píšeš, nechat si to vyčíslit solo a stejným způsobem po něm požadovat úhradu.

Podle mě, jedině tato cesta zaručeně povede k cíli. Musíš být důsledný. Nějaké handrkování přes plot a nebo doporučený m a dopisama výhružky nemá smysl

...pokud on znemožní její práci...ale to tak nefunguje, on musí souhasit, že tento den a za těchto podmínek přijde firma. Takže se nejdříve musí domluvit spolu, jak to proběhne..

1) v této době jsem na dovolené.

Velmi efektivní..***To máte zaručeně vyzkoušené?

...Nějaké handrkování přes plot a nebo doporučený m a dopisama výhružky nemá smysl...vyzveš ho průkazně písemně..

tak jak ho průkazně vyzve, když ne dopisem?

krtek6
hodnocení

0x

a teď si položme jednoduchou řečnickou otázku...co se stane, když vy začnete dělat a všechno ostatní mu zbouráte...on sice bude paštěkovat, nadávat a požadovat náhradu škody, ale protože je to černá stavba dostane leda kulový a když ta situace vyeskaluje ještě víc, tak ještě dostane ON pokutu od stavebního úřadu, že tam nějakou stavbu měl:)

xc

Tak zaprvé, on tam popisoval o nějakýchnických záhonkách a nebo pískovišti

A zadruhé, tihle sousedé většinou chtějí všechno bez práce no a jako kdyby za mnou přišel soused teď něco odstraním, no tak mu taky řeknu ať si to odstraní sám že já si to ničit nebudu ;)

Tady jde povětšinou jenom o to, že lidi se nedokážou domluvit, lidi nedokážou přečíst, co ten druhý vlastně chce a nechce a nedokážou číst lidi jednoduše

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]