Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dá se z cukrovky úplně vyléčit? Moje mamka má konstatovanou cukrovku už asi deset let. Poslední dobou na lačno třeba 5,0 nebo 5, 6. Po jídle je to kolem 7. Dlouhodobý cukr je 44.
Bere ráno glukopaghe a gliklazid a večer také jedno glukopaghe. Možná, že by šla snížit dávka. Co myslíte, má se o tom poradit doktorem. Byla na kontrole před měsícem, ale nic na hodnoty neříkal. Jenom, že je to v pořádku.
Děkuji za odpovědi.
Lehká forma je "vyléčitelná" - dietou, pohybem+ léky, tzn hodnoty cukru klesnou na hodnoty zdravého.Jenže i pak není nemoc vyléčena jen je stabilizována a stačí málo a je to vše zpět.Každopádně řešit s diabetologem (ale je problém ono je lékařů hodně, ale takových co mají opravdový zájem vykléčit je méně, hooodně takových udržuje stav pacienta tak aby z něj - ze ZP-jim neustále přitékali penízky
Podle mne se u Vaší maminky nejedná o kritické hodnoty - viz tabulka v odkazu. A ovlivnit se opravdu dá snížením hmotnosti (zhubnutím) a částečnou úpravou životosprávy. To mohu doložit na vlastní zkušenosti. Při postupném zvýšení mé hmotnosti na 110 kg (výška 185 cm) se mi zvedl parametr na cca 6,5 moll (%) a lékař mi předepisoval léky. Po trvalém snížení hmotnosti o 25 kg (za půl roku, před cca 7-mi lety) mi klesl "cukr"na cca 5 % a od té doby léky neberu a vše je OK. Takže cukrovka, t.zv. druhého typu, se ovlivnit dá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.