Nejste přihlášen/a.
Budoucí matka má v OP pouze úřední adresu. Jakou bude mít adresu trvalého bydliště její narozené dítě? Může to být adresa, na které se matka zdržuje, např. u příbuzných? Musí ti poskytnout nějaký oficiální souhlas? Nebo je i novorozeně automaticky bezdomovec?
Jabraka má pravdu. Radi se hrubě mýlí.
Je třeba mít na paměti, že ´´bezdomovec´´ je v tuto chvíli normální právní status a jako takový je úřady plně respektován. Tento status je potom zapsán v OP místo jakékoli adresy trvalého pobytu. Pozor - toto ale neznamená, že každý reálný bezdomovec musí mít status bezdomovce - naopak. Tito reální bezdomovci mají z pravidla TP na městském úřadě.
Pokud matka nemá právní status bezdomovce a má přidělenou adresu trvalého pobytu, ať už kdekoli, bude mít dítě narozené z této matky automaticky TP shodný s jejím.
já bych řekla, že občan ČR nemůže být bez trvalého pobytu v OP. podle zákona se občan může přihlásit k trvalému pobytu, změnit jeden trvalý pobyt za jiný nebo ukončit trvalý pobyt v ČR (pak ale zároveň musí vrátit OP). pak mu ještě může být trvalý pobyt zrušen ohlašovnou, pak ale získává trvalý pobyt na ohlašovně.
Proč bych se hrubě mýlil? Tazatel/-ka píše, že matka má pouze úřední adresu = je bezdomovec = dítě bude mít adresu matky = je bezdomovec.
P.S. Je samozřejmě možné adresu trvalého pobytu dítěti změnit, avšak je vždy třeba souhlas majitele nemovitosti a nebo nájemní smlouva (popřípadě doklad potvrzující vlastnictví nemovitosti, v případě, že matka koupí byt).
Dal bych si pozor na jednu důležitou věc: Pokud se stane, že bude mít dítě jinou adresu TP než matka, mohou nastat potíže s úřady, a to například při vyplácení dávek atd. Dále by se o Vás mohla začít zajímat sociálka, jelikož jim zřejmě bude vrtat hlavou, kdo se o dítě reálně stará, když matka bydlí jinde atd. (Z vlastní zkušenosti musím říci, že sociálka, konkrétně odbor péče o dítě nikdy nakoná a nepátrá jen tak - vždy je to pouze na udání, ať už číkoli).
moji: Pleteš se. Dítě je osoba která žije s nájemcem v bytě. Žádný souhlas jen oznámení pronajímateli.
§ 689 zák. č. 40/64 jinak též občanský zákoník.Nájemce a osoby, které žijí s nájemcem v bytě, jsou povinny řádně užívat byt, společné prostory a zařízení domu a řádně požívat plnění, jejichž poskytování je s užíváním bytu spojeno.
(2)Nájemce je povinen písemně oznámit pronajímateli veškeré změny v počtu osob, které žijí s nájemcem v bytě, a to do 15 dnů ode dne, kdy ke změně došlo. V písemném oznámení nájemce uvede jména, příjmení, data narození a státní příslušnost těchto osob.
(3)Nesplní-li nájemce povinnost podle odstavce 2 ani do jednoho měsíce, považuje se to za hrubé porušení povinností podle
§ 711odst. 2 písm. b).
Být v nájmu, jakožto narozivší potomek nájemníka, je něco jiného, než založené právo na tvrvalý pobyt... to s tím nemá nic společného... ach bože!
nájem sám o sobě zakládá právo na trvalý pobyt (bez ohledu na to, co si o věci myslí pronajímatel, při přihlašování stačí předložit nájemní smlouvu). pravda ovšem je, že dotaz zněl na bydlení u příbuzných - tam ASI nájemní smlouva nebude. na druhou stranu pokud se jedná o zapsání tp u příbuzných, tak tomu nic nebrání, pokud k tomu dají souhlas.
Ano je to sice něco jiného, jenže: evidence obyvatel na základě existujícího trvalého pobytu matky(je jedno kde) a na základě žádosti matky, bez problémů zaeviduje dítě na adresu TP matky.
Ano, ALE! Matka má TP na radnici a chce přihlásit dítě k TP jinde - což tak jednoduše nejde. Jde to pouze tak, jak jsem psal již výše.
Samozřejmě, že bez problémů může dítě přihlásit k trvalému pobytu tam, kde jej má ona, t. j. na radnici, ale to tazatelka NECHCE.
Prosím, odpovídejme na konkrétní položené dotazy a nikoli čistě obecně - to nemá smysl.
Aha. V tom případě moje omluva. Jestliže úřední adresa=adresa na úřadě, potom jsem nepochopil já. Abych se přiznal, nikdy jsem výraz úřední adresa neslyšel, čímž netvrdím, že neexistuje.
Nepletu se.
Paní má trvalý pobyt na radnici a chce, aby dítě mělo trvalý pobyt tam, kde se reálně zdržuje, tudíž platí do slova a do písmene to, co jsem napsal.
To, co píšete Vy platí pouze pokud má matka trvalý pobyt někde (v bytě, domě, ...) a tam chce přihlásit i svoje narozené dítě - t. j. tam, kde již ona sama má reálně trvalý pobyt.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.