Zdravím vás mám dotaz. Rozhodl jsem se ,že doplatím hypotéku u České spořitelny. Platím si 8 let poplatek 200 kč měsíčně "možnost mimořádné splátky" Teď jsem zjistil, že od roku 2016 platí zákon, který umožňuje doplatit hypotéku zdarma. 200 kč měsíčně jsem platil tedy od roku 2016 zbytečně. Je možnost nějaké reklamace vratky zbytečně vynaložených peněz? Děkuji předem za odpověďi. S pozdravem Petr.
Ten zákon neumožňuje doplatit celou hypotéku zdarma, ale jednou za rok zaplatit 1/4 zbývající jistiny. Kdežto vy si připlácíte za celkové splacení. Smůla...
tomaso
U spořitelny se ale taky nedalo doplatit cokoliv kdykoliv,alespoň dřív to byla taky nějaká částka jednou ročně tuším...
Za těch 200kč měsíčně jsem mohl také doplatit pouze 1/4 víc jsem zaplatit nemohl, proto se mi zdá poplatek 200kč mesíčně nemorální. Celkem zaplaceno na tomto poplatku 18 tis korun.Vše co je nad 1/4 budu platit pokutu naštěstí jen z pár tisíc celkem zaplatím na pokutě + 600 kč
tm
stemp: nikoliv, je to 1/4 z půjčené částky, nikoliv ze zbývající. Také jsem se na to ptal v bance.
Možná se pletu. Ale ta možnost doplacení části hypo po roku 2016 se vztahuje až na smlouvy uzavřené po 2016. Jestli máte starší smlouvu, tak ta možnost tam asi není.
Jednou ročně při výročí refixu můžete bez sankcí umořit 25% částky, která při tom refixu na hypotéce zbývala. A to opakovaně každý rok. Pokud jste kdykoliv po roce 2016 již refixoval, platí toto i pro vás. Já refixoval 2019 u KB a následný rok jsem bez problémů a sankcí něco umořil. Dále je možnost hypotéku při refixu (ne každý rok!) doplatit - buď refinancujete nebo prostě doplatíte zbývající dluh. Pak jsou tu nové zákony umožňující ukončit hypotéku kdykoliv, sankce již nesmí být tak lichvářské, ale něco si banka naúčtuje a musíte se poptat přímo u nich. Každá banka má jiný přístup a vymýšlí si své poplatky a sankce od řádu pár tisíc po mnohonásobek. Některé banky vám sankce nedají - pokud již končíte a nejedná se o refinancování. Jinak poplatky za "super" službičku už nedostanete, dobrovolně jste ji čerpal a jestli jste využil úmor nebo ne je vaše věc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.