Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej domu

Od: majklos odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
Zdědil jsem ideální polovinu dvougeneračního domu a mám ji na půl s tetou a babickou jakou břemenem. Takže mám 50 procent teta 49 a babička 1. Nemám s bankou dobré vztahy je zla a hamyžná ,dělá naschvály prostě Čupr paní. Já bych chtěl prodal tu polovinu a odjet pryč od ní, ale k tomu je potřeba souhlas všech mám možnost to vyřešit sám? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

libajo
hodnocení

7x

Ideální polovinu lze na další osobu převést (darovat)/prodat pouze se souhlasem druhého spoluvlastníka, který má zároveň předkupní právo k nemovitosti. Prodávající tedy musí učinit spoluvlastníkovi písemnou nabídku ke koupi celého spoluvlastnického podílu na nemovitosti za cenu, kterou mu zájemce nabízí. Spoluvlastník má možnost rozhodnout se a případně podíl odkoupit do dvou měsíců od obdržení nabídky. V případě, že nemá zájem o odkup a tím pádem odsouhlasí prodávajícímu prodej jeho poloviny třetí osobě, nesmí být skutečná prodejní cena nižší, než jaká byla spoluvlastníkovi nabídnuta.

V krajním případě, kdy se spoluvlastníci nemohou dohodnout, se nabízí možnost obrátit se na soud s žádostí o zrušení podílového spoluvlastnictví. Ten ze zásady, že nikoho nelze nutit v setrvání ve spoluvlastnictví, musí spor spoluvlastníků rozhodnout. Výsledky mohou být dva. Buď je dům za náhradu jednomu ze spoluvlastníků (tržní hodnotu) přikázán a ten může druhého z vlastníků vyplatit, anebo soud může nařídit prodej nemovitosti a výtěžek po odečtení nákladů rozdělí mezi spoluvlastníky.

hodnocení

5x

Nemyslím si, že potřebujete jejich souhlas. Ale:

je tady existence předkupního práva - viz např. zde: novinky.cz/...

Počítejte ale s tím, že ideální polovina se někdy dost špatně prodává. Je pravděpodobné, že budete muset hodně slevit.

hodnocení

3x
Todle je v podstatě neřešitelná situace pul nemovitosti prodat je velký problém nikdo ti to neveme za cenu co má
Prodáš to max . hodně pod cenou nebo se múžeš zkusit domluvit s dalšími majiteli že to od tebe odkoupí
Na rovinu zapomen že na tom vyděláš bud to prodaš v rodině za rozumnou cenu nebo si to nechaš a budeš se muset starat
Pronajmout to v podstatě nejde potřebuješ souhlas ostatních vlastníkú a pochybuju že by ti ho dali
Cos proved bance nebo jakej s ní je problém?
Myslim že sam to nevyřešíš
17.06.22 19:06
Babce

Taky jsem si představila pracovnici v bance, co mu asi tak může hrozného provádět.

pb®
hodnocení

2x
Existují společnosti, které vykupují podíly na nemovitostech. Jako spoluvlastníkovi domu a bytu mi takové nabídky chodí neustále.

majklos
hodnocení

Omlouvám se, babce :D ne bance, můj překlep. Děkuji tyhle varianty jsem si už dohledat, no nic není jednoduché v tomto světě. Děkuji vám za odpovědi. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]