Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojim se že onemocním

Od: pecivalek odpovědí: 4 změna:
Právě jsem dostudovala, mám hodného partnera, ale šťastná nejsem. Mám obcese a strašné úzkosti že něco chytnu, že onemocním a ...Bojim se všeho, že chytnu něco od svého psa, že se něčím nakazím atd atd. Zrovna dnes jsem zatopila v kamnech a z kamen se zpočátku valil dým. Necítila jsem příjemnou vůni z dřeva ale smrad jako by se pálila nějaká guma nebo plast. I když vím že jsem do kamen dala jen dřevo a papír dostala jsem úzkost že z toho budu mít rakovinu plic. Včera jsem nechtěně dala talíř se zlatým okrajem do mikrovlnky a pak jsem měla strach že v polévce budou nějaké částečky toho pozlacení(v mikrovlnce to pěkně prskalo). Přítel už nemá sílu mi něco vysvětlovat a tak v tom tápu sama. Na obcese beru léky, dlouhou dobu jsem byla stabilizovaná, ale teď se to moc zhoršilo. Máte s tím někdo prosim zkušenosti? A jsou mé obavy např. z rakoviny plic kvůli kamnům oprávněné nebo opravdu zbytečné?Potřebuju slyšet pravdu( nebo spíš milosrdnou lež), vysvětlení mi dočasně pomáhá. Je to bludný kruh. Ničí mi to život! Prosím o jakoukoliv radu. Díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Má odpověď je taková: uvědomíme-li si, v jakém vlastně žijeme prostředí, jsme v permanentním ohrožení vlastního zdraví. Mnoho karcinogenních látek se nachází nejen v ovzduší, ale i textiliích, obalech či nádobí, dopravních prostředcích... prostě všude. Navíc v potravě přijímáme spousty chemikálií, které sice slouží například k zvýraznění chuti nebo třeba barvy či prodloužení trvanlivosti, ale na druhou stranu jsou pro naše zdraví opět nevhodné. Všelikeré tvé starosti jsou tedy opodstatněné, ale marné. V tomto prostředí žijeme všichni a můžeme situaci jako jedinci ovlivnit pramálo. Není tedy na místě se touto situací permanentně zabývat... vede to k panickým stavům, které si postupně vyžádají návštěvu psychiatra, který má slova jistě potvrdí. Uvědom si, že tvůj strach ohrožuje tvé zdraví podstatně víc, než vliv životního prostředí... Pusť to prostě z hlavy!

mil®
hodnocení

0x
Myslím, že by bylo dobré, aby ses obrátila na odborníka, tedy na psychiatra. Máš nějakou fobii z nemocí.

zuzana*
hodnocení

0x

Milá Peciválko, rada je hrozně těžká...Věřím, že :"nejde na to nemyslet", protože od toho je to obsedantní, vtíravá myšlenka. Chce to opravdu odbornou pomoc. Pamatuji se, že v práci byl pán, který tímto trpěl, a dokonce si otevíral dveře nohou - tak se bál dotknout kliky:(. Léčil se a zprvu se to střídavě lepšilo, později to zmizlo úplně. Musíš ale doktorům pomoci. Je to můj názor, ale jak se tak kolem sebe dívám, není úplně zcestný. Měla by ses snažit NEDOVOLIT té myšlence, aby tě ovládla. Aspoň se opravdu snažit...

Ze svého blízkého okolí mám takový případ: Paní se moc bála rakoviny. Celý život na to myslela a bála se, že onemocní jako její matka. Stále chodila po doktorech a stěžovala si. Jednou ji doktorka řekla: Již se nemusíte bát...už tu rakovinu máte.Pokud to aspoň trochu půjde, řekni si, že to je blbost, že nemůžeš dovolit na to myslet, protože by se ta myšlenka mohla zhmotnit. Aspoň trochu se fakt snaž zapojit mozek a dát mu příkaz, aby neblbnul.Že právě tím, že si to fixuje, to může"přivolat"...Samozřejmě, že nemůžeš dostat rakovinu plic, z toho, co jsi v krbu spalovala...Není to tak jednoduché, dostat rakovinu. Znám mnoho lidí, kteří kouří a rakovinu plic nemají a naopak...Je to moc složitá situace a v poslední době se uvažuje, že to je genová záležitost.Jinak se člověk životním podmínkám přizpůsobuje...To,co tě otravuje je jenom tvoje psychika.Svým neodůvodněným strachem bys mohla odradit i svého přitele, kterému se může zdát, že"blbneš":). Chápu tě a mohu si s tebou o tom psát...na email. Moc ti držím palce, rozumím ti a moje rada je taková:Obscese se léčit dá, je to jenom trochu zdlouhavé. Opakuj si, že jsi zdárně dokončila školu, máš přítele, musíš se snažit nedopustit, aby tě strach z nemoci takhle ovládl. POKUS SE O TO. Vím, o čem mluvím...Budeš dobrá,vím to...jenom se musíš snažit, abys to v sobě neživila...Škodíš si tím.Rozumíš mě?Moc ti držím palce a jsem přesvědčená, že to zvládnes...Zu.

pecivalka
hodnocení

Zuzko mor ráda bych ti napsala, moc to potřebuju ze sebe dostat. Napiš mi prosím svou mailovou adresu. Díky

Eva.L@email.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]