Nejste přihlášen/a.
Prosím, po ukončení pracovní neschopnosti se počítá výše podpory z minulého platu? Moje pracovní smlouva byla na dobu určitou.
2x
Z. č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti
§ 50
(1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů.
0x
Musíte doložit,že jste pracoval poslední dva roky.
Proč podpora?Práce je všude habaděj...
No nevím, já poslední čtvrtletí před pracákem promarodil a vypočítali mi podporu z předpokládané mzdy, nikoli z nemocenské.
Pro rejpali : odešel jsem ze zdr. důvodů a jsem pár měsíců na pracáku než dostanu důchod.
Z nemocenské se nic nepočítá. Je to dávka a žádná dávka neslouží k výpočtu jiné dávky. Podpora se počítá z průměrné mzdy dosažené v posledním kalendářním čtvrtletí trvání zaměstnání.
Obnovuji otázku a poprosím zda někdo ví, ať poradí. Děkuji.
Od konce prosince jsem na neschopence. Kvůli předchozí, také dlouhodobé neschopence, mi končí podpůrčí lhůta. Na radu lékaře si budu žádat o invalidní důchod. Práci v současném místě mi příliš nedoporučuje i když to prý mohu zkusit na poloviční úvazek. Po všech pro a proti jsem téměř rozhodnutá se tam nevracet. Chci jít zatím na ÚP. Zajímalo by mne z čeho se podpora bude počítat. Zda z posledního čtvrtletí výdělku / říjen - prosinec 2022 / nebo z předopkládaného výdělku či z průměrné celostátní mzdy.
Děkuji.
Podpora se bude ve Vašem případě počítat z pravděpodobného čistého příjmu.
262/2006 Sb. Zákon zákoník práce
Díl 3
Pravděpodobný výdělek
§ 355
(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.
(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.