Nejste přihlášen/a.
Prosím, po ukončení pracovní neschopnosti se počítá výše podpory z minulého platu? Moje pracovní smlouva byla na dobu určitou.
Z. č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti
§ 50
(1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů.
No nevím, já poslední čtvrtletí před pracákem promarodil a vypočítali mi podporu z předpokládané mzdy, nikoli z nemocenské.
Pro rejpali : odešel jsem ze zdr. důvodů a jsem pár měsíců na pracáku než dostanu důchod.
Z nemocenské se nic nepočítá. Je to dávka a žádná dávka neslouží k výpočtu jiné dávky. Podpora se počítá z průměrné mzdy dosažené v posledním kalendářním čtvrtletí trvání zaměstnání.
Obnovuji otázku a poprosím zda někdo ví, ať poradí. Děkuji.
Od konce prosince jsem na neschopence. Kvůli předchozí, také dlouhodobé neschopence, mi končí podpůrčí lhůta. Na radu lékaře si budu žádat o invalidní důchod. Práci v současném místě mi příliš nedoporučuje i když to prý mohu zkusit na poloviční úvazek. Po všech pro a proti jsem téměř rozhodnutá se tam nevracet. Chci jít zatím na ÚP. Zajímalo by mne z čeho se podpora bude počítat. Zda z posledního čtvrtletí výdělku / říjen - prosinec 2022 / nebo z předopkládaného výdělku či z průměrné celostátní mzdy.
Děkuji.
Podpora se bude ve Vašem případě počítat z pravděpodobného čistého příjmu.
262/2006 Sb. Zákon zákoník práce
Díl 3
Pravděpodobný výdělek
§ 355
(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.
(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.