Nejste přihlášen/a.
Mám známého, který započal sestavovat rodokmen svého otce a matky.Když spolu diskutujeme, nemůžeme se shodnout o tom ,kdo je ještě jeho příbuzný a kdo už asi není.Vím, že náš právní řád uznává pouze nejužší příbuzenství.Vím ,také, že se příbuzenství rozděluje na 7 základních typů a od nich se odvozuje sekundární ,terciální a kvarterní příbuzenství.Nikde není ale dost jasně popsán příbuzenský vztah sestříně, bratříně a dále jejich děti.Já tvrdím, že je jedná o vzdálený příbuzenský vztah a nic víc.Zajímalo by mne ale, do kterého jak se říká - kolena - je opravdu příbuzenský vztah a jak je jejich pojmenování.Děkuji předem všem čtenářům kteří mi tyto vztahy objasní.-penti-
Tak moc tomu nerozumím, ale podle mnepříbuzenství, o kterém se mluví v zákoně (zákonech) je oezené z důvodů v zákoně vymezených kvůlivá dědictví a tak, a může to být v různých zákonech různě. Pokud se pak jedná o vztahy příbuzenské obecně, no tak to podle mne může sahat kamkoli (jsou prý mezi námi známí potomci, resp. vzdálení příbuzní Přemyslovců), jen vým, že se rozlišuje pokrevenství (přímé) a příbuzenství (přes sňatky a tak). Pokud vám jde třeba o to, co je synovec, co je prasynovec a jak se takovéto vztahy obecně jmenují... záleží na tom? Myslím si, že krom nejbližších příbuzných, kde je pojmenování ustálené, asi bude terminologie dost volná a proměnná. Ono taky když se třeba podíváte na Habsburky, tam díky příbuzenským vztahům vznikají takové paradoksy, kdy je někdo svým vlastním dědečkem i strýcem a tak podobně. Něco málo je na Wikipedii. Ale tohle jsou jen nápady čtenáře detektivek, seriozní znalosti o tom nemám.
doplněno 30.07.10 13:36:Jinak otázka, do jakého kolena to ještě je příbuzenství, mi trochu připomíná problém, od kolika zrnek písku začína hromada.
Není to sice přímo odpověď na Vaši otázku, je spíš pro Vašeho známého co začal sestavovat rodokmen.Moje dcera a tím i vnuk mají doložený rodokmen od 14.století, tak by byla škoda v tom nepokračovat.Shromáždila jsem různé doklady a udělala si na to tabulku a Excelu.Vypadalo to dost dobře do chvíle,kdy jsem oslovila svého bratrance ( s nimi nepříbuzného )Našel na netu program k vytvoření rodokmenu MyHeritage.com ( ale i cz ).Stala jsem se správcem jednoho rodokmenu a bratranec druhého- oba jsme se navzájem pozvali.Uz mi přišlo mailem, že MyHeritage našel 7 shod mezi oběma rodokmeny.Je to úžasné, ale na pokračování máme čas až v zimě.Doporučuji vyzkoušet.
Sebode, tak šup do rodokmenu
To by mě zajímalo, kolik těch pra pra by tam muselo být. . .
sebod-Darwinova teorie mě sice neuspokojila, Búh také ne ale jsem ochotna připustit, že nás někdo vytvořil jako pozemskou laboratoř. Pravda, kapánek se mu to vymklo z ruky.
Také jsem dělala rodokmen, je to strašně moc práce a jelikož za vyhledání osob se na úřadu platí tak i dost peněz, ty hodně staré asi nikdy nebudou digitalizovány ale válí se v šílených prostorách různých kostelů a kaplí pod nánosem prachu a pavučin(brr). Ale nakonec se podařilo a je to vážně dosti zajímavé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.