Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do kterého kolena jsme příbuzní?

Od: penti* odpovědí: 5 změna:

Mám známého, který započal sestavovat rodokmen svého otce a matky.Když spolu diskutujeme, nemůžeme se shodnout o tom ,kdo je ještě jeho příbuzný a kdo už asi není.Vím, že náš právní řád uznává pouze nejužší příbuzenství.Vím ,také, že se příbuzenství rozděluje na 7 základních typů a od nich se odvozuje sekundární ,terciální a kvarterní příbuzenství.Nikde není ale dost jasně popsán příbuzenský vztah sestříně, bratříně a dále jejich děti.Já tvrdím, že je jedná o vzdálený příbuzenský vztah a nic víc.Zajímalo by mne ale, do kterého jak se říká - kolena - je opravdu příbuzenský vztah a jak je jejich pojmenování.Děkuji předem všem čtenářům kteří mi tyto vztahy objasní.-penti-

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak moc tomu nerozumím, ale podle mnepříbuzenství, o kterém se mluví v zákoně (zákonech) je oezené z důvodů v zákoně vymezených kvůlivá dědictví a tak, a může to být v různých zákonech různě. Pokud se pak jedná o vztahy příbuzenské obecně, no tak to podle mne může sahat kamkoli (jsou prý mezi námi známí potomci, resp. vzdálení příbuzní Přemyslovců), jen vým, že se rozlišuje pokrevenství (přímé) a příbuzenství (přes sňatky a tak). Pokud vám jde třeba o to, co je synovec, co je prasynovec a jak se takovéto vztahy obecně jmenují... záleží na tom? Myslím si, že krom nejbližších příbuzných, kde je pojmenování ustálené, asi bude terminologie dost volná a proměnná. Ono taky když se třeba podíváte na Habsburky, tam díky příbuzenským vztahům vznikají takové paradoksy, kdy je někdo svým vlastním dědečkem i strýcem a tak podobně. Něco málo je na Wikipedii. Ale tohle jsou jen nápady čtenáře detektivek, seriozní znalosti o tom nemám.

doplněno 30.07.10 13:36:

Jinak otázka, do jakého kolena to ještě je příbuzenství, mi trochu připomíná problém, od kolika zrnek písku začína hromada.

patronka*
hodnocení

0x

Není to sice přímo odpověď na Vaši otázku, je spíš pro Vašeho známého co začal sestavovat rodokmen.Moje dcera a tím i vnuk mají doložený rodokmen od 14.století, tak by byla škoda v tom nepokračovat.Shromáždila jsem různé doklady a udělala si na to tabulku a Excelu.Vypadalo to dost dobře do chvíle,kdy jsem oslovila svého bratrance ( s nimi nepříbuzného )Našel na netu program k vytvoření rodokmenu MyHeritage.com ( ale i cz ).Stala jsem se správcem jednoho rodokmenu a bratranec druhého- oba jsme se navzájem pozvali.Uz mi přišlo mailem, že MyHeritage našel 7 shod mezi oběma rodokmeny.Je to úžasné, ale na pokračování máme čas až v zimě.Doporučuji vyzkoušet.

sebod*

Tohle je ztráta času *stop*, Všichni přece máme společnou jednu jedinou pramáti ;)

hanher*

Sebode, tak šup do rodokmenu :-D

doplněno 30.07.10 13:58:

To by mě zajímalo, kolik těch pra pra by tam muselo být. . .

lidus*

sebod-Darwinova teorie mě sice neuspokojila, Búh také ne ale jsem ochotna připustit, že nás někdo vytvořil jako pozemskou laboratoř. Pravda, kapánek se mu to vymklo z ruky.

Také jsem dělala rodokmen, je to strašně moc práce a jelikož za vyhledání osob se na úřadu platí tak i dost peněz, ty hodně staré asi nikdy nebudou digitalizovány ale válí se v šílených prostorách různých kostelů a kaplí pod nánosem prachu a pavučin(brr). Ale nakonec se podařilo a je to vážně dosti zajímavé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]