Nejste přihlášen/a.
Má pravdu. Jsi dělník.
Akorát neděláš tu špinavou dělnickou práci ála výkop nebo kanály.
Když se ti nelíbí názor kolegů a stydíš se, tak jdi jinam, ne?
Nebo si promluv se šéfem, že chceš k vůli uklízečce na jeho flek, aby se ti nesmála
...
Škola nikdy neurčuje postavení. Čím větší bakalář, tím méně to chápe.
Recepční stejně jako vrátný-vrátná jsou v zaměstnaneckém poměru na dělnických pozicích, stejně jako ty. Technik je v řídící pozici, střední technik např. mistr, vedoucí provozu apod., nebo vyšší technik, v podniku na vyšší řídící pozici, např. vedoucí výroby, hlavní inženýr apod. Elektrotechnik je běžný profesní název stejně jako elektrikář, pekař, slévač apod. Možná někteří toto moje vyjádření opraví, upraví. Vzdělání v tom není rozhodující, rozhodující je pozice v podniku daná pracovní smlouvou. I člověk bez maturity může být mistrem, i inženýr či doktor může být dělníkem.
Znamena to prd a jedine, koho to skutecne na par sekund zajima jsou lide na personalnim, kteri maji povinnost pri zakladani osobni slozky tento udaj zadavat pro ucely statistickeho uradu.
Když jsem byl v minulém tisíciletí konstruktérem ve strojírenské fabrice, byl jsem taky víc v montérkách, než v plášti. Když jsme dělali jednoúčelovou mechanizaci, bylo rychlejší zajít na prototypovou dílnu a sám vyrobit. Než to v tužce narýsovat, nechat obtáhnout v tuši na pauzák, udělat kopie pro dílnu, technologické postupy, zařadit do výroby a počkat asi tak rok ..
Od dělníků jsem se ovšem lišil tím, že montérky jsem měl své.
Podle mne, jestli nosíš montérky, nebo nenosíš, není postané při hodnocení typu práce, ve smyslu pojmů dělník, alias technik. Já rovněž, mimo jiné, jsem při provádění práce revizního technika el.zařízení, pokud jsem je prováděl v průmyslových provozovnách, případně v zemědělských provozech a otevíral rozvaděče a občas i demontoval kryty různých zařízení, obsahujících elektrovybavení a prováděl kontrolu a různá měření, nosil montérky. A neznamenalo to určitě, že jsem dělník i kyž jsem pracoval i rukama a "dělal" práci. Dělníkem je pak pracovník, který vykonává pouze manuální činnost, vetšinou ve výrobě, případně stavebnictví a podobně, na základě jednoznačných pokynů a jeho kvalifikace a vzdělání pak nemusí být nijak vysoké. Mezi THP pracovníky pak patří jak technici, tak pracovníci hodpodářského a administrativního charakteru a většinou musí mít vyšší vzdělání, než pro pozici dělníka. Ovšem i s vyšším vzděláním můžeš zastávat pozici dělníka, pokud svých vzdělanostně-kvalifikačních předpokladů nevyužíváš a vykonáváš práci pouze podle pokynů na této pozici, kterou může provádět i pracovník bez vzdělání. Příklad: zedník nemůže vykonávat práci stavebního technika, naopak stavební technik má předpoklady, že může vykonávat práci zedníka.
Optal jsem se strejdy Googla. To mě dovedlo až k tomuto odkazu
Předpis je dávno zrušený, ale nic jej údajně nenahradilo, tedy údajně při třídění pracovních míst do kategorií postupují personalisté stále dle něj.
Klíčová je příloha 2.
Já se našel v kategorii Samostatný odborný THP a nosím montérky a bez průchodu sprchou domů v žádném případě nemůžu. Uvidíte, kde se najdete Vy... Podotýkám, že o zařazení do kategorie rozhoduje ta činnost, k níž je v rámci prac. místa třeba nejvyšší kvalifikace (ony některé triviální činnosti vykonávané recepční taky svědčí pro kategorii Pomocný dělník )
Jednaznačně jasná "hranice" neexistuje.
Obecně ujednodušeně konstatováno:
Dělník je někdo, kdo pracuje především manuálně (mačká tlačítka a páčky, manipuluje s materiálem atd.) , kdežto technik je někdo, kdo především propočítává různé výpočty a možnosti, nebo kreslí náčrty nebo pracuje s nějakým softwarem atd.
dělník je kdokoliv kdo "dělá rukama"...já jsem sice taky technik, ale sedím v kanclu a dělám stavební rozpočty...
Cvičně jsem si zadala THP - vysvětlující (byť starší) odpověď zde Pojem THP - Busin/...
Ovšem při hledání jsem narazila na tento text: "byl jsem zaměstnán ve firmě jako skladník, nyní po změně názvu pozice jako operátor logistiky (pracovník THP)" , což myslím hovoří za vše
A není to úplně jedno? Pokud jste ve své práci spokojený a pokud Vám za ni dobře platí, klidně buďte dál tím, čím jste. Jde Vám o peníze nebo o prestiž?
A když nějaká vrátná něco kváká, nechte ji být. Vrátná je dělnická profese, jen to teď honosně nazývají recepční. Bába má asi nízké sebevědomí, tak si ho žehlí na ostatních. Proč se vůbec pouštíte do debat s tak omezenou osobou? Pozdravila bych ji a šla dál.
Udělali jsme si to sami. Čeština nám už byla sprostá, proto je každý druhý manager, bloger, developer, influencer, youtuber, office worker...A stali se z nás slouhové a odpůrci vlastního jazyka.
Buďte tím, s čím jste spokojen. Paní asi nemá příliš inteligence, tak to vyvažuje tím honosným office worker. A tím si hladí pocuchané sebevědomí.
Ona má bílý límeček a Vy modrý? Časem to dojde tak daleko, že bude hodnotit podle toho, že Vy máte JEN modré trenky, kdežto ona BÍLÉ kalhotky. Člověče, kam jsme se to dostali? Když vzpomínám na své mládí, tohle by tehdy bylo na skotské střiky a to nejméně 4 x denně. Svět se v (_I_) obrací. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.