Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
chtěl bych se zeptat jak často kontrolujete zustatky na svem účtě?
Za dva roky se mi podařilo našetřit 280 tisíc. Pochopitelně je nemam na účtě vedeny s kartou, tam mam tak kolem 10 tisíc.
Ale často kontroluju zůstatatek a i když se mi podařilo našetřit takový peníze tak nemam přehnany nároky, neberu zadnou velkou sunu, spiš ziju skromne. Mam auto, starší ale funguje. Spis je problém, že občas šetřím i na jídle, nebo nový boty který bych si mohl dovolit bez problemu, tak váhám s jejich koupi. Nebo plnou nádrž kterou bych mohl natankovat tak ted tankuju kolem 10 litrů.
Říkám si, že přestanu proste kontrolovat zůstatek na účtě a když si budu chtít něco koupit tak si to koupím, ale mám strach abych pak nemel výčitky.
Připadá mi, že bilancujete spíš mentálně než ekonomicky, tak odpovím. (Někdo jiný to tady určitě pojme z toho druhého hlediska).
Myslím, že nejlepší cesta je nepohybovat se v oblasti extrémů, ale spíš po zlaté střední cestě. Občas si dopřát, občas se uskrovnit. A mně osobně se vyplácí šetřit na reálné cíle - na stavebku šetřím na hypotéku, na spořícím účtě bych do roka chtěla mít na oplocení pozemku (100 tisíc) - nešetřím jen proto, abych měla na účtě peníze, ty ztrácejí hodnotu. Ale v létě pojedu na dovolenou (nebyla jsem pěkných pár let) a boty si taky koupím, pokud už stávající dosluhují nebo bych je dobře využila. Šetření na jídle vnímám jako dobrou věc, za jídlo se totiž dá za jednoho utratit 10 tisíc měsíčně... a nebo 3. A to už je sakra rozdíl.
Já si zase myslím, že na jídle se šetřit moc nedá. Předpokládám, že tazatel se pohybuje spíše kolem těch 3000. Nejvíce se dá šetřit na tom, že nechodím do hospody, nekouřím, nepiju, nejezdím na benzín ale na LPG. Nekupuji zbytečnosti. Často vařím. Koukat každý den na účet nemá smysl. Takže příležitostně, spíš 2x měsíčně, když odesílám peníze třeba..
Šetřit na jídle se dá, ale předpokladem je mít v dosahu nějaké supermarkety, a kupovat v akci. Pak se dá i uvařit levněji. Nekoupím květák za 60, ale za týden v akci za 30. Totéž maso, mléka, máslo, vejce atd. Máslo běžně za 60-70 Kč, v marketu se dá sehnat někdy i za 39,90. Vařit např. výživné luštěniny, nebo třeba různé zeleninové placky (např. kedlubnové za pár korun), levnější je ted i další zelenina (rajčata, okurek, ředkvičky apod)., takže různá leča apod. Nekupovat předražené polotovary, plno sušenek a jiných blbinek. Radši třeba upéct buchtu, udělat si palačinky, rýžový nákyp apod.
Je sice hezké, že máte nějakou rezervu, musíte počítat, co kdyby byla potřeba nákladnější oprava auta či nový elektrospotřebič. Na druhou stranu byste neměl být škrt. Proč si nedopřát občas nové oblečení, boty? Jinak budete mezi lidmi vypadat jako santusák. Vyděláváte si, tak si zase něco kupte. Pokud by se s Vámi mělo něco stát, příbuzní seberou peníze a juchnou si. A Vy z toho nebudete mít nic. Což nepřivolávám.
Takže všeho s mírou, všechno neprobendit, ale zase nebýt skot. Nevím, jestli žijete zatím sám, ale pokud byste měl manželku a děti, takhle by to nešlo. Musel byste peníze prostě vydávat. Žádná ženská by nechtěla skrblíka, který jí počítá do polívky zrníčka rýže. Tahle vlastnost už zničila hodně manželství. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.