Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukradené dědictví

Od: divabara323* odpovědí: 9 změna:

dobrý den, potřebuji poradit, zda se mohu nějak bránit proti vlastní tetě. Já a můj bratr jsme uvedení v závěti naší babičky (matky naší zemřelé mámy), babička nám odkazuje veškerý majetek i peníze. Babička má ale ještě jednu dceru naší tetu, se kterou se nestýká, protože s ní má celý život jenom trápení. Před časem jak uvedla v závěti ji odkázala nějaké peníze jako tu poslední věc a více s ní nechtěla mít nic společného. Naše babička ovšem žila v pečovatelském domě a v době naší nepřítomnosti po babičině smrti vnikla teta do jejího bytu (lhavým způsobem si opatřila náhradní klíče od ředitele pečovateského domu) a bez našeho vědomí, přesto že jí nic nepatřilo vše buď rozdala nebo si vzala, zanechala pouze prázný nábytek a pár maličkostí. Nevím co teď dělat nechci aby jí takové chování prošlo, Vůbec nejde o to, že s bratrem po babičce skoro nic nezůstalo jedná se spíše o věci na které má člověk památku než že by měly nějakou hodnotu. Po smrti babičky jsme byli v nemocnici domluveni s dr. že vyzvedneme babičky věci a když jsme tam přijeli zjistili, že nás teta opět předběhla a věci si tam vyžádala jakožto dcera na což má právo ale udělala to opět bez našeho vědomí. Když jsme jí o věci požádali vrátila nám je zpět ale hodinky co měla babička v nemocnici a peníze co zůstali v peněžence už tam nebyly. Také dluh v pečovatelském domě odmítla za babičku zaplatit a když jsme řekli že pohřeb zařídíme jen odsekla že se jí ulevilo a to že chtěla slyšet. Dělá vše proti nám ale vždy tak abychom o tom nevěděli. Za pár měsíců bude dědické řízení do kterého mám přinést závět, chtěla bych vědět zda mohou tetu nějak za její neslušné chování potrestat. Moc vám všem děkuju za jakoukoliv radu. Chci aby babička odešla důstojně a teta dostala co si zaslouží.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karina*
hodnocení

2x

divabara323, stále dumám, v čem je to ukradeného dědictví. Píšete, že za pár měsíců máte přinést k dědickému řízení závěť. Takže ji asi máte, nikdo vám ji neukradl. Spíš v tuhle chvíli máte rodinné neshody. Možná ale závěť znáte, a něco už má teta.Možná se ještě objeví jiná závěť. Jen chci upozornit, že kdo dědí, platí pohřeb. Takže se tetě ulevilo asi předčasně pokud je v závěti uvedená.Bude se muset na výdajích podílet i ona .Vytrestá se třeba sama u dědického řízení, tam si možná vychutnáte. To by vám jako mravní satisfakce třeba mohlo stačit. kar.

divabara323*
hodnocení

Dobrý den přeju, my víme co je v závěti, a je to i v tom článku, já a bratr se máme rozdělit o veškeré věci uložené v bytě, tak zní závěť, navíc teta na pohřbu řekla před svědkama že nic nechce, že jenom 2 fotky to je vše, a pak vlastně udělala takovouhle věc...

lidka*
hodnocení

2x

Báro, záleží na tom, jestli po babičce zůstává ještě nějaký majetek. Je to přesně tak, jak to bylo u nás. Já jsem dědila polovinu majetku a druhou polovinu dědily neteře za zemřelou jejich matku - mou sestru. To znamená, že každá jednu 1/4. Nebylo to ze zákona, ale i podle závěti, kterou matka sepsala a já ji předložila notářce. Jednalo se především o dům. U vás nejde pravděpodobně o nemovitost, takže je na zvážení, zda se obrátit na právníka a nebo počkat na jednání u notáře. Zde můžete vznést své požadavky. Já jsem měla první jednání na soudě, kde jsem předložila podklady k dědickému řízení a nahlásila adresy a osobní údaje o neteřích. Poté bylo řízení uloženo konkrétní notářce. Je fakt, že když se prokázala u ředitele osobním dokladem, že je dcera, tak se vlastně ničeho nedopustila. Těžko ji nějak můžete trestat, pouze se asi u notáře budete dohadovat, že ona si přivlastnila veškeré osobní věci i hotovost vaší babičky. Ovšem pokud to nebyl byt babičky, tak se může bránit, že na ní majitel žádal uvolnění bytu. Podle mého měla počkat na dědické řízení. V klidu se sepište, o jaký majetek se jedná a co byste chtěli, aby vám po babičce nechala. Nic jiného se nedá poradit. Neznáme ani znění závěti a zda je závěť vůbec platná. To by mohl posoudit právník a nebo samozřejmě notář. Nedávno jsem četla, že člověk nemůže říct, že zná svého příbuzného, pokud s ním nezažije dědické řízení - tak nějak to bylo a já s tím stoprocentně souhlasím! *tuc*

hodnocení

1x

Jedině najmout právníka a předložit mu veškeré dokumenty. Páč když Vám napíšu, že teta je zlá a podvedla Vás, nic to neřeší. Co očekáváte za odpověď?

Zdravím Milan

malvinka*

Tedy název jak tv trháku.

divabara323*
hodnocení

díky to mi moc nepomůže, pro Vás je to legrace, nám se z toho chce brečet všeho čeho se babička bála se naplnilo nedokázali jsme její byt uchránit před rabováním...

jabraka*
hodnocení

0x

Obávám se,že dědictví je v případě vaší tety oprávněné,protože je jediným dědicem v 1 skupině.Vy,jako dědici ve druhé skupině,máte plnění ,až kdyby teta dědictví odmítla.Neznám další podrobnosti,zda je závěť,a ke komu je rozdělení majetku směrováno.Ale i tak,drobné a domácí věci se do dědictví nezahrnují.

JABRAKA

divabara323*
hodnocení

je to tak, že teta neustále vyčítala nějaké rodiné neshody tak když už toho bylo na babičku moc dala jí 50.000tisíc s tím že jednou zařídí pohřeb a že už jí nechce vidět...v závěti je to i napsané akorát ty peníze vlastně dostala dřív a ne jako dědictví což bude první problém a další jestli je to tak jak říkáte tak v závěti už nic nedědí tudíž na pohřbu by se teoreticky asi podílet neměla, což nám ale nevadí pro nás to byla ta poslední věc kterou jsme mohli zařídit a s babičkou se důstojně rozloučit (snažila se nám nahradit mámu) navíc je ještě babičky bankovní účet, který asi automaticky dostane dcera proto babička chtěla abychom věci z bytu měli my s bratrem, zeptala jsem se tady protože vůbec netuším jestli můžu něco u dědického soudu namítat a nějak ji vytrestat nebo jestli jsme vlastně bezmocní

karina*

divabara323, pokud je v závěti uvedeno, že peníze na účtu dostanete vy s bratrem, tak teta nic nedostane. Je ale možné, že si zjistila přístup k účtu a peníze už vybrala. To by pak bylo na soudní spor. Pokud to v závěti není a máte k účtu přístup vy, tak je vyberte. U notáře pak stačí říct, že peníze neměla. Notář to nejzišťuje. To je věc rodiny aby uvedli pozůstalost. Památeční drobnosti z ní asi už nedostanete, ty myslím budete muset oželet. Berte to tak, že teta je sketa a smiřte se s tím.Kar.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]