V minulém podnikání jsem si nadělal nějaké dluhy. Věřitel si najal vymahačskou firmu a ta mne nyní vydírá. Jsem plně invalidní, nepobírám důchod a pobírám jenom sociální dávky v hmotné nouzi. Z toho stěží uhradím nájem a zaplatím léky bez nichž nemohu být. Mohu se nějak bránit? Děkuji za případné rady.
Co takhle ty dluhy zaplatit? BTW nedivím se, jestli vám placení trvá neúnosně dlouho a pohledávka je nedobytná jde o zcela legální postup věřitele. Je to rychlejší a účinnější než soudy. Co znamená "vydírá"? Pokud vymahačská firma postupuje zákonným způsobem, je to OK.
Bohužel jste nespecifikoval formu vydírání... jestliže je to tak, že jestli nezaplatíte, podá na Vás žalobu případně trestní oznámení, pak se jedná o legální postup. Jestliže volí formu, nezaplíte-li zabijeme Vám psa, pak je třeba se obrátit na Policii. Jinak se samozřejmě nabízí varianta zaplatit, nebo věřitele nakontaktovat a udělat dohodu o splátkách... atd. úplné řešení přinese až nový zákon o insolvenci - 1.1.08
koffik
Vydírá mi tím, že přestože ví že pobírám jen dávky v hmotné nouzi a čekám na transplantaci plic, jezdí vyhrožovat do domu, slibuje že skončím pod mostem a pod. Opravdu nemám na to abych si zaplatil právníka.
al bunda*
Nám to je zbytečné povídat, vysvětli to jemu. Bylo třeba myslet, když sis půjčoval; do těch sraček ses dostal sám a nikdo to za tebe nevyřeší. Jak bylo řečeno, pokud postupuje zákonným způsobem, máš smůlu. Zkus se dohodnout, nebo zaplať, co jsi dlužen. Jinak tě čekají velké nepříjemnosti s vymahači případně exekutory.
Kolik dlužíš a za co jsi to rozfrcal?
hawatt*
Pro tento případ, lze napsat na advokátní komoru o přidělení právníka, kterého bude platit ona... Ale upozorňuji předem, že ani tento nemůže dělat zázraky, tj. jestli to bude prohraný případ, nemůže ho zachránit, jen dokáže zmírnit případné následky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.