Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Očkování proti tetanu

Od: radecka27® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den.

Od mého posledního přeočkování proti tetanu již uběhlo 16 let.Už vícekrát jsem na to upozorňovala svou ošetřující lékařku, ta v tom nevidí nějaký problém. Prý udělá testy z rozboru krve na protilátky. Ještě nikdy jsem se s takovým postupem nesetkala, spíše si vždy musela sama pohlídat dobu 10, popř. 15 let od poslední aplikace injekce proti tetanu.

Je toto posouzení a rozhodnutí lékařky správné? Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

motyl*
hodnocení

3x

máte štěstí na doktorku, držte se jí.

jirkazxc
hodnocení

0x
Proti tetanu se už očkuje delší dobu a asi už exituje shoda jaká hladina protilátek dostatečně chrání narozdíl od Covid-19.

"...už exituje shoda jaká hladina protilátek dostatečně chrání"

No právě, ta shoda na přeočkování byla původně 10 let, v poslední době 15 let. Takže 16 let je už za hranou.

@magdon: Takhle se to nedá říct. Existuje shoda, jak vysoká hladina protilátek dostatečně chrání, ale neexistuje shoda, jak rychle se u každého jednotlivce protilátky oslabují. Změření protilátek a poté rozhodnutí zda očkovat či neočkovat je ze zdravotního pohledu v pořádku, byť je to poněkud nestandardní postup (protože testovat a případně očkovat je zpravidla dražší než rovnou očkovat).

Jinak pokud nepracujete s hospodářskými zvířat, s hlínou nebo s odpadem, riziko nakažení je prakticky zanedbatelné.

bg
hodnocení

0x
Ja byl na preockovani temer po 17 letech a nebyl problem...

hodnocení

0x

Ono se i dost uvažuje o zrušení plošného očkování proti tetanu.

runner2
hodnocení

0x
Je tedy zajimave, ze v tomto nemaji obvodaci totozny pristup. Me nedavno lekarka chtela preockovat a od posledniho ockovani mam 14let.

hodnocení

0x

Stačí udělat test na protilátky/ lze si ho i zaplatit- cca 500,- a když je verdikt, - okomentuje laboratoř, že vás ještě chrání, je hloupost se nechat očkovat, zejména, když se nehrabete v zemi a úraz v zemědělství apod je málo pravděpodobný. Navíc při každém úrazu se ihned tetnus v nemocnici píchá.

runner2
A to si pani bude kazdy rok delat test na protilatky? Pokud ma 16 let po poslednim ockovani a doporuceno je preockovat po 15 letech tak bych sel radeji cestou preockovani. Nyni ji nameri protilatky a za mesic to bude jinak.
runner2
Jinak take nepracuji v zemedelstvi, ale na kole v prirode obcas upadnu a s cyklistickim lisejem do nemocnice bezne nechodim.

hodnocení

0x

Poslední očkování proti tetanu někdy kolem 1997. Vloni po operaci jsem byl na testech, protilátky ještě aktivní, stačila mi jedna injekce. Kdyby tam už nic nebylo, byly by tři...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]