Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak rozjet živnost elektrikáře?

Od: tomass* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

mám na přítomné otázku jak začít podnikat - na živnostenský list v oboru elektro. Už mám dost neustálého hledání zaměstnání, když vidím že mí zaměstnavatelé nejsou o moc schopnější než já, tak si říkám jestli nezačít dělat sám na sebe...

1. Nejdřív si musím ŽL obstarat, předpokládám že to bude obnášet výpis z rejstříku, potvrzení z finančáku že jim nedlužím, vyhláška 50, mám §8. a osvědčení z ITI (tam nevím přesně co to bude obnášet - víte někdo?

2. Obstarat si nářadí - něco už mám, ale bude potřeba sekací kladivo, rozbrušovačka atp. myslím že dokážu poshánět starší - Celkem to odhaduju na cca 20 000Kč.

3. Teď to nejdůležitější - práce. Jak sehnat práci, když nejste s každým kamarádíček? Jsou tady možnosti - nechat se zaměstnat na schwarz systém a k tomu si hledat svoje šolichy, pak zkusit pár známých elektrikářů živnostníků, jestli by mě nevzali k sobě nebo si dát inzerát do místního plátku, obejít domy v okolí a roznést letáčky... ale jak se navázat na větší stavební společnosti? Osobní kontakty nemám, tak se nabídnout třeba dopisem, nebo jak se to dělá? Horší je že se vždycky najde nějakej vykuk co nezaplatí, nebo zaplatí pozdě a protože momentálně jsem po minulých peripetiích finančně téměř na nule bude hodně těžké když nebude dost práce, nebo peněz...

4. Účetnictví, tak v tom se přiznám že plavu, ale naštěstí přítelkyně je účetní, tak mi s daňovou evidencí pomůže.

Nastínil jsem situaci jak ji vídím v tuhle chvílli (ještě stále zaměstnanec) a prosím o rady a zkušenosti co si představuju jako Hurvínek válku, nebo jak jste začínali třeba Vy.

Díky!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den! Myslím si, že začátky na volné noze budete mít krušné. Ale to neznamená, abyste se do toho nepouštěl. Já sama s tím zkušenosti nemám, ale soudit mohu z mého okolí. Totiž sehnat potenciální zákazníky - to je na tom všem nejhorší. Dobrý nápad je určitě inzerce v novinách (v místním plátku, ale nebála bych se jít klidně i dál, však za prácí si třeba dojedete), o letácích nevím - hodně lidí je přímo vyhazuje do koše, aniž si je přečte (beru dle sebe, ale je fakt, že letáčky od živnostníků typu malíři apod. si schovávám). Veliké firmy dle mého s Vámi navážou kontakt, až byste měl určité reference na sebe, jako že děláte opravdu dobře. Určitě můžete zkusit nabídnout své služby dopisem, sice to poleze do peněz, ale třeba se Vám někdo ozve. Dost nepříjemné je, že asi budete mít ze začátku hodně veliké výdaje, ale užitek z toho malý. Ale to má asi tak většina začínajících živnostníků. Akorát, že toto všechno asi už víte, takže jsem Vám moc neporadila. Ale přeji, ať se Vám daří!

tanitaa
hodnocení

0x

Zkusila bych se podívat u Vás ve městě,kde se co staví a opravuje,jaké auta u budovy stojí a jaký název firmy je na nich napsán.Pozeptala bych se zda nepotřebují výpomoc,pokud budete schopný třeba se chytnete...

Inzeráty v místním tisku,vylepit plakátky, udělat webovky...to vše by mohlo pomoct.

Přeji hodně štěstí

sebod*

Nejvíce kšeftů se sjedná v hodpodě *pivo*

lidus*

Sebod: Svatá pravda. Pokud hledám řemeslníka v Brně-použiju regionální časopis, internet, zlaté stránky a stejně nevím jak dělá, na chalupě zajdu do místní hospody a mám vystaráno.

Synovec jednu chvíli dělal elektrikářinu sám na sebe ale zjistil, že je sice manuelně zručný ale neumí si najít dostatek práce a tak je pro něj výhodnější být zaměstnanec. Švagr má s kamarádem firmu-zednické, obkladačské a dlaždičské práce-práce mají dostatek ale věčně jsou bez peněz, pokud dělají pro soukromníky tak ti platí keš ale zase jsou to práce za málo peněz a pokud mají velkou zakázku od obecních úřadů a podobně tak čekají 3měsíce než jim zaplatí faktůru.

tesyk*
hodnocení

0x

To, že jste stále zaměstnanec je pro Vás značná výhoda. Určitě si udělejte ŽL, v tom Vám nic nebrání. Jakmile budete mít živnost, můžete jí vykonávat souběžně s pracovním poměrem (nemáte-li v prac. smlouvě výslovně uloženo, že nesmíte...?) A pak se můžete začít nabízet. To jak se Vám bude dařit je taky otázka jakou konkurenci máte ve svém okolí. Třeba nakonec zjistíte, že součinnost ŽL a zaměstnání Vám bude vyhovovat ze všeho nejvíc.

rosenberg

Pochybuji, že by zaměstnavatel v oboru elektro dovolil zaměstnanci podnikat ve stejné "živnosti". Díky geneticky zakódovanému heslu drtivé většiny Čechů "Kdo nekrade, okrádá svou rodinu", by zřejmě takový zaměstnavatel dlouho nefungoval. Takoví masochisti se snad mezi vlastníky a manažery firem nevyskytují. ;)

rosenberg
hodnocení

0x

Tady je každá rada drahá, takže aspoň pár slov:

1. od 1.1.10 už není ITI, ale TIČR. Pravděpodobně budete muset projít školením (podle rozsahu požadovaného osvědčení) a budete muset mít jak Osvědčení, tak Oprávnění. Počitejte tak s nákladem cca 10 000 Kč.

2. nářadí, auto a ochranné osobní pomůcky máte, takže vše OK

3. jako začínající živnostník sehnat solidní zakázku v podstatě nemáte šanci. Na vašem místě bych se především začal zajímat o veškerou konkurenci v lokalitě, o developerské projekty (o firmy, které tam dělají elektro), o stavební firmy střední velikosti (a o firmy, které pro ně dělají elektro), atd., prostě o vše, co je spojeno s vaším oborem. Vytypované firmy bych oslovil osobně a nabídnul jim spolupráci. Samozřejmě, pokud uspějete, budete fungovat jako subka s výrazně nižší odměnou (počítejte tak mínus 30 - 40% od běžné tržní ceny, resp. nacenění v ceníku URS). Je logické, že nikdo není šílenec, aby dal větší zakázku v plné ceně začínajícímu živnostníkovi, který je navíc bez zaměstnanců a podle všeho i bez majetku. Věřte, že nebude dlouho trvat a některá z oslovených firem se vám ozve. Ono totiž vždycky někdo onemocní, umře, zbankrotuje, pohádá se, atd. Pak příjde vaše chvíle. Smlouvu o dílo, kterou budete uzavírat si velice dobře a opakovaně přečtěte. Zvláště dejte pozor na sjednané platební podmínky, termíny zhotovení díla a sankce! Rovněž byste si měl najít tak max. 2 až 3 dodavatele materiálu, se kterými si uzavřete smlouy na cenově zvýhodněné dodávky se splatností třeba 50 dnů a např. i s tím, že nespotřebovaný materiál budete moci vrátit.

4. účetní evidence je pohoda - v podstatě budete jen opisovat běžný účet, pokladnu a vydané faktury. Ten, kdo se pouští do podnikání musí především něco umět, být vybaven nejen technikou (auto, nářadí, měřící přístroje, atd.), ale rovněž finančně. Ve vašem případě bych doporučil vložit do podnikání alespoň 200 tis. Kč. Musíte počítat s tím, že několik měsíců budete muset nakupovat materiál, benzín do auta, platit zdravku a socku, případně nemocenské pojištění, silniční daň, atd., ale proti tomu nebudete mít ani korunu výnosu (záleží na vás, jak si sjednáte data splatnosti, případně výplatu záloh). A nakonec se vám dříve nebo později stane, že od objednatele nedostanete už nikdy ani haléř. Všechny tyto vlnky v cash flow budete muset překonat.

A na to, abyste měl kamarádičky, kteří vám budou volat a nabízet skvěle placené kšefty si budete muset pár roků počkat, něco v branži dokázat, hodně hodin strávit na tenisových kurtech, golfových greenech, investovat do těchto vztahů velké množství energie a peněz. Prozatím budete v podnikání pan NIKDO a podle tomu byste měl upravit své chování. Toto není myšleno zle, pouze konstatace skutečnosti.

rosenberg

Chyb tam je více, ale to "Vytipované firmy ..." opravit musím :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]