Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz muže někdo zaměstnance nutit jit na neschopenku? Jedná se o to že v naší firmě a veřim že i v dost jinych to funguje tak že za případnou neschopenku jsou udílený finanční postihy a tim nemyslim 60% za neschopenku ale následujici 4 mesice 4x -1500kč za docházku a jednorázově zhruba dalších 15 000 kč na odměnách (podle toho jaky tarif dotyčný bere) tzn za 5 dní neschopenky ja konrétně přijdu o 21 000kč + samozřejmě neschopenka 60%... Nedávno se mi stala nemilá věc dostal jsem nejakou virozu teplotu človek neutají a byl jsem "nedoborovlne" poslán na neschopenku a dostal jsem "odměnu" ve zmíněnych -21 000kč. Má odmítnutí neschopenky nějakou oporu v zákoně? Bylo mi rečeno že mi klidne mužou spolupracovníci soudit kdybych je nakazil .. přijde mi to jako bizár ale človek si rika že v dnešním světe neni nic nemožné tak nevím.
Ne
Má odpověď je, že nevím.
Ovšem chodit do práce nemocen je dosti bezohledné k ostatním. Když někdo takový přijde do práce, tak hodně lidí ( včetně mě) prohlásíme, že s ním nechceme dělat. Protože v konečném důsledku onemocní polovina firmy. Sice chápu, že finančně tratíte, ale proč pak mají tratit i ostaní, kvůli vaší bezohlednosti.
Nebavím se pochopitelně o např. lehkém nachlazení.
@ragna - muže někdo zaměstnance nutit jit na neschopenku?
Tím "někdo" myslíte zaměstnavatele, předpokládám - v tom případě platí
ZP § 102
(1) Zaměstnavatel je povinen vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k předcházení rizikům.
tudíž zaměstnavatel plní svoji zákonnou povinnost.
Termín "finanční postihy" je poněkud nejasný, takže záleží na pracovní/kolektivní smlouvě, mzdovém výměru nebo jiném dokumentu, kde jsou podmínky pro vznik nároku na odměnu či prémii vymezeny. Co jste kde podepsal (= s čím jste souhlasil) víte?
To moc není k čemu, tohle je dnes běžné v každé druhé fabrice. Také to máme podobně a proto většina lidí bohužel chodí do práce nemocných ale zaměstnavatel je těmito finančními postihy k tomu vlastně nutí. Protože jestli si žena má vybrat jestli půjde do práce nemocná a nebo nebude mít na jídlo pro děti kvůli tomu že jí zaměstanavatel za neschopenku nebo propustku sebere několik tisíc z výplaty tak je jasné jakou volbu zvolí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.