Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu: dospělý syn si s kamarádem pronajal malý byt, zaplatili ale jen 1.nájem, to byl prosinec. Od té doby nájem neplatili, dluží tedy za 5 měsíců!
Žádnou výpověď z nájmu či pro neplnění povinností vyplývající z Nájemná smlouvy kluci nedostali.
Minulý týden si majitel najal 5 mužných Ukrajinců a bez upozornění či varování a navíc v nepřítomnosti nájemníků věci vystěhovali na ulici. Sousedi mu zavolali, co se děje, majitel s pomocníky tedy nechali přistavit kontejner bez střechy, do kterého věci prý "naházeli". Syn byl v té době 200km od domova, nešlo se ihned vrátit. Další den - po návratu - byl jejich byt dokonale prázdný a věci nikdo neví, kde jsou...
Klukům je jasné, že dluh musí doplatit, jsou si toho plně vědomi a počítají s tím.
Majitel bytu teď naléhá, aby podepsali smlouvu o dluhu (proč ne?), ale kluci se bojí, že po podpisu jim majitel stejně přístup k jejich věcem neumožní, nebo v kontejneru nebudou cenné věci, které v bytě byly, nebo bude vše znehodnoceno deštěm (otevřený kontejner).
Jak by měli postupovat, jak by to mělo být dál, víte někdo, prosím? Poraďte, moc děkuji!
Že jsou to darebáci a neplatili průběžně, to vím, a že takhle by to být nemělo, to je mi jasné taky.
Jedná se o kompletní zařízení 2+kk, vše si v prosinci kupovali sami, vyjma malého kuchyňského koutu, který byl součástí bytu.
Díky moc za každou radu.
Že jsou to darebáci a neplatili...
Mne jen napadá, jak víte, že kluci nedostali výpověď, třeba si jí ani nepřevzali, přestože jim jí chtěl předat, či doručit. Je třeba sdělení pronajímatele, proč konal tak jak konal.
Já měl nájemníka, který se nechtěl vystěhovat, nechtěl vynosit svoje věci z bytu, kde již neměl co dělat.
Nelze dělat závěry z jednostraného vyprávění.
Je rozdíl mezi nedodržením nájemní smlouvy (neplacení nájmu) a vystěhováním cizích věcí na ulici. I když naznačený průběh se může zdát efektivním řešením, obrátil bych se na OČTŘ - policii ČR. Úplně všechno si zatím nikdo dovolit nemůže, samozřejmě pokud není politik či jeho známý, že...
Zajímalo by mne zdali byste byl tak rozhodný pokud byste byl majitel toho bytu a nájemník 5 měsíců nezaplatil. Otázka další je zdali nebylo ze strany majitele upozornění na tento fakt ale nájemci / včetně matky jednoho z nich/ toto neuvádějí.
Jedna věc je dluh na nájemném, druhá věc vniknutí do bytu, krádež, nejspíš i vydírání.
1. dlužné nájemné doplatí včetně úroků a s omluvou. Smlouva o dluhu je zbytečná, ten je jasně daný nájemní smlouvou.
2. Pronajímatel odcizené věci vrátí, chybějící nebo poškozené = náhrada škody, odečte se z dluhu. Doprava na náklady zloděje.
Podal bych trestní oznámení, po vrácení věcí/ náhradě škody jde stáhnout... Vyhrožování že ukrajinci přijdou vysvětlovat ručně si nahrát a přidat do spisu.
Taky nevěřim že je nekontaktoval a neuháněl s placením...
Teoreticky mozete zalovat majitela bytu za zmiznute veci. Prakticky to vyznam nema a vas podareny syn dostal celkom dobru zivotnu lekciu. Prakticky ho tiez moze niekto z tych 5 Ukrajincov nahodne stretnut na ulici a rovnako nahodne mu moze rucne vysvetlit nevyhody neplatenia najmu a vyhody stiahnutia zaloby.
Jednemu vo vasom probehu neverim (pripadne vam ho sym prifarbil) : majitel urcite skusal mailom, telefonicky, osobne alebo cez sms neplatenie riesit. Zrejme syncek hral mrtveho chrobaka.
Jak by měli postupovat? Jednoduše, sklapnout, zaplatit dluh a žít dál někde jinde s cennou zkušeností, že narazili na většího střelce, než jsou oni. Za mě - dobrá práce majitele. Mmchdm, kde teď sehnal pět statných ukrajinců, já myslel, že ti, co by na takové kšefty mohli mít čas, jsou na frontě? PČR bych do toho netahal...
Trosku som mal tu cest vidiet, ako policia riesi taketo oznamenia. Spravia z toho spor medzi obcanmi, ktory si maju riesit na sude medzi sebou a pripad uzatvoria ako drobny priestupok alebo ani to nie. Trestny cin sa nestal.
Pripadne pan majitel bytu povie nejake mena Ukrajincov, ktori budu nedohladatelni a podla jeho vypovede oni konali svojvolne, on im ziadny pokym nedal.
V první řadě je třeba udělat soupis majetku, který jim pronajímatel odvezl. Dohledat všechny účty/faktury, aby mohl prokázat škodu. Pak podat trestní oznámení za krádež. Posléze se zkusit domluvit s pronajímatelem na smíru: my zaplatíme dlužné nájemné + nějakou dohodnutou pokutu, vy nám vrátíte věci a v případě, že něco bude chybět či bude poškozeno, tak požadujeme náhradu (např. slevou na nájemném).
Orione, OK, ale vy vycházíte pouze ze sdělení tazatele. Já ze zkušenosti a třeba teď mám po třech letech věci nájemníka, který skončil v base a po propuštění jsem ho již několikrát vyzval, aby si svoje věci vyzvedl. Stéle jen slibuje a když vezmu náklady na uskladění, je to více jak asi hodnota uložených věcí.
Takže je třeba dodat, že se musí slyšet i druhá strana a pak nelze napsat "Pak podat trestní oznámení za krádež."
Protože je majitel několikrát vyzval, aby ...ale to bohužel tatínek asi neví.
milancukrar:
Máte samozřejmě pravdu, nicméně tak je to zde dáno, že známe jen stanovisko tazatele. Rada je tedy vztažena k tomu, co tazatel tvrdí a je klidně možné, že pro reálný příběh není správná. Je na tazateli, aby si to přebral.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.