Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bydleni - Co je vyhodnejsi?

Od: bydlenik odpovědí: 7 změna:
Je financne vyhodnejsi bydlet v byte (stara bytovka) s plynem - ohrev, vareni, topeni elektrina na sviceni nebo v identickem byte (panelak), kde je pouze elektrina a ohrev vody a topeni dalkove?
Podle noveho ceniku budeme platit v bytovce elektrinu 3.000 a plyn 5.000 a ma to jit jeste vyse. Nevyjde ten panelak levneji? Diky za nazory

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ziadne dva byty nie su rovnake. Neda sa odpovedat, ak nepozname tepelne straty objektu.

Vasa otazka je nezmyselna, to je ako pytat sa ci je lacneji na prevadzku Mercedes alebo Dacia, bez uvedenie objemu valcov, stulu jazdy atd

bydlenik
hodnocení

Proto pisu identicke. Je to priklad, ok? Stejne zateplene, stejne m2, stejne patro, stejna okna atd atd. Vse stejne, identicke. Jde mne jen o pomer dalkoveho vytapeni vs plyn

Stale nezmysel : nie je znama cena energii z teplarne (rozdiel moze byt aj dvojnasobny) ani typ kotla, maju roznu ucinnost.

Co potrebujete je ziskat vyuctovanie tepla za minuly rok, tam najdete udaje pre aspon priblizny vypocet.

au1
hodnocení

2x

všeobecně se vyplatí vždy vlastní ohřev teplé vody a vytápění oproti dálkovýmu. u dálkovýho máte nějaký ztráty, a pokud se jedná o SVJ, pak je vyúčtování těchto služeb vedeno tak, že platíte minimálně 80% průměrné spotřeby na byt. konkrétní příklad - já neotočím kohoutem na topení v bytě jak je rok dlouhej a mám v zimě v bytě 22 stupňů, sousedi topí na 27 stupňů. přesto zplatím nějakých 6 tisíc ročně za vytápění, a sousedi 10 tisíc. jednoduše oni tím že topí vyhřívají i můj byt, a je potřeba se o placení této energie podělit.
pokud máte v bytě svůj kotel, máte kontrolu nad tím kolik protopíte a kolik teplé vody si ohřejete. u dálkovýho ohřevu tomu tak není.

111®
hodnocení

0x
Spočítejte si kolik přijde samotná diszribuce=potrubne na plyn a kolik drstovne na elektriku protože vlastní komodit plyna a elemtrikaje separe. Řekněme že vyn to vyjde jinde levněji ale zaplatíte najem o 6000 vyšší, co jste vyřešil?

anonao
hodnocení

0x

... samozřejmě varianta s CZT, tzn. vaše dvojka, Tzn. bez dalších diskuzi.

hodnocení

0x

Nepanikařte. To, že distributoři momentálně nastavili vysoké zálohy, ještě nic neznamená. Obecně platí, že výhodnější je vlastní topení než dálkové nebo společné. Poměr cen plyn/elektřina se určitě bude ještě měnit a proto zatím není důvod ke stěhování nebo k investicím do změn vytápění s návratností na desítky let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]