Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak reagovat na nevyžádané tykání?

Od: albertk odpovědí: 14 změna:

Zdravím, často se dostávám do situace, kdy někam přijdu, někoho potkám, koho neznám atd., a na pozdrav dobrý den se mi dostane odpověď "ahoj" a podobné. Často u starších lidí. Možná je to tím, že vypadám tak na 20, místo 27, ale i tak...Je mi to nepříjemné, zpravidla se nad tím povznesu, ale občas mám chuť se začít hádat do krve, neboť takovéhle automatické tykání "protože si mladej" mi přijde neslušné. Jak byste reagovali? Odpovědět na tykání také tykáním? Ignorovat? nemám s tím problém u lidí, které znám od dětství (prarodičů sousedé apod.), ale od cizích lidí mně to vadí...

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Ano, starší lidé jsou zvyklí na tykání mezi lidmi, hlavně mezi kolegy v práci. A je pro ně sakra nepříjemné a urážející, když se na ně mladší a zblblí do dávné etikety obrací v množném čísle.

Je to prostě o zvyku a výchově. Já považuju za nevychovance kolegu který mi vyká.

smode2

Myslíte lidé z doby "oslovujeme se soudruhu a tykáme si"? :) v současnosti si moc nedovedu představit přijít jako mlaďoch do firmy a hned tam všem kolegům i před důchodem tykat nebo třeba tykat rovnou řediteli :)

Co tu do toho pleteš soudruhy?

smode2
Jednoduché: neboť sem pleteš náměstky a šachtu. A s tím pracovněprocesní tykání dost podstatně souvisí :) jedná se tedy o čas minulý a to může tazatele zbytečně mást.

re4zon
hodnocení

7x
To neni o veku, to je o socialni skupine. Mezi delniky si budou vsichni bez zeptani tykat, at je jim dvacet nebo sto. To same na vesnici v hospode, tam kdo vleze, s tim se automaticky tyka. Naopak na univerzite by to nikoho nenepadlo. Nevidim na tom nic spatneho. Lina huba, hole nestesti a vubec neni potreba se hadat. Kdo mi tyka, tomu tykam taky, leda bych si ho vyjimecne vazil. Pokud mi to vadi, slusne ho upozornim, ale to se mi stalo asi jen jednou v zivote, protoze to byl arogantni blbec. A uplne stacilo rict, ze pokud si mame tykat, bylo by vhodne se nejdriv aspon formalne predstavit.

Nesouhlas. Já právě pocházím z univerzitního prostředí - ale technického, ne humanitního.

re4zon
Tak na univerzite delaji i udrzbari. Coz tedy nemiri na tebe, jen konstatuji. Ale ono dost vypovida to cos napsal vyse. Jestli te urazi, ze ti nekdo z kolegu vyka, je to na zamysleni. Mezi slusnymi lidmi je normalni v pripade zajmu pri predstaveni tykani nabidnout, to neni zadny archaicky zvyk, ale normalni chovani a pak nemuze nikdo byt urazeny uz z principu. Mel by to udelat sluzebne starsi, pokud neni sam o dekady mladsi vekem. A v urcitych situacich se proste netyka, protoze to kazi vztahy a efektivitu. Misto toho se oslovuje krestnim jmenem, zachovava to odstup a zaroven je to dostatecne familierni.

hodnocení

6x

Jako starší člověk nepovažuji pozdrav AHOJ jako tykání. Nedělá mi problém vykat studentům, mladým lidem, sousedovým dětem, přestože jsem jim kdysi tykal.

Když někdo začně tykat mě a nelíbí se mi to, dávám si pozor, abych jemu vykal a používal slova tak, že se jen debatě vyká. Abych se trápil tím, že mi někdo tyká, to mi za to nestojí.

Včera jsem vykal dítěti, okolo 10-12 let, točila zmrzlinu za maminku.

"Krásná slečno, zaskakujete za maminku, ale Vám to sluší...dokonce mi dáváte větší porci, jak maminka..."

hodnocení

6x

Ahoj nie je tykanie. Nehovoriac o jazykoch ako anglictina, kde nieco take nemaju a pokial nie ste riaditel vesmiru, tak je uplne bezny pozdrav Hi, Hello a podobne.

To len tu, kvoli tradicii CK monarchie sa vyka a inzinieruje.

hodnocení

5x

zdravím,

albertk, toto automatické tykání od starších lidí když jsem byl "mladý”, jsem zažil mnohokrát. Akorát mi to nevadilo jako vám, považoval jsem to jako normální.. a ne neslušné.

Spoustu rad jste dostal, není skoro co dodat.

Jen dodám.. kdysi mi jeden starší kamarád řekl, víš jak poznáš že jsi starý? no.. že ti mladé holky začnou říkat dobrý den.. :)

Jo, po padesátce to tak je..., bohužel :)

motyl*
hodnocení

4x

vubec to neřešte, naopak takový lidi , cizí, mají pro vás pochopení,přijetí ve vzduchu :) aniž by dělali předepsané vykání, atd., hodně situací by vám u nich prošlo aniž by vás hodnotili, kritizovali, protože maj většinou věkově podobnýho potomka. Rozhodně to nemyslej zle.

smode2
hodnocení

4x

Reaguji buď tak že tykám také (je-li mi ten člověk sympatický a je podobného věku), nebo vykám i když mi tyká (je-li mi ten člověk nesympatický či si chci zachovat odstup či chovám k tomu člověku vyšší osobní úctu). Navíc vykat tomu který mi tyká je i psychologická záležitost, protože je odstup i tak daleko větší než kdybych tykal také (i když to mnohdy ten tykající neví ale chová se s odstupem také - což je můj cíl :) ) jinak bych řekl jako Milan - nemám problém vykat i výrazně mladším i když sám vypadám (a jsem) mlád. Obecně bych ale řekl že to moc řešíte. Je to fundament na který je třeba si zvyknout. Všichni ostatní kolem Vás se nezačnou chovat jinak jenom proto že zrovna Vám to nevyhovuje :)

hodnocení

4x

Na šachtě nás bylo okolo třech tisíc a tykali jsme si i s vedoucími. S náměstky a výše jsme vykali. Uctu a respekt vykáním nezískáš., tu si musíš získat svojim chováním k ostatním. Vykání si mužeš vynutit , ale pak stejně budeš za vola.

albertk
hodnocení

Děkuji všem za reakce;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]