Nejste přihlášen/a.
Zdravím, často se dostávám do situace, kdy někam přijdu, někoho potkám, koho neznám atd., a na pozdrav dobrý den se mi dostane odpověď "ahoj" a podobné. Často u starších lidí. Možná je to tím, že vypadám tak na 20, místo 27, ale i tak...Je mi to nepříjemné, zpravidla se nad tím povznesu, ale občas mám chuť se začít hádat do krve, neboť takovéhle automatické tykání "protože si mladej" mi přijde neslušné. Jak byste reagovali? Odpovědět na tykání také tykáním? Ignorovat? nemám s tím problém u lidí, které znám od dětství (prarodičů sousedé apod.), ale od cizích lidí mně to vadí...
Ano, starší lidé jsou zvyklí na tykání mezi lidmi, hlavně mezi kolegy v práci. A je pro ně sakra nepříjemné a urážející, když se na ně mladší a zblblí do dávné etikety obrací v množném čísle.
Je to prostě o zvyku a výchově. Já považuju za nevychovance kolegu který mi vyká.
Myslíte lidé z doby "oslovujeme se soudruhu a tykáme si"? v současnosti si moc nedovedu představit přijít jako mlaďoch do firmy a hned tam všem kolegům i před důchodem tykat nebo třeba tykat rovnou řediteli
Jako starší člověk nepovažuji pozdrav AHOJ jako tykání. Nedělá mi problém vykat studentům, mladým lidem, sousedovým dětem, přestože jsem jim kdysi tykal.
Když někdo začně tykat mě a nelíbí se mi to, dávám si pozor, abych jemu vykal a používal slova tak, že se jen debatě vyká. Abych se trápil tím, že mi někdo tyká, to mi za to nestojí.
Včera jsem vykal dítěti, okolo 10-12 let, točila zmrzlinu za maminku.
"Krásná slečno, zaskakujete za maminku, ale Vám to sluší...dokonce mi dáváte větší porci, jak maminka..."
zdravím,
albertk, toto automatické tykání od starších lidí když jsem byl "mladý”, jsem zažil mnohokrát. Akorát mi to nevadilo jako vám, považoval jsem to jako normální.. a ne neslušné.
Spoustu rad jste dostal, není skoro co dodat.
Jen dodám.. kdysi mi jeden starší kamarád řekl, víš jak poznáš že jsi starý? no.. že ti mladé holky začnou říkat dobrý den..
Jo, po padesátce to tak je..., bohužel
Reaguji buď tak že tykám také (je-li mi ten člověk sympatický a je podobného věku), nebo vykám i když mi tyká (je-li mi ten člověk nesympatický či si chci zachovat odstup či chovám k tomu člověku vyšší osobní úctu). Navíc vykat tomu který mi tyká je i psychologická záležitost, protože je odstup i tak daleko větší než kdybych tykal také (i když to mnohdy ten tykající neví ale chová se s odstupem také - což je můj cíl ) jinak bych řekl jako Milan - nemám problém vykat i výrazně mladším i když sám vypadám (a jsem) mlád. Obecně bych ale řekl že to moc řešíte. Je to fundament na který je třeba si zvyknout. Všichni ostatní kolem Vás se nezačnou chovat jinak jenom proto že zrovna Vám to nevyhovuje
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.