Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na darování krve

Od: petrvesely odpovědí: 12 změna:
Dobrý den. Již nějakou dobu přemýšlím, že bych se mohl stát dárcem krve/krevní plazmy.
Je tu někdo již opravdu zkušený dárce co by mi řekl všechna rizika atd?
Jaký je rozdíl v odběru plazmy a krve?
Slyšel jsem několik názoru na odběry - někdo to má jen jako bysnys kdy daruje snad 1x za 14 dní a dělá to čistě jen pro peníze protože jeho dárcovská krev se "prodává do zahraničí za těžké prachy".
Já osobně si myslím, že darování je opravdu potřeba a daroval bych klidně bez finanční odměny (samozřejmě klidně i s ní, jakožto studentovi by se mi hodila každá koruna ).
Konkrétně bych daroval někde v mém městě - Plzni.
Moc díky za vaše názory a rady.
P. V.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Čemu říkáte zkušený dárce?

Po jedenadvaceti odběrech plné krve jsem přešel na plazmu a tu daruji dodnes. Dvakrát jsem u toho měl příležitost darovat i krevní destičky. Plazmu chodím darovat každé dva týdny, když mi to zdraví a okolnosti dovolí. Ono se to nezdá, ale stačí málo a už není vhodné aby nějakou dobu daroval... počínaje obyčejným nachlazením, přes klíště, očkování, zákrok na zubním až po dovolenou v zahraničí.

Odběr (alespoň na našem TO) probíhá tak, že dárce přijde a vyplní dotazník dárce, který odevzdá na recepci. Tam ho zkontroluje sestřička a ověří identitu dárce. Následně je dárce odeslán do laborky, kde opět ověří identitu a z žíly vezmou dvě či tři zkumavky (v případě, že se kontroluje bílkovina) krve na rozbory a pošlou dárce do čekárny lékaře. Lékař si dárce po určité době zavolá, znovu ověří jeho identitu, změří dárci tlak a teplotu, zkontroluje dotazník, který dárce vyplnil na začátku, ověří výsledky rozborů, které mu mezitím dorazily z laborky. Vyptá se na aktuální zdravotní stav, apod. Pokud dárce vyhoví požadavkům, je odeslán na odběrový sál. Tam je mu buď odebrána plná krev, nebo je připojen k odběrovému přístroji... podle toho co daruje. Po odběru jde dárce do kantýny, kde dostane drobné občerstvení. Po něm následuje už jen návštěva kartotéky, kde dárce dotane zpět průkaz dárce a potvrzení pro zaměstnavatele.

Co se týká rozdílů... Plná krev je záležitost cca 10 minut. Odběr na přístroji je otázka 40 minut a více. Doba záleží na tom co se odebírá, kolik se toho odebírá a jak dobře to "teče" Zatímco u plné krve se bere necelého půl litru na jeden zátah, na separátoru mašina odebere cca půl litru krve, odstředí odebíranou složku a zbytek se stejnou jehlou vrátí dárci do žíly. Tohle se opakuje tak dlouho, dokud není odebráno požadované množství separátu.. Po posledním návratu ještě mašina přidá cca půl litru fyziologického roztoku, aby dárci částečně nahradil odebranou plazmu, než se mu vytvoří nová.

Problémy po odběru jsem nikdy neměl. Maximálně mi sestřičky nedostatečně upevnily obvaz po odběru a bylo nutné ho vyměnit. Omdlít jsem nikdy nikoho neviděl. Pár lidem se udělalo trochu nevolno. Vždy stačilo, aby si na chvilku lehl a bylo to OK.

Krom obecné prospěšností dárcovství jsem přesvědčen, že je prospěšné i pro dárce. Jestli se nepletu, tak nedávno proběhl internetem článek o nějaké vědecké studii, která to dokazuje. Krom toho, je dárce prakticky pod neustálým lékařským dohledem.

Před odběrem je třeba hodně pít a rozhodně nepřijít na lačno. Pár hodin před odběrem by se nemělo kouřit a tuším 13 hodin před ním by se měl dárce vyvarovat tučných a mléčných potravin, aby nebyl v krvi/plazmě tuk. Někdo to řeší suchými rohlíky, já kombinuji chléb s marmeládou a dětské ovocné přesnídávky.

Co se odběrové jehly týká... nikdy jsem ji neměříl, ale podle internetu se používají jehly 18 G, které mají průměr 1,27 mm.

hodnocení

2x
Podle toho, kolik toho den před odběrem vypiješ tam potom budeš ležet. Když nedáš den předem pitný režim tak odběr trvá déle. U plazmy je to znát ještě víc než u plné. Já si dával do 8 večer vždycky tak 2 piva a pak ještě vodu.
Co se týče zdravotních komplikací na které tě při pohovoru neupozorní je ta věc, že po pravidelném dárcovství se v žilních stěnách tvoří jizvy a na stáří potom už sestry hartusí že máš žíly tvrdé a špatně se napichují. Nedej bože když si pak pořídíš nemoc kvůli které ti musí brát často krev. Chce to při dárcovství ruce střídat.
Jak už tu někdo vyjmenoval výhody pro dárce krve (zejména daňové odpisy) tak ve výčtu chybí podpora od zdravotních pojišťoven. Třeba ZPMV dává každé 2 roky 3000 příspěvek na lázeňské procedury a při medaili (plaketě za víc odběrů) dokonce 5000.- Někdy se s bonusy blýskne i zaměstnavatel i když už to není, co to bývalo. U nás dřív dávali 2 nebo 300 za odběr k prémiím navic ale dneska už ocení jen dárcovské " výročí" - stříbrnou a zlatou plaketu ale zato dávají příjemných 5000.-
Jenže něž nasbíráš 25 odběrů, to nějaký rok potrvá :)

No... plakety jsou:

- odznak Kapka krve za první odběr

- Bronzová medaile Jánského za 10 odběrů.

- Stříbrná medaile Jánského za 20 odběrů.

- Zlatá medaile Jánského za 40 odběrů.

- Zlatý kříž 3. třídy za 80 odběrů.

- Zlatý kříž 2. třídy za 120 odběrů.

- Zlatý kříž 1. třídy za 160 odběrů.

- Medaile Dar života za 250 odběrů.

Takže čšistě teoreticky by při darování plazmy mohl zvládnout za první rok až stříbrnou medaili. Při odběru plné krve se to samozřejmě protáhne.

Metodika počítání odběrů plazmy se liší od počítání plných odběrů, jestli se nepletu byly to 3 odběry plazmy počítané za jeden plný. Já chodil vždycky na plnou. Na plazmě jsem byl jen asi 2x
petrvesely
hodnocení

A člověk teoreticky může chodit na plazmu vždy 1x za 14 dní a ještě také 1x za 4 měsíce na krev?
To se nevylučuje ale myslím že darovat plnou můžeš min. 14 dní po plazmě. Pokud ale budeš darovat plazmu za peníze soukromníkům mimo transfúzní stanici tak jejich systémy nejsou propojené a je jen na tobě jestli to uvedeš v prohlášení které vyplňuješ před každým odběrem.

@totak Metodika počítání se neliší. Jeden odběr plazmy je brán jako jeden odběr plné krve. Ostatně plazmy se bere víc. Zatímco plné krve se odebírá max. 470 ml. Plazmy se odebírá 830 ml. Jiná metodika je jen u odběru destiček. S těmi se totiž zároveň odebírá plazma, takže se počítá jako dva odběry. Navíc za odběr destiček jsou často ochotny platit i transfúzní stanice. Jak jsem již psal, poštěstilo se mi dvakrát, nicméně v obou případech jsem platbu odmítl a odběr nechal jako čestný dar.

@petrvesely Nikoliv, vždy je potřeba dodržet určitý časový odstup pro obnovení krevních buněk. V případě kdy dárce daruje jen plazmu, může chodit každých 14 dnů. Pokud chce darovat krev, může jít na odběr 14 dnů po odběru plazmy. Nicméně po odběru krve může jít na další krev nejdřív po 10 týdnech a na plazmu nejdřív po měsíci.

zk
hodnocení

1x
Dobrý den, zkušená dárkyně rozhodně nejsem, ale chtěla bych se podělit o svoji zkušenost. Byla jsem jen jednou a nebylo mi po tom vůbec dobře. Byla jsem hrozně unavená a cítila jsem se jak opilá. A to sem dodržela všechny rady. Jinak ty peníze nejsou přímo za krev, protože to právně není možný prodávat svoji krev/plazmu/orgány atd. Je to náhrada za čas, náklady na cestu a tak.

hodnocení

1x

Chodím darovat krev na transfuzní stanici, tzn. bez náhrady. U nás to probíhá tak, že tam člověk přijde v čase 6/7-10, vyplní formulář, zaregistruje se na "recepci", vezmou mu krev z prstu a až přijde laborka, tak jde k lékaři. Ten změří tlak a zeptá se na cokoliv ho zajímá (většinou vzaté léky, ale už jsem zažila, že mi v laborce asi něco vyšlo hraničně a kontrolovali mi oteklost kotníků).

Hodně lidí chodí ráno na sedmou, protože jim po odběru nic není a mají pak v práci volno. Já chodím až později, jsem pak rychle, třeba do hodiny, venku :) ale v den odběru to chce odpočívat. Čím déle chodím, tím méně špatně mi potom je, dřív jsem bývala dost unavená, teď už to taky moc nepoznám.

Po plasmě, na kterou jsem chodila dřív s náhradou, mi dobře nebývalo, tak do toho bych se už dneska nepouštěla. Nicméně mě neuráží, že někdo daruje za peníze, ona ta krev v nemocnici zase má trvanlivost jen asi 3 týdny a když se nespotřebuje, tak se jí zbavují.

Jo a rozdíl v krvi a plasmě je také ten, že plasma trvá - podle toho, "jak to teče" mezi 40 a 60 minutami. Krev se bere pár minut :) jehla je v obou případech dost silná, tak je třeba být na tohle připraven, není to jehlička jako u odběrů u obvoďáka.

No a zbytek poznáte sám, jestli do "dáte" nebo ne. Já nerada chodím v létě, bezprostředně po odběru potřebuju chlad, vánek, zimu, jinak je mi na omdlení.

petrvesely
hodnocení

Já už dost odběrů zažil (u obvoďáka nebo když jsem měl problém s akné a bral jsem silné prášky tak mi doktorka brala krev snad 1x měsíčně) a po odběru se mi vždy udělalo naopak dobře :D
A ty jehly zas nemohou být na plazmě zas tak velké ne?

Nezapomeňte, že u obvoďáka Vám berou max. 3 (4?) zkumavky. Na krvi berou daleko více. U plasmy se krev vrací zpět do těla i s fyziologickým roztokem, takže technicky vzato taky pohoda, ale jak říkám, moje tělo reagovalo takto. (Chodila jsem darovat večer, abych pak mohla rovnou do postele.)

Zkuste to a uvidíte, za to nic nedáte. Každý reagujeme jinak.

sdfgsdfg
hodnocení

0x

2 typy chození krif

- dorování - nic peněžně nedostanete + nějaké další výhody (slevy na dopravném, něco v daních, volno v práci v ten den)

nebo

- zaplatit si zato, ale pak máte jenom ty peníze

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]