Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet úroku

Od: herd® odpovědí: 4 změna:

Matematika je moje doména, znám princip exponenciálního(spojitého) i jednoduchého (skokového,pokud jsou díky malé, připomíná sopjitý) úroku, ale vůbec netuším, jak přišli natento výsledek (obr):

ukazuje průběh splácení půjčky ve výši 1 miliónu na 20 let při pevném úroku 4% [3]a výši úmorové a úrokové složky v jednotlivých rocích při měsíčním splácení. (https://cs.wikipedia.org/wiki/Anuita)

Jak se došlo k částce cc 72000? (tučne jsem vyznačil faktor přeplacení)

Počítal jsem jednoduchý úrok (1+20*0.04)/20*M=1,8/20*M==0.09*M=90 000

i exponenciální: (1,04^20)/20*M=2.2*20*M=0.11*M=110000

Jaktože se musí splácet víc dokonce jen 72 000? Nebo jinak, z částky 72000 určím přeplacení 72000*20/M=1,44, což odpovídá jednoduchému úroku 2,2% nebo exponenciálnímu 1.8% (1,44^(1/20))

Jakým způsobem se to vypočetlo?

doplněno 26.05.22 00:01:

Už jsem na to kápnul... Tohle se uplně liší od spořícího úroku, kdy někam dám peníze a chodí mi úrok (konstantní u jednoduchého), zbbšující se u exponenciálního. Jenže tohle je jiná úloha, tam je zadaná podmínka konstantní měsíční splátka.

Výpočet úroku

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

0x

je to 72 720Kč ročně (6060Kč měsíčně), hoď si to tady do tabulky a uvidíš přesně kterej měsíc kolik splácíš, kolik z toho dělá úrok/úmor
finance.cz/...

hodnocení

No jo, ale podle jakého vzorce? A jaký je pak význam "4%", kde ty 4% vidím a spočtu?. Tuším, že tam je nějak se operuje asi s tím, že se vždy při každé platbě odmazává jistina a tím tedy i postuplně i platí menší částka "z dluhu", protože ubývá jistina

au1

to už je spíš téma matematika a ne finance *zmateny* zkus to tady http://www.gpf.cz/vite-jak-si-spocitate-uroky-z-pujcky
"
Vzorec pro výpočet úroku - úrok = (jistina x sazba x čas)/100"

hodnocení

Proč na té kalkulačce finance není lineární vztah mezi výší úvěru a navýšením? Stačí přidávat nulyy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]