Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu - přišlo mi (obyčejným psaním od Městské policie) předvolání k podání vysvětlení ve věci podezření z přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu. Vím, že já jsem to nebyl a vím, komu jsem vozidlo svěřil. Rád bych odepřel výpověď, protože se jedná o osobu žijící se mnou ve společné domácnosti. Nejsme však pokrevní příbuzní, osoba je příbuzná z manželčiny strany. Splňuje definici osoby blízké? Díky za názory.
Údajně:
Vysvětlení může odepřít pouze osoba, která by jím sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu nebo druhu anebo jiným osobám v poměru rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťovala jako vlastní, způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za přestupek.
toto se často traduje, ale pozor, nejjednodušší je říci : ve smyslu zákona o přestupcích č. 200/1990 Sb. paragrafu 60 odepírám vysvětlení"
Policajti vědí, o co jde, není třeba vykládat, že nemůžete udat tchýni, protože atd. Nesmíte ale ani říci, že nevíte, komu jste auto svěřil... to by byla pokuta!
Každý je povinen podat správním orgánům nezbytné vysvětlení k prověření došlého oznámení o přestupku; podání vysvětlení může být odepřeno, jestliže by takovým osobám nebo osobám blízkým hrozilo nebezpečí postihu za přestupek, popřípadě za trestný čin..."
Vysvětlení může odepřít pouze osoba, která by jím sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu nebo druhu anebo jiným osobám v poměru rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťovala jako újmu vlastní, způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za přestupek
přečtěte si text, který jste napsal.
"sobě, svému příbuznému..." ještě polopopatě: sobě! nebo....
Jak již někdo sděli, odmítnete vypovídat, Musíte jim ale oznámit, že víte kdo řídil.. Bacha na to. Již několik chytrých sdělilo,"neřeknu Vám kdo řídil." To se policistům líbí a hned Vás nechají na pokoji, pak přijde složenka na 10 000Kč a už se vezete...
Zdarvím Milan ICQ 55180641
Policista je oprávněn vysvětlení požadovat a občan je oprávněn jej odepřít. V případě odepření podání vysvětlení PČR je možno se odkázat se na celý odstavec 3 § 61 zákona č. 273/2008 a toto vyjádření dále nerozvádět. Není třeba specifikovat důvod. Stačí tedy říci, že nebudete podávat vysvětlení.
Řečí zákona:
(3) Podání vysvětlení nesmí být od osoby požadováno, pokud by tím porušila zákonem stanovenou nebo státem uznanou povinnost mlčenlivosti, ledaže by byla této povinnosti příslušným orgánem nebo tím, v jehož zájmu tuto povinnost má, zproštěna. Osoba může vysvětlení odepřít pouze, pokud by jím sobě nebo osobě blízké způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za správní delikt.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.