Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je potřeba si zařizovat ŽL, když budu mít jen nízký a nepravidelný výdělek?

Od: dominik002 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, je mi 19 let a měl bych dotaz ohledně toho, jestli je nutné si zařizovat živnostenský list, platit daně a případně jakým způsobem.

Chtěl bych založit jednoduchý prezentační web, na kterém by byly informace o kryptoměnové burze, moje zkušenosti, výhody a nevýhody, které jsem za 4 roky posbíral.

Na webu bych měl link a tak jakmile by se z mého webu někdo zaregistroval (a vložil společností požadovanou částku), dostal bych za to nějakou menší částku v bitcoinech na moji bitcoinovou adresu u této společnosti.

Možnost pozvání dalších lidí se zde nabízí každému registrovanému uživateli já bych jen navíc odkazoval z vlastního webu. Služba sama živnostenské povolení sama nevyžaduje. Není to multi level marketing.

Myslíte, že tato činnost znaky podnikání a musel bych tak pro ni mít živnostenský list a platit daň z příjmů?

Aktuálně jsem na SŠ a chystám se jít na VŠ. A zařizovat si ŽL kvůli takovéto pasivní a asi ne nějak moc výdělečné činnosti mi nedává smysl ale nerad bych dostal nějakou vysokou pokutu...

Zárověň bych chtěl kryptoměny ještě několik let držet (možná i 10 a více), než je směním na eura a potom na koruny. Ty bych pak řádně zdanil.

Myslíte že je možné abych měl takovýto web bez živnostenského listu a postačilo by to zdanění po směně na fiat?

Děkuji za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je potřeba posoudit, zda je tato činnost živností ve smyslu § 2 živnostenského zákona. Tedy zda jde o činnost provozovanou samostatně, vlastním jménem a na vlastní odpovědnost. Jestli to je živnost, tak rozdíl není v dani z příjmu, ale ve zdravotním pojištění.

dominik002
hodnocení

Dobře. A kdo by to mohl posoudit? To si musím zaplatit právníka? :-D

dominik002
hodnocení

Dobrý den, nevíte prosím jak to teda je?

hodnocení

0x

Do prvního udání to nikdo řešit nebude. Pak...

Já bych to risknul a když by z toho začal být nějaký zisk, tak živnost.

asd1

Jo a po tom udání dostane sto litrů flastr + doplatit to pojištění za celou dobu *smich*

Buď to bude sypat dost a bude to živnost se vším všudy, nebo to bude živořit a pak má smysl dělat spíš něco jinýho..

Právníka nebo zajit na ŽÚ a probrat to tam, říkat že to je jen pokus.. Tak nějak asi.. Dotaz písemně aby byl doklad co odpověděli (úředník řekne "v pohodě" , po čase to úřad označí jako živnost a úředník bude tvrdit že nic takovýho neřekl..).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]