Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna občanky před vypršením platnosti

Od: multipas odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

V říjnu mi končí platnost občanky, a mě by zajímalo, jestli by bylo možné si novou občanku nechat zařídit už teď.

Jde mi o to že nechci chodit po úřadech až zase začnou strašit s covidem a debilníma opatřeníma.

Je to možné udělat to dřív než vyprší, i když se u mě nic nezměnilo?

Bude se něco platit?

Vím jen že prý už se dávají i otisky prstů a fotí se rovnou na úřadě.

Díky za odpověďi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

O výměnu občanského průkazu se doporučuje požádat alespoň 30 dnů před skončením jeho platnosti. Z toho vyplývá, že si jej můžete nechat vyměnit v podstatě kdykoliv. Pokud to nebude déle, než 6 měsíců před skončením jeho platnosti, je výměna bezplatná. Pokud to bude déle, je správní poplatek 200 Kč.

mvcr.cz/...

joudic*
hodnocení

0x

ano, jinak ja jsem menil propadnuty od 2019, bez pokuty

au1
hodnocení

0x

je to jak píše amper. já to měl za 2 kila. zlomila se mi ta plastová občanka (platnost ještě rok), šel jsem na úřad (letos v březnu), nahlásil to týpkovi za přepážkou, a ten mi poradil, že si mám jen požádat o výrobu a vydání nové občanky a bude dělat že tu zlomenou neviděl, jinak by se jednalo o přestupek a šlo by to do správního řízení *alene* vypsal jsem lejstra, zaplatil 2 kila, a za 2 týdny měl novou občanku. tobě by to mělo vyjít už bez poplatku

hodnocení

0x

200kč poplatek, otisky dvou prstů a fotka na místě. Potom občanka s čipem a vhodné je si koupit na to čtečku a potom je možno zařizovat finančák, sledovat bodový systém řidiče a svá auta, léky od doktorů (SUKL) a další užitečné věci k vůli kterým člověk nemusí někde vysedávat po uřadech :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]