Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Dnes mi volal otec, že mu sousedka říkala, že u nich v domě visí leták, že někdo vykoupí jejich byty. Otec je starej a ještě ke všemu nevidomej. Bohužel i naprosto důvěřivej. Říkal mi, že by za byt mohl dostat 4,2 miliony. Mám kamarádku v realitce a tak vím, že by na víc jak 3 mil. s tím jak byt vypadá a jaký má metry normálně nedosáhl.
No a on ve vidině toho, že jde o tolik peněz začíná uvažovat nad tím, že by byt prodal s tím, že by po kupujícím chtěl, aby jej tam doživotně nechal bydlet.
Obě jsme mu se sestrou říkaly ať neblne, ale bojíme se toho, aby se nenechal napálit. Je od něj sice hrozně hezký, že by nám chtěl po prodeji peníze dát, ale zároveň máme obavu, aby neskončil pod mostem.
Vůbec netuším zda je vůbec možný, aby jej tam někdo nechal bydlet. Vždyť tu může být klidně i dalších 20 let. Proč by někdo kupoval tak draze byt a ještě tam nechal bydlet původního majitele?
Vůbec nevíme jak mu tuto myšlenku vyhnat z hlavy. Poradíte? Děkuji.
Děkuji všem za odpovědi.
Tuto možnost, tedy prodat byt s tím, že majitel v něm může dožít, některé firmy nabízejí již nějaký čas. Firma ale byt logicky nakupuje výrazně pod cenou. Smysl to má jen ve dvou případech, pokud se někdo z rodiny octne ve svízelné životní situaci, nebo pokud majitel nemá dědice, případně mu nechce nic zanechat. Pokud otec říká, že vám peníze dá, tak v tom smysl nevidím. Zkuste argumentovat, že hotovost nyní nepotřebujete, zvláště ne při současné inflaci.
To se mu právě snažíme vysvětlit, ale on zřejmě vidí tu hromadu co mu někdo dá za byt, kterej takovou hodnotu nemá.Já jen doufám, že jej to přejde. Asi mu budeme muset povykládat nějaký hrůzostrašný příběhy se špatným koncem.
To si právě taky říkáme, že mu musíme vtlouct do hlavy, že skončí pod mostem kvůli novýmu "šílenýmu" majitelovi.
Tady to prý je jednorázová platba, proto mi to nejde do hlavy.
Do toho co uvadíte vy by nešel. Peněz má dost - důchod + různý příspěvky na slepotu.
Váš názor je chybný.
Pokud jde o dožití tak musí být ve smlouvě zároveň závazek, že po dobu dožití nesmí majitel byt prodat a ani zastavit.
Je to možné, jde o věcné břemeno dožití. Ale chraňte tátu i SVŮJ BUDOUCÍ majetek. Ukázal bych vám hrůzné smlouvy ke kterým jsem se dostal přímo tady v baráku, jak se lidé dají jednoduše okrást. Vytlučte to tátovi z hlavy dokud je čas. Přeji vám radostné dny a ne, abyste si zoufalstvím musely trhat vlasy!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.