Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nealko pivo

Od: slusnej odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, dnes jsem poslal syna do obchodu pro nealkoholické pivo k večeři protože jsem neměl čas pro něj zajít sám . Bohužel to s 0.0% neměli jak říkal myslím že se to jmenuje Radler nebo tak nějak. Tak jsem mu zavolal ať koupi Birell také nealko které má 0.5%alkoholu. Vždy mu pivo prodali jen teď ne. Chci se proto zeptat jak to s tímto je protože s prodejnou kde pro to byl jsou vždy nějaké problémy ale než to začneme řešit, potřeboval bych vědět zda prodavačka reagovala oprávněne nebo ne. Někde jsem se dočetl že podle nějakého zákona jsou výrobky nad 0.5% alk považovány za alkoholické tak nevím. Předem děkuji za odpověď
Synův věk - 14.5 let

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Z. č. 65/2017 Sb. o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek

§ 2 Vymezení pojmů

Pro účely tohoto zákona se rozumí

f) alkoholickým nápojem nápoj obsahující více než 0,5 % objemových ethanolu,

slusnej
hodnocení

Moc vám všem děkuji, když ten nápoj má přesně 0.5 tak je nebo není? Toť otázka ;)
ufolog
Pokud umis cist, tak nealko je do 0,5 % vcetne
Alkoholicky je vyssi nez 0,5 % …
Proc asi je to oznaceno jako nealkoholicke pivo a ma to 0,5%? :))

Když má "přesně", tak nemá "více než" ;)

slusnej
hodnocení

Velice se omlouvám, ale radši se zeptám než abych pak vypadal jako ***** který si stěžuje na něco co pak stejně bylo oprávněné. Ještě jednou děkuji všem a přeji hezký večer
carodej
Vsak staci syna poslat tam s vytistenym paragrafem viz odkaz vyse a nemel by byt problem.
Pripadne si to muze synek natocit na video dle paragrafu 88 o.z. pripadne si nechat zavolat vedouciho
Tim, ze tam pujdete s nim, ho znemoznite :) To bych bral az jako posledni moznost :)) Kdyby si to neumel synek vyjednat sam
makk

Pokud si to dobře vybavuji, tak na Birellu je napsáno "obsah alkohomu maximálně 0,5%", takže to přesně zapadá do toho zákonu jako nealko. (běžných pivech je tuším naopak minimální obsah alkoholu).

joudic*
hodnocení

2x

neverim, pockejte si az vam bude 18... na dospeleho mate az moc velky zajem o takovou pic*vinu

ufolog
hodnocení

0x
Zrušená Vyhláška č. 335/1997 Sb. v §1 uvádí, že nealkoholický nápoj se rozumí, který má do 0,5% alkoholu!většina Birellu obsahuje 0,2%-,03%) a tudíž se o alkoholický nápoj nejedná a osobám mladším 18-ti let je volně přístupný. Jen menší připomínka kefír měl dřív běžně až 2% alkoholu a nikdy za alkoholický nápoj považován nebyl.
Nevim, ktera platna vyhlaska ji nahrazuje.
Doporucuji se obratit na majitele prodejny a poucit ho.
ufolog
Tak je to 248/2018 zakonyprolidi.cz/... paragraf 2, do 0,5% se jedna o nealkoholicky napoj,
ufolog
Link primo na paragraf 2 - zakonyprolidi.cz/...
Ps: nechapu proc nejde edit

hodnocení

0x

to mi připadně velmi zvláštní - nikdy jsem se nesetkal s tím, že by "nealkoholické pivo" někdo nechtěl prodat. Nicméně Radler - oficiální německo-rakouský - to už není nealkoholické, ale má to cca. 2% - je to pivo se sodovkou. Naše "radlery" jsou 0,0 % obj. alk.

Takže bych se tam zastavil a zeptal se přímo tam, co mají za problém - syna s sebou. Jestli třeba on nezapomněl nebo si trochu nevymýšlí.

Naše běžné radlery mají taky kolem 2% alkoholu. Ale dělají se i nealko verze, stejně jako u běžného piva.
slusnej
hodnocení

Syn nemá důvod mi lhát, posílám ho takhle častěji. Už se s tím prý setkal podruhé když jeho spolužák si chtěl v coopu koupit také Birell tento nealko a nechtěli mu ho prodat takže asi jak kde, ale zkusíme tam zítra zajít
joudic*

vymysli si tazatel

sima
hodnocení

0x
Mám 15,5 letého syna a taky nám nedavno hlasil,že mu v obchodě nechtěli prodat nealko Birel.V jiných obchodech mu to prodají v poho.Nedavno jsme byli v restauraci, kde si to chtěl objednat a vyloženě protivná servírka mu řekla že mu jiste není 18let.Nehadali jsme se s ní, protože jsme sami nevěděli jak na to kouká zákon.Nicmene do restauraci občas zajdeme a uz se nestalo,že by mu to nikdo nedal..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]