Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ceny v roce 1985

Od: retro* odpovědí: 42 změna:

Dobrý den potřebuji vědět jak se v roce 1985 pohybovaly ceny za jídlo a pivo...kolik např. stál vepřový řízek v restauracích a hospodách a tak...

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

3x

Cena např. másla z roku 1989 a pro porovnání dnes. V přepočtu za tehdejší ceny a výdělky by dnes máslo mělo stát 75 Kč (tehdy 10 Kčs).

Jak rychle se vše zapomíná a uvádí jen něco.

tyden.cz/...

Pokusme se porovnávat npř i .takto:

Průměrná hrubá mzda se zvýšila vzhledem ke mzdám v r. 1989 cca 3 - 4x na dnešních cca 23 700,0 Kč,. Porovnejme kolikrát se zvýšily ceny, zejména produktů (potravin a ostatní ) které nezbytně potřebujeme k životu. Je to min. cca 5 - 6x, najemné, bydlení, které rovněž potřebujem k životu nezbytně i 10x a více. Můj celkový odhad jak uvádím výše je blíže k realitě, než srovnávání jen jednotlivých produktů, případně věcí které k životu nezbytně nepotřebujeme.. Neopomeňme také brát v úvahu, kolik nás dosáhne na onu průměrnou mzdu? Na které pozici je většina.

hezký podvečer -miro

salam

Malinko jste přestřelil. V 89 jsem bral v dělnické profesi 1840 Kčs čistého (bez srážek), takže bych podle vašeho tvrzení měl dnes 5520 (3x) či 7360 Kč (4x). To je asi dost zvláštní. Dle oficiální statistiky činila průměrná mzda v roce 1989 - 3170 Kčs.

Pravdu nemáte ani v dnešní průměrné hrubé mzdě, která činí za první pololetí roku 2017 již 29 346 Kč

Zřejmě jste v r.89 patřil k podprůměru . Kam patříte dnes : k proměru,podprůměru a nebo nadprůměru. Oni tí kteří patří k nadprůměru, větší měrou přispívaji k vyšší hodnotě průměru, než ti podprůměrní. Jistě znáte fakta o průměru: Jsme-li dva a jeden z nás skonzumuje celé kuře, oba jsme v půměru snědli povinu kuřete. Dobrou chuť.

Zdravím -miro

lidka*
hodnocení

2x

Našla jsem jídelní lístek z roku 1978 - jsou tam i další. Myslím si, že do roku 1985 by mohlo být navýšení ceny maximálně o 20%. A i to je možná hodně, pokud si vzpomínám na nárůst platů. *klik*

civilizace.mysteria.cz/...

Není to moc čitelné, ale alespoň něco! :)

doplněno 26.07.10 15:53:

No, tak ať se vám retro oslava vyvede - a vám to krapet vyrabuje peněženku. *uf*

radi*
hodnocení

0x

V roce 1984 byl gulášek za cca 8,50 Kčs, pivko za 2 Kčs, 10 dkg bramborového salátu za 1,60 Kčs, rohlík za 40 hal., bochník chleba za 4,20 Kčs... benzín myslím už za 8,50 Kčs...

cyril*

Zkuste ubrat 20 let a bude to skoro dobrý.

retro*
hodnocení

Děkuji moc přesně toto potřebuji :) budeme mít retro oslavu a rozdíl cen platím já*pivo*mnooo

alf*

tak to prásknu, že bylo pivo i za 1,70. Ať je rozdíl větší ;)

Ovšem i v těch letech jsme chodili na kvasnice a ty byly asi za 4, pak je přestali točit, snad i dělat, věčná škoda. Dvanáctka obvykle 2,80 ovšem kolem 88-89 už celkem běžně za 4,10.

Maďara (guláš) se šesti jsme mívali za 8,10.

doplněno 26.07.10 17:40:

jídelák 1986 vanysek.com/...

hop®

Ono bylo pivo i za 1,20 Kčs, pamatuju, ale ještě jsem ho nepil...

rickymartin*

Kvasnicové pivo (13 vol) začal vyrábět pivovar Svijany. Je snad i lepší než to lahvové nebo točené.

retro*
hodnocení

Alfe moc díky to je přesně ono ten jídelák!

jarmik*
hodnocení

0x

Jsem ročník 72, pamatuju si následující ceny, co byly tou dobou:

- rohlík 30 hal (určitě ne 40, jak píše kolegyně shora),

- chleba 6 Kčs,

- pivo jsem ještě nesměl, 0,7 l Mattonka stála myslím 1,30 Kčs, Korunní 70 hal,

- pařížský salát stál v lahůdkách myslím 3,20 Kčs za 10 deka,

- šunka stála v krámu 10 Kčs za 10 deka,

- kafe stálo 12 Kčs nesemletý v pytlíku ta základní kvalita,

- sifon stál 25 hal třetinka v krámu,

- coca-cola si nepamatuju, že by se prodávala v krámu, a v hospodě nevim, co stála; prodávala se myslim cherry-cola, což byla licenční coke s příchutí, mám za to, že stála čtvrtlitrová flaška 2,50 Kčs,

- ctiro-kola dle mého stála 1,20 Kč za třetinku v krámu.

Hospodský ceny bohužel nevim, tehdy jsem toho ještě po hospodách moc nenachodil. Ale počítám, že točený pivko bylo v hospodě tak za dvojku. Pamatuju si akorát točenou malinkovku, že stála 1,20 Kčs :)

hop®

Rohlík: tukový 0,40 - obyčejný gumák 0,30 - banketka 0,25

čtvrtka chleba 1,05 - tedy celá šumava za 4,20

pivo desítka 1,70 (nebo už 2,50), Plznička 3,90

Chery-kolu si nějak nepamatuji, byla kofola, citrokola, arokola, pragokola.

Telefonní budka v této době asi už padíka, ale pamatuju ještě "pětadvacetník"...

Ale už je to pár týdnů zpátky, takže bez záruky ... ;)

A co mě teďkromě piva nejvíc irituje jsou Startky bez fitru, tenkrát v trafice za 4,-Kčs, v hospodě za 4,40 Kčs, dnes všude za 63,-Kč...*cert*

bab*

Dříve 10 dkg salámu, to bylo salámu!

vwcc
26.07.10 18:42

*smich**palec*

ewa*

Jak tohle chcete srovnávat-je třeba si uvědomit,že např.takový obyčejný chleba byl opravdu chleba,ne ten dnešní humus,co se nazývá taky chleba,atd.Bereme-li v potaz kvalitu,rozdíly v cenách by byly mnohem vyšší.

hop®

Nn, nesouhlasím! I dnes lze v malých soukromých pekárnách koupit výborný CHLÉB za velmi rozumnou lidovou cenu, nesmíte chodit jen do teska! *bzum*

lidka*

U nás máme výborný chléb v pekárně za 25 Kč. Jenom někdy vázne prodej - občas mi přivezou ještě teplý chléb v igelitu a připosražený. Když ho zabalí do papíru - tak je skutečně výborný. :-P

ewa*

Ano,ale já myslím srovnání obyčejného chleba(dnešní Šumava v supermarketech) s obyčejným tenkrát.

vwcc

Jó, v západních supermarketech s odpadem snad nikdo chleba a maso nekupuje - snad jen chamtivci v akci. Kvalitu prodávají místní pekaři a řezníci.

hop®

Ewo, zkouštela jste porovnat Šumavu z teska a Šumavu ze soukromé malé pekárny? Nerad dělám reklamu, ale teď pracuji v Praze u Bránického divadla, a tam je jedna letitá pekárnička. Ceny srovnatelné (aby prodali) a kvalita nesrovnatelná (aby prodali více) Jejich chleba není na hlad, to je prostě zážitek!

alf*

rohlik za 30 nepamatuji a to pamatuji o pár let více, jen za 40 hal.

Chleba dycinky 4,20 půlka 2,10

Gothaj 31 za kilo, šunku nevím , to študenti nejedli.

vwcc

Tak, tak. A smažáček s bramborem a tatarkou 7,40 Kč ;). A parádní mejdan byl za 24 Kč = balíček kafe STANDARD 8 Kč, dezertní víno jablečné 1 litr 8 Kč a jedny SPARTY 8 Kč.

jitka2*

Taky si pamatuju rohlík za 40 haléřů a takový to jahodový mlíčko v igelitovým pytlíku, byl to myslím čtvrt litru za 1,60 Kčs, protože mi maminka dávala 2Kčs, a měla sem to přesně na rohlík a mlíčko.

jirbar*

Nebyl náhodou kulatej chleba za 5,20 a litr mlíka 1,80 či 2 Kč?

hop®
hodnocení

0x

Taky jsem něco vydloubal v archivu... :)

Ceny v roce 1985
hanher*
26.07.10 17:54

.

Ceny v roce 1985 #2
panenka

V roce 1971 jsem prodávala v masně a tak vám uvedu pár cen: šunkový salám. 40 Kčs 1 kg, gothaj 32, vepřová pečeně s kostí 30, šunka 70, párkly silné 25, hovězí zadní 29, hovězí žebro 17,50 atd...Jenže jsem si v té době vydělávala jako zástupce vedoucího cca 1300 Kčs čistého. Když to porovnám se svým nynějšm důchodem, nejsem na tom o moc hůř.

lui*
hodnocení

0x

Gulášek byl tak kolem 6,00kč, za 8 už byla svíčková. Pivo za 2kč bylo ve trojce, ve čtyřce bylo za 1,70. Tlačenka tak kolem 4 kč. Rum velkej 5cl byl za 5,00, malej za 2,00. polévka hovězí za 1,20, polévka přesnídávková 1,60 - 2,00 kč. Řízek byl tuším kolem 8,00 korun. pivo 12st. ve trojce za 3,30, Plzeň 12st ve dvojce kolem 4,40 kč.

Chleba stál 3,90 obyčejnej, za 4,20 byla tzv. Šumava(kmínový, asi nejlepší tehdy), za 6 byl podmáslový(bílý, drobil se až hrůza). Ceny jsou za bochník, tj. 1,5 kg. rohlík za 0,30. Loupák 0,45. Šáteček 0,45. půllitr rumu byl za 33,50. Kilo bůčku 18kč. Salám Gothaj , manželka tvrdí že kolem 30kč. 1kg pravé svíčková 90kč. Máslo 10kč, mléko pytlíkové 2kč,obyčejná limonáda0,3l (taková ta průhledná,červčná a žlutá)0,50 kč. 0,7l Vratislavické kyselky ochucené myslím 0,70 kč ale tady si nejsem jistý. Mošt 0,7l byl za 2,55kč.

doplněno 26.07.10 21:53:

Brambory 0,80 kč/kg, nebo to bylo už po zdražení na 1,60?

hanher*
hodnocení

0x

Jestli teda může být i rok 89, tak mrkněte tady:

tyden.cz/...

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Co se týče cen piva v restauracích, můžu posloužit zcela přesně. On totiž rok 1985 byl ve znamení zdražení tohoto životabudiče. Uvedu ceny 1984/1985. Pivo 10° ve IV.cennové skupině - 2,10/2,30 Kčs, (u nás např. MOST), pivo 11° - 2,30/2,60 Kčs (ZLATOPRAMEN, KAPITÁN) a ve III. cennové pivo 12° - 2,80/3,00 Kčs (LOUNY, GAMBRINUS - těmi jsem odkojen)

lidus*
hodnocení

0x

Rohlík pamatuju za 30hal, tukový za 40hal, mléko 1l-2kč, plnotučné 3,20, tvaroh 2kč, řízek + 2 krajíce chleba a 1okurka- 12kč (cena na výstavišti Brno). Kvalitní svíčková v dobré restauraci v r. 1983 byla za 28kč.

fidonet*

dalamánky 0.20 /grahamy 0.20 /banketky 0.25 /rohliky housky 0.40 /modré mléko 2.00 /bombony většina 2.00 /nugát na váhu 10dkg 5.00 / bony 5.00 :) / chleba 4.00 balený 4.20 / víno Kardinal 16.00 / indiánek 1.00 / lízatka 1.00 / zmrzlina točená 1.60 / bramborový salát na váhu 10 dkg 2.50 / kofola 1.60 / máslo 10 II.jakost 8.00 / konzervy ZHRSK 10.50 šošovica s parkom taky / dlouhohrající LP 44.0 singly 12.50 / sedmička pionýrů 1.00 / vajíčka dle velikosti 0.8 - 1.20 / . . . .. . .. . atd

jabraka*
hodnocení

0x

Ta tabulka
Tak docela pravdivé to není.

Mléko, 2,0 9.90
chleba 4,40 16,90
hladká mouka 3,20 3,90
hrubá mouka 3,80 5,90
vajíčko "A" 1,20 1,80
Máslo "A" 8,0 18,90
vepřová plec 49,- 135.-
Pivo Radegast 12 6.50 22.-
víno 1l 18.- 35 - 70.-

JABRAKA

8976*
hodnocení

0x

nebudu komentovat, ale přidám jedno odposlechnuté, kdy jeden pod vlivem povídá druhému pod vlivem :

jo za komunistů to bylo všechno jinak i tráva byla víc zelená, a když pršelo tak déšť voněl po režné / prostějovská /

hop®

Jj, a deset deka salámu, to bylo tenkrát salámu (omlouvám se, že se po někom opakuji), ale kyselo bylo moc kyselé, špenát moc zelený a mrkev moc špičatá... (též z nějakého nezáměrného odposlechu...)

rob*
hodnocení

0x

trocha nostalgie :)

ekonomika.idnes.cz/...

lidus*

Sice tazatel chtěl jen zjistit kolik si má připravit peněz na oslavu ale moje 70 ti letá maminka říká: vůbec není draho, já měla plat 980kč jako úřednice u přepážky na poště, holt teď máte jiné platy tak co bečíte.

hodnocení

0x

V roce 1989 jsem platil v garsonce v Praze nájemné 43 Kčs měsíčně.

Jo a před cca5 roky na ubytovně v Braníku jsme ,resp firma ,platili 250kč za den (1 a 2 den ) další pak "jen" 220kč takže týdně "jen"960kč!Za soudrhuhů když jsme jako učni 3.ročníku dělali na Zbraslavi tak ubytovna ZDARMA a pkd jsme museli jet domů vlakem tak tento byl proplacen (každý druhý týden do školy-tato čt a pá.)Hlavně že dnes je vše levnější při velmi vysokých platech!

hodnocení

0x

Já pamatuju jen mejdlíčka za 25 hal. A ještě že mi maminka dala 8 kč abych zaplatil za školní obědy .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]