Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se jako nemá jíst pozdě večer

Od: autismusjeok odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, no tak jak jsem si všiml tak se všude říkaj nějaké pověry a zaklínadla jak žít lepší život. Třeba pít první pivo a pak víno když se to pak stejně v žaludku smíchá aby jsme si nepoškodili tělo touto smrtící kombinací, nebo aby jsme jedli rovnoměrná jídla po dobu celého dne, protože takhle zhubneme a rozhodně nebudeme mít perma roztáhlej žaludek a ještě větší hlad, protože budeme nonstop myslet na jídlo že se musíme furt někdy nazobat a staneme se otrokem jídla. Tak mě napadlo, co je na tom vlastně, odkud se vzalo to zaklínadlo že se nemá jíst pozdě v noci? Mě třeba, jako každýho jinýho, jídlo unavuje a nechci být unavenej přes den. Dát si jídlo v noci je jako dát si sklenku vína na spánek. Alkohol ale snižuje kvalitu spánku což sem si sám ověřil, ale s jídlem to nebude přece tak černé. Pokud se samozřejmě nepřecpu. Pojdme si prosím povídat o tomto zaklínadle, protože nevím proč bych se nemohl najíst v noci když mi to pomůže usnout.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

7x

Protože to nějaký "chytrák" řekl. Je to pochopitelně nesmysl. Stejný jako například 3 jídla a 2 svačiny denně a podobné bláboly. Každé tělo je jiné a Vaše povinnost by měla být pouze jediná: dělat to tak jak to vyhovuje Vám osobně.

okk
S tím úplně nesouhlasím. Nejí se pozdě večer z toho důvodu, že jdete pak spát a vaše tělo potřebuje odpočinek, přičemž i ty orgány atd. Mozek samozřejmě pracuje stále. A pokud si dáte třeba knedlíky se zelím a vepřovým, tak je to těžké na žaludek. A to se tam samozřejmě musí nějak rozložit, což trvá. Píšu to zjednodušeně.

hodnocení

4x

Jíst na noc není zaklínadlo, ale nutnost nepodléhat tomuto zlozvyku. Každý máme svoje biologické hodiny v těle a přečtěte si, jak orgány v noci pracují a když se naperete jídlem, bude mít tělo co dělat, aby se s tím vyrovnalo a rozhodně nebudete klidně spát.

mesickova.cz/...

doplněno 15.05.22 14:47:

alagenex.com/...

autismusjeok
hodnocení

Tak je jasne, že když si dám dvojtou porci obědu tak se mi bude usínat ztěžka *smich* Dneska v noci jsem si dal 2h před spánkem 6 knedlíků, maso a špenát. Po těch 2 hodinách jsem byl už z toho jídla unavenej a šel jsem spát. Ono je taky otázka, jestli ty orgánové hodiny vůbec fungují. Já už slyšel za život tolik blábolů, že nevěřím ničemu. Ono se tělo dokáže přizpůsobovat. Ono to může fungovat třeba částečně a pak je otázka jestli aspon to častečně není pravda jen z poloviny.

rodic

Já tedy spím dobře už spoustu let i s plným žaludkem.

hodnocení

1x
V noci mají orgány odpočívat, ne pracovat naplno (=zpracovávat potravu). Není to pověra ani zaklínadlo.

hodnocení

1x
Protože tělo potřebuje přijaté jídlo také strávit a dá mu to práci. Takže naposledy se má jíst 2-3 h před spaním

A přes den to tělu žádnou práci nedá ..

Dá,ale v noci má tělo odpocivat a ne pracovat. Proto se na noc nemají jíst těžká jídla a má se jíst 2-3 h před spaním,aby si tělo odpocinulo a dobře se mu spalo
jp

Ha há, to jsou moudra. Já usnu za 5 minut po obědě a moje tělo si vesele tráví zatím co já tvrdě spím.

A kdo to rozhodl, že má tělo v noci odpočívat a ve dne dřít o to víc?

liska5

To rozhodl ten, kdo nastavil zeměkouli na noc a den a tím vyvolal u živých organismů biorytmy. Tím vlastně rozhodil ekonomicky střídání aktivity a útlumu jednotlivých orgánů do 24 hodin. Orgánové hodiny fungují...

jano812
hodnocení

0x

Zaklínadlo na "spánok" nejesť to nie je, najneskor 2 hodiny.

Oddýchnuť si musí aj žalúdok, srdce, neurová sústava...

Tu sklenku vína na noc by som si ešte dal, ale iba sklenku.

Je to ukludnenie stresov zo dňa, a lepšie sa zaspáva...*uspech*

autismusjeok
hodnocení

a co když si žaludek oddýchne přes den, a jak toto ovlivnuje nervovou soustavu? Mě spíš zajímalo jestli to nemá vliv třeba na infarktt. Jen mi příjde výhodnější se unavovat v noci než přes den, a jestli tu někdo napíše nějaký argument a došli jsme společně k nějakému výsledku.

liska5
hodnocení

0x

Orgány mají své rytmy. proč by měla trávicí soustava v noci pracovat, když si taky potřebuje odpočinout. Je ale otázka, jak dlouho před usnutím nejíst a co se nedoporučuje. Třeba takové uzené maso se tráví dlouhé hodiny, zatímco pudink se stráví rychle. Čím komplikovanější jídlo /např.: vepřo, knedlo, zelo a pak kafe s mlékem a se zákuskem/, tím více a déle zatíží trávicí trakt. Maso, mouka, bobtnavá zelenina, cukr, tuky ,co provokují žlučník..A do třetice je to individuální.. Někdo tohle přetěžování snese v pohodě léta a má pocit, že ho to uklidňuje, pro jiného už je vepřo knedlo na noc exces s následným žlučníkovým záchvatem.

liska5
hodnocení

0x

S věkem přibývá těch druhých..Jestli mám v noci hlad, dám si šálek kefíru nebo pár lžic dětské přesnídávky.

doplněno 15.05.22 14:58:

Znám čtyřicátníky už bez žlučníku.

hodnocení

0x
Nějakou logiku to má. Problém může být v tom, co v noci jíte. Těžká jídla opravdu ovlivňují spánek, který nemusí být potom dost kvalitní.
Co se týče přibírání na váze, je to nesmysl. Platí jediná rovnice a to je příjem=výdej energie. Pokud máte příjem nižší než výdej, můžete si klidně dát své poslední jídlo v posteli. Nedávno jsem četl knihu Dr Israetele, který shrnul data ze studií ohledně výživy a hubnutí za posledních snad 20 let a ten to hezky vysvětluje. Pokud jste v kalorickém deficitu, můžete jíst klidně jen v noci a přes den ne a velmi pravděpodobně stejně zhubnete.
Není pravda, že platí jediná rovnice příjem=výdej energie, je to daleko složitější a záleží na našem metabolismu. Ten funguje ráno (nebo po vyspání) rychleji a s koncem dne je pomalejší a pomalejší. Proto před spaním by se už nemělo tolik jíst. Taky záleží, kolik porcí a jak velké porce máme přes den, jelikož to také ovlivní to, jak nás metabolismus bude pracovat a kolik tuků si bude ukládat do těla. Těch faktoru je samozřejmě mnohem více...

makk
hodnocení

0x

Před spaním se nemá jíst a po obědě je ideální si na půl hodiny zdřímnout :). A teď jak z toho ven, abych dodržel zásady zdravého života.

hodnocení

0x

No tak já bych bez večeře, kterou začnu jíst ve 20 hodin a kterou skončím tak za 45 minut, nemohla usnout. Ale je to můj zvyk, dělám to tak celý život. Měřím 175cm a až "donedávna" jsem vážila 58 kg. Teď už mi je 73 let a začala jsem přibírat po pětašedesátce, takže dneska vážím 68 kg ale to si už hlídám, protože rozhodně nechci vážit víc. Ale ty večeře mít prostě musím, to si raději odpustím oběd, ale tu večeři teda ne. Ale já večer nejím žádná moučná jídla, ani luštěniny, ani rýži a brambory. Pouze maso, nebo ryby, krevety a různou zeleninu, nebo saláty. Uzeniny nejím nikdy. Ale víno si večer dám. Jsem zvyklá. A jím pomalu, proto jím klidně i hodinu, protože se s tím loudám. :-D No a pak jdu rovnou do postele a spím jako dudek. Nikdy mi to nevadilo a bez jídla večer, bych neusnula, musím být sytá. :)

Krevetka není jídlo, krevetka je kámoš *sok**mir*

Proč se jako nemá jíst pozdě večer

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]